Fietsen met Peter

Peter Bouwmeester heeft al 17 jaar een fietsenzaak in Kruidenwijk. Als het mooi weer is, zie je Peter aan het werk in en om de fietsenwinkel, terwijl zijn zwarte hond ergens in de buurt is. Hij sleept fietsen uit de bus, maakt een praatje met klanten en probeert fietsen uit die hij net heeft opgeknapt. Hij kon het pand op het hoekje van de Gipskruidweg en de Wollegrasweg huren, nadat de hengelzaak in 2005 naar de Markerkant  verhuisde. 
Fietsen maken doet Peter al vanaf de middelbare school. Hij was eerst buschauffeur, en werkte alleen op zaterdag als fietsenmaker vanuit huis. Toen hij eenmaal de fietsenzaak had, heeft hij nog lang één dag per week op de bus gereden. 

Als fietsenmaker heeft Peter veel contacten met mensen. De meeste mensen komen door mond tot mond reclame naar de winkel; uit Kruidenwijk, Muziekwijk en de Noorderplassen, maar ook vanuit andere plekken uit de stad. Hij heeft ook leuke gesprekken met vertegenwoordigers. Sommigen komen al heel lang in de zaak.


Fietsen maken is heel divers werk. Peter doet veel onderhoud. Veel lekke banden waar dan vaak een nieuwe binnenband in wordt gezet van betere kwaliteit, zodat de band niet meteen weer lek gaat. Peter vindt het belangrijk om kwaliteit te leveren. Dat kost dan soms wat meer, maar het zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het geeft hem voldoening als mensen blij zijn, omdat hun fiets weer lekker loopt. Vaak heb je al weer een heel andere fiets na wat kleine ingrepen, zoals het oppompen van de banden en het stellen van de spaken. 
Op dit moment hebben veel mensen een elektrische fiets. Mensen pakken daardoor vaker de fiets in plaats van de auto. Maar ook elektrische fietsen slijten, al heb je dat niet zo gauw in de gaten. Hij vervangt dan ook veel kettingen.

 
Een fulltime opleiding voor fietsenmaker is er niet. Fietsen maken leer je vooral in de praktijk, terwijl je een dag per week naar school gaat. Peter heeft veel stagiaires gehad, vooral van PRO (praktijkonderwijs). Dat waren meestal jongeren die een snuffelstage lopen. Hij heeft ook wel eens jongens uit de buurt gehad die het vak wilden leren en een tijd in de zaak werkten. Peter is officieel leermeester. Het begeleiden van die jongens (dat zijn het meestal) kost tijd en moeite, vooral als de motivatie niet al te groot is. Je moet snappen hoe je zo’n jongen aanspreekt en soms moet je streng zijn. Daarnaast moet je als begeleider altijd bedenken wat een stagiaire in de zaak kan doen, terwijl de belangrijke klussen toch altijd door jouzelf moeten worden uitgevoerd. 

Op dit moment draait Peter de zaak alleen en heeft hij geen stagiaires meer. Hij vindt het fijn dat hij als ondernemer zelf zijn tijd kan indelen. Soms maakt hij lange dagen, maar op andere momenten neemt hij dan vrij. 
Nu Peter wat ouder wordt, zou hij het liefst wat minder willen werken, bijvoorbeeld nog maar drie dagen per week. Maar dat gaat alleen als hij op een andere manier genoeg inkomsten heeft. Hoe hij dat voor elkaar kan krijgen weet hij nog niet zo goed. Daar denkt hij nu over na. Voorlopig zul je Peter nog wel zien op de hoek van de Wollegrasweg, terwijl hij aan het werk is en hier en daar een praatje maakt.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Weggeefwinkel Mengelmoes

Op elke dinsdag en donderdagochtend is de Weggeefwinkel Mengelmoes in Staatsliedenwijk open. Je vindt er kleding, klein huisraad en houdbare

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.