In ArtPlayground krijgen kinderen en jongeren de ruimte

Sinds een paar maanden wordt er hard gewerkt in de voormalige Gateway Diner in het Beatrixpark. Er wordt opgeruimd, schoongemaakt en dingen die kapot zijn, worden gemaakt. Zeker zes jaar heeft het gebouw leeg gestaan nadat het restaurant gesloten werd. Het houten huis met daaraan vast een echte oude Amerikaanse diner uit 1930 is daardoor behoorlijk verwaarloosd,
Nu is het gebouw weer in gebruik genomen. De Diner heeft een culturele bestemming gekregen voor jongeren en families met kinderen uit de stad. Het heet ArtPlayground: een huis vol verhalen met volop ruimte voor jonge mensen om de wereld samen te ontdekken.

 

Samen met Arthur Willemse, Rosa Renske Rouwenhorst en Nancy Bosmans is Sandra Goos de bedenker en oprichter van ArtPlayground. Volgens Sandra is ArtPlayground, naast de naam van de organisatie, een plek waar kinderen en jongeren veel ruimte krijgen om hun eigen verhalen te vertellen en te verbeelden, met allerlei zintuiglijke materialen. Dat gebeurt vaak naar aanleiding van een thema of verhaal. Het is een plek waar iedereen welkom is, waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt en hoe je eruit ziet. Jongeren of kinderen kunnen elkaar daar ontmoeten en samen dingen maken.
Sandra is theatermaker en artistiek leider, Nancy is kinderboekenschrijver en zakelijk leider, Arthur is ontwerper van musea en bezoekerscentra en Rosa organiseert de jongeren projecten. Dus met elkaar hebben ze genoeg bagage om mooie dingen te maken.

 

Midden in de Corona-tijd is Sandra met haar gezin van Amsterdam naar Almere verhuisd.
Toen is ze al op zoek gegaan naar een gebouw of plek om creatieve activiteiten in te organiseren. Dat was natuurlijk niet makkelijk, want zoveel leegstaande gebouwen heeft Almere niet.
Nancy wist dat de oude Diner lang te koop stond. Sandra had een leuk gesprek met de eigenaar van het gebouw, die enthousiast was over het plan en hen het gebouw wel wilde verhuren omdat hij een eerder project, het kindermuseum, met veel plezier bezocht had met zijn kinderen. Daarna volgden er gesprekken met de gemeente. Deze wilde gelukkig bijspringen voor de huur.

 

‘Het is een heerlijke plek, zo midden in het Beatrixpark. Je kunt hier ook van alles in en met de natuur doen,’ zegt Sandra. ‘De ruimte van de Diner is ook heel geschikt voor creatieve activiteiten.’ Op de bovenetage is een kantoorruimte, maar ook een groot atelier met allemaal materialen om dingen mee te maken en grote lichtbakken die voor allerlei experimenten met licht en donker gebruikt kunnen worden. Beneden, achter de oude Diner bar, is een lege ruimte met spots die gebruikt gaat worden als dans-, theater en speelexpo ruimte. De barruimte zelf zal dan ook weer in gebruik worden genomen als entree.

 

Er zijn al activiteiten door en voor jongeren in ArtPlayground en deze zullen komend seizoen verder worden uitgebouwd. Elke maand op vrijdag of zaterdag van 18.30u tot 23.00u is er een maak- en doe-avond voor jongeren rond de 20 jaar. Het is een creatieve werk- en ontdek avond, die begint met de verkenning van een thema. In mei was dat na een ‘kick-off’ , ’In de Knoop’ en op 8 juni was dat ‘FOMO, Fear Of Missing Out’. Op zaterdag 29 juni staat ‘Identiteit en Queer’ centraal. Op 13 juli is er ‘Route 36’ met optredens van talentvolle bandjes uit Almere. Kijk voor meer info op Instagram@artplayground_almere

 

Jongeren maken kennis met elkaar, verkennen samen het thema en gaan met allerlei materialen aan de slag. De avond wordt afgesloten met muziek of karaoke. ‘Veel jongeren staan wel via internet in contact met elkaar, maar maken in het echt en ook in het uitgaansleven moeilijk contact met anderen,’ zegt Sandra. Met de avonden is ArtPlayground ook een ontmoetingsplek waar jongeren anderen echt leren kennen.’
Het is niet de eerste keer dat Sandra en de anderen bijzondere activiteiten organiseren. In Amsterdam hebben ze in de Westergasfabriek de speelexpo ‘Heldenstad’ gemaakt met helden uit vele culturen en een 6 meter hoge Petteflet, waarin de kinderen Aagje en Pluk en andere helden konden spelen. Voor jonge kinderen maakten ze de reizende kunstspeeltuin ‘de wereld van Nijntje’, ‘de wereld van Kikker’ en ‘Prentenboekenstad’. En ‘Hero Children’ in samenwerking met Compagnia TPO uit Italië was een totaalvoorstelling waarin alle kinderen op het toneel meespeelden in een verhaal dat geïnspireerd was op ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren. Deze Zweedse schrijfster is een grote inspiratiebron voor Sandra.

 

Terwijl de renovatie van het gebouw nog volop aan de gang is, heeft ArtPlayground in Almere een speelexpo ingericht in de Kunstlinie. Op dit moment is daar een expositie over het slavernijverleden. De ArtPlayground Sankofa sluit daarbij aan. Het boek ‘De Boelabas’ van de Almeerse Nancy Bosmans staat centraal en is verwerkt in een vrolijk reisverhaal waarmee de kleine bezoekers naar Ghana gaan, waar veel tot slaaf gemaakten vandaan kwamen. Je kunt er hinkelen op een pad met Adinkra tekens, winkeltje spelen op de markt, zaadjes planten om het verleden te herdenken en het eten ruiken en proeven in de keuken van oma.
Wil je met je kind vast een kijkje in de keuken van ArtPlayground nemen, dan kun je tot 28 juli in de Kunstlinie kennis maken met hun manier van werken.

 

Wil je meer weten, kijk dan ook op de website https://www.artplayground.nl/

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kinderactiviteiten Staatsliedenwijk

Maart en april Maandag Ouder en Kind Inloop (OKI)Wat: OKI is laagdrempelig, gezellig, andere ouders/verzorgers ontmoeten, spelend leren, creatief bezig

Lentebraderie op 2 juni

Het is bijna zover. En nu maar hopen op mooi weer. Op zondag 2 juni van 11.00u tot 16.00u is

Voorjaarsfeest De Stek

14 april, 13 – 17 uur Paardrijden Schminken Springkussen Oud-Hollandse spelletje Hapjes, drankjes en meer Activiteitenkaart € 7,50Losse activiteiten €