Hollandse Nieuwe is weer in ‘t land en ook in Visboer Alberts kraam beland

Het haringseizoen wordt ingeluid bij de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Op dinsdag 18 juni 2024 werd het seizoen ingeluid met de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Sinds 19 juni vind je de Hollandse Nieuwe weer bij Visboer Albert op de kraam.

 

Hollandse Nieuwe is een haring die op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Dit eeuwenoude proces is een Nederlandse uitvinding, waar de Hollandse Nieuwe ook zijn naam aan dankt. De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets te maken met de Nederlandse herkomst. Sterker nog: de haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense en Schotse wateren. De nieuwe haring wordt in zes weken tijd gevangen, meestal in mei en juni. Dit is de gehele vangst voor alle visboeren in Nederland voor de rest van het seizoen.

 

Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in een tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minstens 24 uur lang.

Hieraan herken je de échte Hollandse Nieuwe

-Echte Hollandse Nieuwe Haring smaakt vettig en fris met een malse structuur. In de verte moet je een vleugje zeewater kunnen proeven. Dan weet je dat je met een Nieuwe Haring te maken hebt!

 

-Een Hollandse Nieuwe Haring heeft aan de binnenkant dan ook een helder rode of roze kleur. Ook de ogen kleuren fris rood wanneer het gaat om een verse haring.

 

-De zilveren buitenkant van een Hollandse Nieuwe Haring heeft een mooie glans. Een oude haring glanst niet, deze vissen zijn donker geworden vanwege het verduisteren in de vrieskist.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Weggeefwinkel Mengelmoes

Op elke dinsdag en donderdagochtend is de Weggeefwinkel Mengelmoes in Staatsliedenwijk open. Je vindt er kleding, klein huisraad en houdbare