We willen steeds meer jongeren bereiken

Jeugdwijkagenten Catharine en Pamela willen steeds pro-actiever te werk gaan in de wijken.

 

Door pro-actiever en betrokken om te gaan met de jeugd in de wijk willen Catharine en Pamela de jongeren bereiken en op die manier al veel eerder potentiële problemen signaleren, maar hoe gaat dit nou precies in zijn werk?

Even voorstellen

Naast jeugdwijkagenten zijn Catharine en Pamela natuurlijk ook gewoon mens. Een mantra waar ze enorm aan vasthouden. “We zijn dan wel agenten, maar we blijven mensen, met die insteek willen wij ons openstellen naar iedereen”.

Catharine

Catharine werkt sinds Januari 2020 bij de politie van Almere. Naast jeugdwijkagent is Catharine een moeder van 5 kinderen. Politiewerk maakte zij al van jongs af aan van dichtbij mee. Haar buurman was namelijk politieagent.
Toen ze oud genoeg was heeft zij een paar diensten mogen meedraaien en vanaf dat moment was ze er van overtuigd dat dit haar roeping was.

Ze heeft eerst jarenlang ervaring opgedaan in Amsterdam bij meerdere afdelingen.

Zij werkt het liefst met jeugd omdat je bij de jeugd investeert in de toekomst. 

 

Pamela

Pamela ontdekte haar roeping als politie agent tijdens een sportopleiding. Zij ontdekte namelijk dat sport an sich niet haar passie was. Ze wilde met mensen werken. De politieopleiding volgde waar ze doorgroeide tot recherche Na een indrukwekkende zaak waar ze nauw betrokken was met de jeugd ontdekte zij dat dit haar echte roeping was.  Sinds Oktober 2020 versterkt zij het team in Almere waarnaast zij ook een opleiding doet tot jeugdspecialist. 

In welke gebieden werken jullie?

Catharine: Staatsliedenwijk en Stedenwijk.

Pamela: Kruidenwijk en Muziekwijk.

Tijdelijke jeugd agent; Thimo: Noorderplassen, Literatuurwijk en Poort

Wat is nou eigenlijk jullie rol in onze wijken?

Wij zijn aangenomen als wijkagent met de specialisatie jeugd. Onze doelgroep is de jeugd tot en met 21 jaar. Wij richten ons op de grote problemen. De kleinere problemen met jeugd ligt nog bij de wijkagent, maar op het moment dat de wijkagent het niet meer weet komen wij in beeld. Daarnaast willen we pro-actief te werk gaan waardoor we eerder signalen kunnen opvangen van problematiek. 

Waar moet je dan aan denken?

Bij problemen hebben we het over bijvoorbeeld individuele problemen, bijvoorbeeld kinderen op de lagere school, waar er al signalen zijn dat het thuis niet goed gaat, kunnen wij veel eerder betrokken zijn bij het gezin en eventueel de hulpverlening inschakelen. Maar we willen ook eerder signalen kunnen opvangen van onderwerpen die momenteel heel erg leven onder de jeugdigen zoals drillrap, sexting, sextorsion en money mule praktijken. Vaak worden wij pas op school ingeschakeld omdat het incident dan al heeft plaatsgevonden. Er wordt getracht een nauwe samenwerking te hebben met scholen zodat er voorlichting kan plaatsvinden waardoor zulke incidenten kunnen worden voorkomen. 15/16 jarigen kunnen hiervan de gevolgen namelijk totaal niet overzien. 

Daarnaast hebben wij een echte signalerende rol en werken nauw samen met diverse instanties. Deze instanties nemen het dan van ons over waarna de nazorg weer bij ons terecht komt. De nazorg bestaat dan bijvoorbeeld uit het doen van huisbezoeken. 

Hoe ziet jullie dag er uit?

Het eerste wat wij doen zodra wij in dienst komen is kijken of er spoedgevallen zijn. Daarna krijgen we een samenvatting van wat er gebeurd is tijdens onze afwezigheid: wat heeft er in de wijk gespeeld, waar zijn wij nodig. Dit pakken wij dan op. Dit doen wij dan tussen de al bestaande afspraken door. 

Een voorbeeld van een afspraak die wij kunnen hebben is een afspraak met de GGD voor een Persoons Gerichte Aanpak overleg. Dit betreft dan een jeugdige die bijvoorbeeld een straatroof heeft gepleegd en weer instroomt. Dan hebben we een afspraak met meerdere netwerk partners (school, reclassering, de jeugdige zelf, GGD en politie) om te kijken hoe we deze jongere uit de problemen kunnen helpen.

Is er iets wat jullie nog echt mee willen geven?

Ons doel is al voorlichting te geven en betrokken te zijn vanaf groep 6/7/8. Tot slot willen wij benaderbaar zijn vanuit een sociale rol in plaats van uit een straffende rol. 

 

Catharine en Pamela zijn te volgen via hun Instagram @jeugdagenten.almere.west

Geschreven door De Schoor

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kruidenstaat: Straatpraat Beatrixpark

Straatpraat of Parkpraat?

Het Straatpraatteam stond zaterdag 13 januari met camera en microfoon klaar  in het Beatrixpark om interviews af te nemen. We

Met de FIXbrigade uit de kou

Een FIXbrigade helpt mensen met een laag inkomen gratis om hun huis energiezuiniger te maken. De gemeente Almere heeft samen

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.