Kunst in de wijk: Jozsa Markit

Als je op de Gipskruidweg rijdt, richting de Begraafplaats. Zie je aan de rechterzijde op een van de huizen deze afbeeldingen. Al dit mozaïek werk is gemaakt door de Hongaarse Almeerse Jozsa Markit.

Hobby

Bijna 20 jaar geleden ontdekte Jozsa het mozaïeken. Het begon met een klein vogeltje voor op de gevel. Maar al snel volgde er andere werken. Het grote werk met de ganzen, was dermate zwaar, dat ze het met zijn drieën hebben moeten ophangen.

Inspiratie

Jozsa was voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën. Als ze een leuk voorwerp zag staan, wat ze kon bewerken, werd het meteen gekocht en meegenomen. Ze heeft zelfs van op een theedoek afgebeelde papegaaien, een zeer fraai mozaïek weten te maken. In huis staat ook overal werk van haar; zij maakt zeer gevarieerde voorwerpen: vazen, bloempotten, kabouters, beertjes. Alles even netjes gemaakt en qua kleuren mooi op elkaar afgestemd.

Buitengevel

De werken op de buitengevel hebben wel onderhoud nodig. Soms zitten er steentjes los. Het werk wordt dan van de muur gehaald en weer netjes opgeknapt.
Het leuke van de zijgevel is, dat hij gebruikt wordt als herkenningspunt op de Gipskruidweg.

 

Helaas zullen er geen nieuwe werken meer gemaakt worden. Jozsa Markit is eind vorig jaar overleden. Het gesprek heeft plaatsgevonden met haar man.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

NL Doet in Kruidenwijk

Achterin Kruidenwijk, op het speelveld in het verlengde van de Sesamstraat langs het water, wordt er op zaterdag 16 maart

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de

Graffiti-muur

Er staat een nieuwe muur in het Beatrixpark. Het is een graffiti muur, met een schildering van bijen, in de

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.