boek met groen en een muis.

GROEN IN DE STAD!!

Donderdag 9 februari presenteerde Ton Eggenhuizen zijn boek ‘Van dwergmuis tot stadsreus’ in het gebouw van The Green Story in Almere Haven. Dat is niet in Kruidenwijk of Staatsliedenwijk, maar zijn boek heeft te maken met de HELE stad. Ton is stadsecoloog ofwel hij bemoeit zich vanuit het stadhuis met alles wat groeit en bloeit: zowel met wat er al is als met wat er nog moet komen.
 
Veel mensen denken dat natuur en stad niet met elkaar kunnen samengaan. Maar planten groeien ook tussen stenen en in braakliggende stukken grond. Ook dieren trekken zich niets aan van grenzen en vestigen zich waar ruimte en eten is. Stadsnatuur is dus ook natuur en niet minder waard dan bijvoorbeeld de natuur in de Oosterplassen. In Almere is gelukkig heel veel groen (plantsoenen, parken en stukken bos) en in Almere lopen ook veel natuurroutes voor dieren. Een deel van het voormalige Floriadeterrein is zo’n verbindingszone en zorgt ervoor dat de reeën van de zuidkant naar de noordkant kunnen trekken. Ook al onze groene tuintjes, van klein tot groot, vormen een bijdrage aan de stadsnatuur van Almere. Door al die verschillende stukjes groen ontstaat er een grote variatie aan soorten planten en dieren (een grotere biodiversiteit), die nodig is voor een gezond klimaat voor mens en natuur. In Almere groeien er op sommige plaatsen zelfs wilde orchideetjes, zoals de wespen- en de bijenorchis. Dat verwacht je niet in de stad en daar moeten we zuinig op zijn.
 
Wat de dieren betreft, er leven ook otters in de stad. Die zoeken vaak het leefgebied van de bever op. Daarvan zijn er al wel honderd in Almere. De otters zijn veel schuwer en daardoor moeilijker te tellen. Er wordt goed gelet op de sporen om te zorgen dat de otters ook in Almere blijven.
In Almere wonen, naast grote groepen dwergvleermuizen, ook twee groepen meervleermuizen. Die zijn veel zeldzamer en hebben hier zelfs  twee “kraamkamers”. Als kers op de taart vliegen hier ook nog bijzondere roofvogels rond. Naast alle buizerds, vind je hier de wespendief en ook de zeearend.
 
Genoeg dus om trots op te zijn. En we kunnen als mens ook nog zelf een bijdrage leveren aan de natuur in Almere, door het vergroenen van ons balkon of de tuin.  Een tegel uit uw tuin helpt al om de natuur weer in de tuin te brengen. Samen met andere bewoners voor een stukje openbare groen zorgen of afval uit de struiken weghalen helpt ook.
 
Hopelijk brengt dit stukje u op nog meer ‘groene’ ideeën, zeker nu het voorjaar er toch echt weer aankomt. Tot dat voorjaar er is; blijf nog even denken aan de vogeltjes. Wat gekookte rijst is ook erg lekker voor ze.
 
Geniet van het zonnetje en tot de volgende keer.

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Gele plomp

Door het baggeren komen de wortels van de gele plomp los. Deze blijven drijven op het water en verteren heel

Tegels eruit… planten erin

Ik was al een poosje van plan mijn voortuintje uit te breiden met “bijvriendelijke”planten. Omdat ik door een onhandige actie