boek met groen en een muis.

GROEN IN DE STAD!!

Donderdag 9 februari presenteerde Ton Eggenhuizen zijn boek ‘Van dwergmuis tot stadsreus’ in het gebouw van The Green Story in Almere Haven. Dat is niet in Kruidenwijk of Staatsliedenwijk, maar zijn boek heeft te maken met de HELE stad. Ton is stadsecoloog ofwel hij bemoeit zich vanuit het stadhuis met alles wat groeit en bloeit: zowel met wat er al is als met wat er nog moet komen.
 
Veel mensen denken dat natuur en stad niet met elkaar kunnen samengaan. Maar planten groeien ook tussen stenen en in braakliggende stukken grond. Ook dieren trekken zich niets aan van grenzen en vestigen zich waar ruimte en eten is. Stadsnatuur is dus ook natuur en niet minder waard dan bijvoorbeeld de natuur in de Oosterplassen. In Almere is gelukkig heel veel groen (plantsoenen, parken en stukken bos) en in Almere lopen ook veel natuurroutes voor dieren. Een deel van het voormalige Floriadeterrein is zo’n verbindingszone en zorgt ervoor dat de reeën van de zuidkant naar de noordkant kunnen trekken. Ook al onze groene tuintjes, van klein tot groot, vormen een bijdrage aan de stadsnatuur van Almere. Door al die verschillende stukjes groen ontstaat er een grote variatie aan soorten planten en dieren (een grotere biodiversiteit), die nodig is voor een gezond klimaat voor mens en natuur. In Almere groeien er op sommige plaatsen zelfs wilde orchideetjes, zoals de wespen- en de bijenorchis. Dat verwacht je niet in de stad en daar moeten we zuinig op zijn.
 
Wat de dieren betreft, er leven ook otters in de stad. Die zoeken vaak het leefgebied van de bever op. Daarvan zijn er al wel honderd in Almere. De otters zijn veel schuwer en daardoor moeilijker te tellen. Er wordt goed gelet op de sporen om te zorgen dat de otters ook in Almere blijven.
In Almere wonen, naast grote groepen dwergvleermuizen, ook twee groepen meervleermuizen. Die zijn veel zeldzamer en hebben hier zelfs  twee “kraamkamers”. Als kers op de taart vliegen hier ook nog bijzondere roofvogels rond. Naast alle buizerds, vind je hier de wespendief en ook de zeearend.
 
Genoeg dus om trots op te zijn. En we kunnen als mens ook nog zelf een bijdrage leveren aan de natuur in Almere, door het vergroenen van ons balkon of de tuin.  Een tegel uit uw tuin helpt al om de natuur weer in de tuin te brengen. Samen met andere bewoners voor een stukje openbare groen zorgen of afval uit de struiken weghalen helpt ook.
 
Hopelijk brengt dit stukje u op nog meer ‘groene’ ideeën, zeker nu het voorjaar er toch echt weer aankomt. Tot dat voorjaar er is; blijf nog even denken aan de vogeltjes. Wat gekookte rijst is ook erg lekker voor ze.
 
Geniet van het zonnetje en tot de volgende keer.

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Wat doen toch die zakjes aan de bomen?

Het is je misschien opgevallen. Langs het fietspad van het Koggepark naar het Beatrixpark hangen allemaal katoenen zakjes aan de bomen. De zakjes zijn gevuld met larven van de gaasvlieg.

Basisschool de Digitalis zoekt groenvrijwilligers

Volgend schooljaar krijgen nog meer groepen van basisschool de Digitalis tuinlessen. Is het op maandag, donderdag en vrijdag goed weer, dan gaan kinderen van verschillende leeftijden naar de schooltuin en naar het Kruiderzee-bosje (Tiny Forest) in het Koggepark.

Tegel eruit, plantje erin op 2 en 4 juni

Het is weer zover. Als je deze lente bezig gaat in je tuin, haal er dan een paar tegels uit, lever ze in en je krijgt een prachtig plantje terug dat je meteen in de open grond kunt neerzetten. 

Rick van Rooijen met groene jas en blauwe pet

Wie is Rick van Rooijen

Rick van Rooijen woont al sinds 1990 in Kruidenwijk, dicht tegen de rand van het Beatrixpark aan. Hij en zijn vrouw namen zich voor om iets voor het Beatrixpark te doen als ze niet meer zouden werken. Maar al een paar jaar voor zijn pensioen bij de bank begon het groen in Ricks bloed te kriebelen.