Moestuin

Een moestuin in Staatsliedenwijk

Als je de Churchillweg inrijdt richting station, verwacht je niet zo gauw groentebedden of stralende dahlia’s. Toch kun je tussen die huizenblokken vlakbij de Spaakstraat een prachtige binnentuin vinden.
Een aantal jaren geleden deed Woningbouwvereniging Goede Stede een onderzoek in de Staasliedenwijk of er belangstelling was voor het opzetten van een moestuin in de gemeenschappelijke binnentuinen langs de Churchillweg. Jammer genoeg meldden zich niet erg veel mensen aan, maar Sonia Reijngoudt, die 10 jaar geleden in Almere is komen wonen, vond het wel een heel leuk idee. Samen met wijkregisseur Tirza maakte ze een plannetje voor de binnentuin van het huizenblok aan de Churchillweg / Spaakstraat.

Eerst werden alle tuinen en de gemeenschappelijke tuin helemaal leeg getrokken. In het gemeenschappelijke deel werden wat groentebedden en een compostkorf aangelegd. De Goede Stede zorgde voor budget voor tuingereedschap en goede aarde, door de Tomingroep werd een kruiwagen gedoneerd. Bovendien helpen de mensen van Tomin regelmatig met het maaien en voeren ze afval voor Sonia af. De bedoeling van De Goede Stede was eigenlijk, dat deze moestuin tot meer onderling contact tussen de bewoners zou leiden. Dat lukte niet helemaal, maar er zijn wat buren die af en toe helpen. Ze doneren gereedschap of helpen met water geven. Een van de buurmannen is hovenier en werkt bij de Tomin groep. Hij helpt Sonia ook met de wat zwaardere klussen. Al dit werk heeft van de binnentuin echt wel een levendige plek gemaakt.

Het huis van Sonia zelf staat vol met planten, die ze zelf graag opkweekt. Haar tuin ziet er ook nu nog prachtig uit met een paar spectaculair grote oranje dahlia’s. Ook in de moestuin komt nog wat kleur voor, courgettebloemen, een verdwaalde plant met blauwe bloemetjes. Helaas heeft ze op dit moment veel last van een hardnekkig rondgravende mol. Hopelijk kan ze die op een gegeven moment toch verjagen, want hij woelt alle nieuwe plantjes om en verpest zo een goede oogst volgend jaar.|

Als mensen dit stukje lezen en zin hebben om Sonia te helpen bij het onderhouden van de groentebedden, laat het ons van Kruidenstaat dan weten. Vooral in het voorjaar en de zomer is extra hulp welkom. Je kunt natuurlijk ook eens komen kijken in de binnentuin achter de Spaakstraat.
Sonia zal er heel blij mee zijn.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Actie tegel eruit plant erin

Tegel eruit, plantje erin

Er zijn veel stenen tuinen in Kruidenwijk. Maar gelukkig zijn er ook mensen die graag planten in de tuin hebben of die hun stenen tuin weer een beetje groener willen maken.

Tegels eruit… planten erin

Ik was al een poosje van plan mijn voortuintje uit te breiden met “bijvriendelijke”planten. Omdat ik door een onhandige actie

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.