Roodborstje

Vogels voeren in de winter

Dacht u ook altijd, dat je vogels vooral in de winter moet bijvoeren? Ik dacht dat wel en was dan ook erg verbaasd, toen ik op de site van de Vogelbescherming las, dat ze ook in de rest van het jaar wel wat extra’s kunnen gebruiken. Zij zeggen dit:

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. En in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. U kunt ze dus best het hele jaar bijvoeren. Vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is en ze verleren echt niet zelf voedsel te vinden.

 

Maar we beginnen met wat tips voor de WINTER:

 

Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10% van hun gewicht. Ze kunnen dus ieder extraatje gebruiken: zadenmengsels, fruit en als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda’s ophangen.

 

Bij lichte vorst mag u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dat is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Zolang ze open water vinden in de natuur, mag u ze ook water geven in de tuin.

 

Bij erg strenge vorst kunt u beter geen open water (warm) aanbieden. Ze hebben dan het water niet echt nodig en kunnen beter niet baden als het zo hard vriest. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kunt u ijs(blokjes) vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Koud in de buik, dus kost wel energie, maar het voorziet in hun vochtbehoefte.


Geef geen water met zout, want dat is erg ongezond voor de vogels. Geef ook geen suiker in het water, want als ze er dan in badderen, komt er een plakkerig laagje op hun veren.Nuttige weetjes, die voor mij soms ook nieuw zijn. In de loop van het komende jaar zullen we u ook de adviezen voor de volgende seizoenen doorgeven. Maar voor nu gauw aan de slag met vetbollen en pindaslingers om de vogels de winter door te helpen. Succes en tot de volgende keer.

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Honden in het park

Wie regelmatig in het Beatrixpark vertoeft, weet dat daar ook veel baasjes hun hond uitlaten. Het park is namelijk zoals dat heet ‘losloopgebied’ dus dat heeft een aanzuigende werking op trouwe viervoeters.

mogelijke gebouwen aan de wisselweg

De wisselweg

De eerste buurtinformatieavond over de plannen van de Lidl werd goed bezocht. Ruim 35 bezoekers lieten zich informeren door de gemeente en Metropool Vastgoedontwikkeling.

Tegel eruit, plantje erin op 2 en 4 juni

Het is weer zover. Als je deze lente bezig gaat in je tuin, haal er dan een paar tegels uit, lever ze in en je krijgt een prachtig plantje terug dat je meteen in de open grond kunt neerzetten. 

Wat doen toch die zakjes aan de bomen?

Het is je misschien opgevallen. Langs het fietspad van het Koggepark naar het Beatrixpark hangen allemaal katoenen zakjes aan de bomen. De zakjes zijn gevuld met larven van de gaasvlieg.