Roodborstje

Vogels voeren in de winter

Dacht u ook altijd, dat je vogels vooral in de winter moet bijvoeren? Ik dacht dat wel en was dan ook erg verbaasd, toen ik op de site van de Vogelbescherming las, dat ze ook in de rest van het jaar wel wat extra’s kunnen gebruiken. Zij zeggen dit:

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. En in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. U kunt ze dus best het hele jaar bijvoeren. Vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is en ze verleren echt niet zelf voedsel te vinden.

 

Maar we beginnen met wat tips voor de WINTER:

 

Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10% van hun gewicht. Ze kunnen dus ieder extraatje gebruiken: zadenmengsels, fruit en als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda’s ophangen.

 

Bij lichte vorst mag u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dat is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Zolang ze open water vinden in de natuur, mag u ze ook water geven in de tuin.

 

Bij erg strenge vorst kunt u beter geen open water (warm) aanbieden. Ze hebben dan het water niet echt nodig en kunnen beter niet baden als het zo hard vriest. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kunt u ijs(blokjes) vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Koud in de buik, dus kost wel energie, maar het voorziet in hun vochtbehoefte.


Geef geen water met zout, want dat is erg ongezond voor de vogels. Geef ook geen suiker in het water, want als ze er dan in badderen, komt er een plakkerig laagje op hun veren.Nuttige weetjes, die voor mij soms ook nieuw zijn. In de loop van het komende jaar zullen we u ook de adviezen voor de volgende seizoenen doorgeven. Maar voor nu gauw aan de slag met vetbollen en pindaslingers om de vogels de winter door te helpen. Succes en tot de volgende keer.

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kruidenstaat: Straatpraat Beatrixpark

Straatpraat of Parkpraat?

Het Straatpraatteam stond zaterdag 13 januari met camera en microfoon klaar  in het Beatrixpark om interviews af te nemen. We

Basisschool de Digitalis zoekt groenvrijwilligers

Volgend schooljaar krijgen nog meer groepen van basisschool de Digitalis tuinlessen. Is het op maandag, donderdag en vrijdag goed weer, dan gaan kinderen van verschillende leeftijden naar de schooltuin en naar het Kruiderzee-bosje (Tiny Forest) in het Koggepark.

Tegels eruit… planten erin

Ik was al een poosje van plan mijn voortuintje uit te breiden met “bijvriendelijke”planten. Omdat ik door een onhandige actie