Op stap met het buurtpreventieteam
Het is oktober en al weer vroeg donker. Inbrekers slaan in de herfst- en wintermaanden vaker toe dan in de
Nick en Mercedes vormen, samen met tien andere mensen, het buurtpreventieteam van Kruidenwijk. Mercedes was daarvoor in de Oostvaardersbuurt lid van de buurtpreventie. In Kruidenwijk was eerst nog niet zoiets. Daarom heeft ze vier jaar geleden samen met Nick de buurtpreventie opgericht.
We gaan niet achter de boeven aan, maar zijn vooral aanspreekpunt. We doen meldingen bij de gemeente, bijvoorbeeld als een lantaarnpaal het niet doet, stoeptegels los liggen of als we afvaldumpingen zien. We spreken ook mensen aan of doen een briefje in de bus als we iets onveiligs zien, zoals schuurdeuren die niet dicht zitten of een raam dat open staat, terwijl er niemand thuis is.
We signaleren ook wel eens dat mensen in de problemen zitten. Met de gemeente, de wijkagent en de wijkBOA en met de coordinator van de buurtpreventieteams werken we nauw samen. Er zijn korte lijntjes en dat zorgt ervoor dat er snel iets kan gebeuren.
Voor de veiligheid in je wijk. Dat begint met zien en gezien worden, zo krijg je een fijnere wijk. We zien het als onze burgerplicht om dit te doen, maar we doen het ook omdat we het leuk vinden. Als we door de wijk lopen, doen we dit nu met een doel. Wij zelf lopen vaak kriskras door de wijk en kijken dan ook anders naar alles wat we om ons heen zien. En we kennen en spreken heel veel mensen.
We hebben een groep van twaalf mensen uit verschillende stukken van de wijk, tussen de 27 en 70 jaar. We zijn begonnen na een informatieavond, toen waren er zo’n twintig mensen serieus geinteresseerd. Je moet als lid van de buurtpreventie minimaal 1 uur per week beschikbaar zijn. We lopen altijd met z’n tweeen. Dat moet ook verzekeringstechnisch gezien. Ieder tweetal loopt zijn eigen buurtje. We lopen langs de seniorenwoningen en geven meldingen door aan de gemeente via de BuitenBeterApp. Mercedes doet ook de administratie, schrijft de vrijwilligers aan en houdt de meldingen bij.
Op dit moment is er niet veel aan de hand in de wijk en dat is een goed teken. Saai is goed.
Kruidenwijk heeft drukke stukken, maar ook heel stille plekken. In coronatijd waren er veel afvaldumpingen. Die werden vooral via de facebookgroep van Kruidenwijk doorgegeven. Sommigen dumpingen sloten de brandgangen af en waren dus ook gevaarlijk. We hebben daar toen de Dienst Handhaving van de gemeente op aangesproken. Mensen worden steeds bozer als ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en door snel te melden kun je dat als buurtpreventie voorkomen.
Een paar jaar geleden stond Kruidenwijk nog in een slecht daglicht en er waren veel problemen met jongeren. Dat is behoorlijk afgenomen. Veel jongeren gaan nu naar de Multiclub en daar doen de jongerenwerkers goed werk. Onrustplekken met jongeren verplaatsen zich telkens. Van de school naar de Lidl en van de AH naar de skatebaan. Soms heb je een normaal gesprek met jongerengroepjes, soms ook niet.
Het is belangrijk dat je als buurtpreventiemedewerker goed met mensen kunt omgaan en dat je iemand op een rustige en duidelijke manier kunt aanspreken. We zijn wel eens uitgescholden in onze gele hesjes. Dan negeer je dat eerst. Toen we weer voorbij kwamen en ook anderen zich ermee gingen bemoeien, hebben we toch de politie erbij gevraagd. Maar toen die kwam, was iedereen al weg.
We kwamen eens twee mannen tegen met een grote bult op hun rug. Daarna zagen we de politie die op zoek was naar twee inbrekers. Toen zijn we samen met hen die mannen gaan zoeken en hebben hen uiteindelijk te pakken gekregen. Dat was wel spannend.
Jazeker, we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken. Je kunt ons bereiken door een mail te sturen naar bpkruidenwijk@gmail.com. Kijk voor meer informatie ook op onze facebookpagina: facebook.com/buurtpreventiekruidenwijk.
Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.
Het is oktober en al weer vroeg donker. Inbrekers slaan in de herfst- en wintermaanden vaker toe dan in de