Om aandacht voor de veiligheid te vragen, wordt jaarlijks op 10 oktober het Donkere Dagen Offensief gehouden.

Op stap met het buurtpreventieteam

Het is oktober en al weer vroeg donker. Inbrekers slaan in de herfst- en wintermaanden vaker toe dan in de zomer. Ze zijn dan minder zichtbaar en kunnen gemakkelijker hun gang gaan.
Om aandacht voor de veiligheid te vragen, wordt jaarlijks op 10 oktober het Donkere Dagen Offensief gehouden. In Nederland zijn er dan verschillende acties om het aantal woninginbraken te verlagen.
Op verschillende plekken in Almere lopen buurtpreventieteams op 10 oktober met de politie en soms ook met iemand van de gemeente door de wijk om te kijken waar donkere en onveilige plekken zijn. Het buurtpreventieteam kent de onveilige plekken goed van de wekelijkse rondwandelingen in de wijk. Zij bespreken dan meteen hoe deze plekken veiliger kunnen worden.

Ik loop die avond 10 oktober mee met Nick, Kim, Henny en Tom van het buurtpreventieteam Kruidenwijk en met buurtbewoner Erik. Wij gaan samen op stap met Junus, inspecteur van politie, en Bilal, ambulant jongerenwerker bij de Schoor. Bilal legt uit wat dat is. Een ambulant jongerenwerker werkt niet vast in een buurtcentrum, maar zoekt jongeren op waar ze samen komen, praat met hen en probeert iets te doen met de dingen waar deze jongeren behoefte aan hebben.

Vanaf het verzamelpunt bij de AH lopen we de wijk in. Henny van het buurtpreventieteam vertelt onderweg dat veel mensen niet weten dat je verdachte situaties kunt melden bij 112. Het gaat dan bijvoorbeeld om onbekenden die aan auto’s zitten of die blijven rondhangen op een bepaalde plek. Vaak gebeurt dat niet via 112 pmdat mensen denken dat dit nummer alleen gebruikt mag worden bij noodsituaties, zoals ongelukken of brand, maar het nummer kan ook worden bij situaties die om snel ingrijpen vragen.

Vroeger konden zaken als kapotte lichten of losliggende tegels gemakkelijk gemeld worden op de buurtapp, met een foto van de situatie. Nu is dat moeilijker geworden, omdat alle meldingen via de site van de gemeente moeten worden gedaan. Dat vraagt aanpassingen voor het buurtpreventieteam die het melden moeilijker maken. Volgens buurtpreventievrijwilliger Nick is het contact met de gemeente de laatste jaren veranderd. De communicatie met de gemeente is broodnodig voor een goed werkend buurtpreventieteam. Nu komen de meldingen soms niet door of ze worden niet tijdig opgepakt. Dat is een aandachtspunt dat het buurtpreventieteam graag wil meegeven aan de gemeente.

We lopen van de Multiclub bij de AH naar de Basilicumweg. In de buurt van de Lidl zijn hofjes en binnenplaatsjes die slecht verlicht zijn. Als er ergens weinig licht is, is het in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de gemeente of van de woningbouwvereniging om hier iets aan te doen. Als de politie weet waar deze onveilige plekken zijn, kan ze er vaker surveilleren.
Er liggen veel stenen naast de straat, die de gemeente niet zomaar ophaalt, want bouwafval afvoeren is een verantwoordelijkheid van de bewoners. Veel mensen weten dat niet. We lopen langs de school, over het fietspad en gaan dan via de hofjes langzamerhand weer richting Multiclub. Het buurtpreventieteam wijst agent Junus de duistere hoekjes. Sommige plekken zijn bij de politie bekend, andere niet.

Bij de Multiclub staat een groep jongeren. Ze komen uit Kruidenwijk, maar er zijn ook jongens bij vanuit de Noorderplassen. Sommigen kennen elkaar al van jongs af aan. Een van de jongens zegt dat hij wel bewondering heeft voor de buurtpreventievrijwilligers die hun vrije tijd opofferen om door de wijk te lopen. Een compliment dus!

Bij het fietspad langs de Multiclub houdt agent Junus nog even twee fietsers staande die geen licht op hun fiets hebben. Ze komen er nu met een waarschuwing van af. Ik ben blij dat ik mijn eigen fietslicht nog even heb gecontroleerd voor ik wegreed.

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.