Meer bomen nu! in het Beatrixpark

Op zaterdagmiddag 2 december organiseerde de BBB (bewonersbeheer groep Beatrixpark) weer een speciale werkmiddag in het Beatrixpark. Deze keer gingen vrijwilligers de jonge boomscheuten van verschillende bomen uitgraven. Vaak staan kleine boompjes naast de oude boom, dicht op elkaar, waardoor ze weinig groeiruimte hebben. Deze ‘zaailingen’ krijgen nu de kans om op een andere plek met meer ruimte uit te groeien tot volwaardige bomen.De zaailingen worden geplaatst in het bos van de BurgerBoerderij in Oosterwold en een plek in NoordHolland.

 

De BBB  organiseerde de actie in samenwerking met Meer Bomen Nu, een landelijk initiatief waarover hieronder meer. Naast de vaste vrijwilligers van de BBB deden dit keer ook andere mensen uit de stad mee aan de werkmiddag, zoals enkele leden van de Partij van de Dieren en groene buren uit andere wijken. 
Wethouder van groen Jesse Luijendijk opende de werkmiddag. Hij vertelde dat hij deze actie belangrijk vindt, omdat bomen CO2 opnemen en goed zijn voor het klimaat.  Het herplanten van de zaailingen is ook belangrijk voor de biodiversiteit. Zo zorg je ervoor dat er op een bepaalde plek verschillende bomen kunnen groeien, die weer verschillende dieren en plantjes aantrekken.


Aan de slag

Na het officiële gedeelte geeft Jetze Kamerling, lid van de BBB en ook coördinator van Meer Bomen Nu in Flevoland, een korte uitleg van de werkzaamheden. Ongeveer twintig vrijwilligers gaan in groepjes van twee tot vier mensen aan het werk. Ze gaan jonge boompjes uitgraven die dik genoeg zijn en een lengte tussen de 50 cm en 2 meter hebben, met de wortels er nog aan. Ze trekken het oranje hesje van de BBB aan en met een schep over de schouder vertrekken ze naar verschillende delen van het park. Daar hebben buurtbewoners Rick en Jetze van de BBB het voorwerk al gedaan. Ze hebben de verschillende plekken, waarin zaailingen van een bepaalde soort zijn te vinden, op een kaart aangegeven en in het park met rood-witte strikjes afgezet. 
Het is deze middag koud, maar tijdens het graven heeft niemand daar nog last van. Er wordt hard gewerkt. Na een uur is er pauze met warme koffie en thee, speculaas en chocolade pepernoten. Daarna werkt iedere groep nog zo’n drie kwartier door. 
Aan het eind van de middag liggen er stapels jonge esdoorns, zoete kers, haagbeuken, sleedoorns en kornoelje klaar voor het planten van het nieuwe bos bij Oosterwold. Een opbrengst van 508 zaailingen van negen verschillende soorten bomen. Niet slecht!


Over meer bomen Nu
Meer Bomen Nu is opgericht op initiatief van Urgenda, HaarlemmerMeerGroen en 
Caring Farmers. Zij zien bomen planten als dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om mensen in staat te stellen zelf iets aan het klimaat de doen. Samen willen deze organisaties deze winter minimaal 1 miljoen bomen uit natuurgebieden gratis weggeven aan boeren en burgers die willen planten. Het verplanten van bomen is een belangrijke aanvulling op het werk van boomkwekers. Meer Bomen Nu probeert bosbeheerders, groenwerkers, gemeenten en hoveniers ervan te overtuigen dat zij samen zaailingen een tweede kans kunnen geven om Nederland sneller en goedkoper groen te maken. Meer Bomen Nu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken gratis weg. 80% daarvan groeit nu goed op de nieuwe plek. 

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Bosranken in het Beatrixpark

Het onderhoud van het Beatrixpark wordt grotendeels gedaan door een groep bewoners die rondom het park wonen. Dat is de