Bescherm je computer en telefoon!

Online veiligheid, cybersecurity, hacking, ransomware. Dagelijks horen we ervan of komt het in het nieuws. En niet alleen bij grote bedrijven. Ook jou of jouw bedrijf kan het overkomen. Dus: hoe kun je ellende voorkomen? Een paar tips uit de praktijk zodat ook jij veilig kunt Internetten.

Gebruik je een computer? Een tablet? Een telefoon? Vast wel. En ook al doe je er geen ‘spannende’ dingen mee, het is nooit leuk als je gegevens kwijtraakt. Of erger, iemand inbreekt op je systeem en nog een stap verder gaat zoals online bedreiging of afpersing.

 

Perfecte beveiliging bestaat niet helaas, maar gelukkig zijn er een aantal eenvoudige maatregelen om het risico te beperken. Noem het basis-hygiëne net zoals handen wassen zorgt voor een kleinere kans op ziektes. De volgorde van de tips is willekeurig. En hoe vaak het nodig is, verschilt per computer. Maar doe het voor je eigen gemoedsrust!

  1. Voer systeem-updates uit. Op je telefoon of computer zul je regelmatig een bericht krijgen dat er een nieuwe versie is van het besturingssysteem. Zowel voor Windows, Apple als Android. Dit duurt meestal een paar minuten en gebeurt een paar keer per jaar, soms iets vaker. Je zorgt zo dat je apparaat de laatste beveiligingen heeft.

  2. Toegangsbeveiliging. Gebruik lange wachtwoorden en verander ze regelmatig. Vind je het lastig om ze te onthouden, neem dan een wachtwoordapplicatie. Vul deze aan met 2-staps-authenticatie. Naast het wachtwoord is dan ook je vingerafdruk, gezicht of een SMS nodig om toegang te krijgen. Net zoals je voor elektronisch bankieren gebruikt.

  3. Back-ups. Zorg voor een reservekopie van belangrijke en persoonlijke gegevens. Het kan soms automatisch via je provider. Vaak staat het dan in ‘de Cloud’. Wil je zelf meer controle houden dan is een USB-stick die je ergens apart bewaart soms al genoeg. Discipline is belangrijk dus doe het elke week of maand. Los van veiligheid kan elk systeem stuk en dan ben je blij dat je toch je foto’s of contracten weer bij de hand hebt.

  4. Gegevensbeheer. Weet jij waar al jouw gegevens staan? Zo ja, complimenten. Zo nee, maak eens een overzichtje. Zowel van gegevens op je apparaat of ergens op internet. Dat overzichtje kun je online bewaren (maar zet het ook apart of print het wel zodat je een kopie hebt 😊). Ook hier geldt weer, voorkomen is beter dan … stress hebben om jouw gegevens terug te vinden.

  5. Blijf alert. Cybersecurity is inmiddels een miljardenindustrie. En deze criminelen gebruiken steeds nieuwe technieken. De basis: Als je iets niet vertrouwt, ga er dan niet op in. En ook al is het niet jouw ‘ding’, probeer wel op de hoogte te blijven. Dat kan door te lezen maar er zijn leuke video’s en cursussen om bij te blijven.

 

Dit waren kort vijf tips. Er is natuurlijk veel meer. Net zoals bij verzekeringen, bedenk wat het je waard is om (gegevens)verlies te voorkomen. Kun je het zelf regelen, prima. Anders is er vast wel een slimme buur of werkgroepje in de wijk of stad waar je vragen kunt stellen. Wij wensen je veel veilige ‘digitalitijd’.

Geschreven door Sjaak

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Het Succesverhaal van Sandra

Sandra (52 jaar) doet vrijwilligerswerk in buurthuis Kardoes in Staatsliedenwijk. Ze woont ongeveer 21 jaar in Nederland, waarvan de afgelopen

Boot in de sloot

Als je door onze wijken fietst of loopt, zie je de nodige bootjes in het water liggen. Veel van deze

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.