Bosranken in het Beatrixpark

Het onderhoud van het Beatrixpark wordt grotendeels gedaan door een groep bewoners die rondom het park wonen. Dat is de Beheergroep Bewoners Beatrixpark (BBB). Rick van Rooyen is een van de voortrekkers hiervan.

 

Ik had afgelopen zomer al een paar woensdagavonden een uurtje meegeholpen onkruid wieden in de bloemencirkels in het park. Rick, zijn vrouw Thea en nog een paar vrijwilligers gaan dan aan de slag van half 8 tot half 9. Om half 9 scherp gaat het fluitje en keert iedereen weer huiswaarts. Dat is heel plezierig, want een uurtje aanpakken is wel te overzien.

Kortgeleden stond er echter op een doordeweekse ochtend op de groepsApp van BBB een oproep van Rick om mee te helpen bosranken aan te pakken. Deze klimmers, ook wel Clematis genoemd, groeien om en door verschillende bomen heen en hebben supersterke ‘ranken’. De bomen worden hierdoor belemmerd in hun groei en kunnen zelfs afsterven. Ik wilde wel eens zien hoe dat er aan toeging.

De bedoeling is om zoveel mogelijk ranken uit de bomen te trekken, maar het zijn taaie rakkers, dus dat gaat niet vanzelf. Als vervanging van een ochtend op de sportschool is deze activiteit dan ook zeer geschikt, kan ik je vertellen. Als je niet verder kunt met trekken, mag je de ranken doorknippen en ze terugvolgen naar de stronk waaruit ze gegroeid zijn. Daar laat je dan een stuk van ongeveer 2 meter staan. Rick graaft later deze stronken zoveel mogelijk uit.

Als de ranken bovenin de bomen verder afgestorven zijn, kun je ze er vaak wat gemakkelijker uittrekken. Rick verzamelt daarna zoveel mogelijk het afval langs de paden, zodat het door de gemeentelijke groenvoorziening makkelijk afgevoerd kan worden. Deze samenwerking loopt al jaren heel goed.

 

Dit is maar een van de activiteiten die de BBB op zich genomen heeft. Voor meer informatie over de activiteiten van de vrijwilligers in het Beatrixpark is het misschien leuk om hun website eens te bekijken: Beheergroep Bewoners Beatrixpark.

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Gele plomp

Door het baggeren komen de wortels van de gele plomp los. Deze blijven drijven op het water en verteren heel

Bijenlint

Een bijenlint in de buurt

Een wildernis van bramenstruiken werd er verwijderd naast het fietspad aan de Kweekgrasstraat. Zo kwam er meer licht en ruimte