In het gebouwtje de Rozemarijn heb ik vandaag een gesprek met Henk Hovis over het werk van de mensen van het Repair Café. Maar hij zit vandaag in de Rozemarijn voor de Computer Helpdesk Almere. Henk vertelt hoe die twee zaken met elkaar samenhangen.
Het begin
Henk woont al sinds 1986 in de Kruidenwijk, heeft de wijk sinds die tijd verder zien ontwikkelen. Hij werkte in die tijd nog als storingsmonteur bij de NS en kon al voor de spoorlijn vanaf Lelystad in gebruik genomen werd, meerijden met de diensttreinen. In die baan had hij natuurlijk veel profijt van zijn aanleg voor de techniek.
Toen hij in 2014 met pensioen ging, wilde hij zijn technische vaardigheden graag blijven inzetten. Hij richtte de Computer Helpdesk op samen met een aantal andere vrijwilligers die Almeerders wilden helpen met problemen in de vaak nog onbekende digitale wereld. De vrijwilligers hadden aanvankelijk zitting in de Draaikolk, het Karwei en de Rozemarijn. Zij stelden hun kennis geheel belangeloos ter beschikking van de Almeerse burgers.
De vragen waarmee die kwamen, gingen toen vooral over desktop computers en laptops. Smartphones werden nog niet zoveel gebruikt. Vragen gaan nu vooral over trager wordende computers en anti-virusprogramma’s. En natuurlijk over alle verschillende smartphones. Ook komen er vaak vragen over de digitale overheid en de formulieren die daarvoor ingevuld moeten worden.
Na de corona periode waren er nog 3 maar vrijwilligers bij de Helpdesk. Zij werken nu vanuit de Rozemarijn, het Kardoes en de bibliotheek. Zij werken altijd op afspraak!!
Het Repair Café
Anders dan de Computer Helpdesk hoef je voor een bezoek aan het Repair Café geen afspraak te maken. Op de dagen dat ze zitting hebben, kan iedereen met een kapot apparaat langskomen. De vrijwilligers repareren ter plekke wat nog gerepareerd kan worden. Apparaten kunnen niet blijven staan of door de vrijwilliger mee naar huis genomen worden.
De enige klokkenmaker onder de vrijwilligers is al wat ouder. Daarom wordt een klok netjes door de mensen bij hem thuis gebracht om verder nagekeken te worden.
In heel Almere zijn momenteel 11 Repair Café ’s, die eens per maand een dag te vinden zijn in een buurthuis of in geval van Kruidenwijk, 1e zaterdag van de maand in De Kringloper. Voor Staatsliedenwijk is de dichtstbijzijnde in de Draaikolk, 1e dinsdag van de maand.
Korte voorgeschiedenis
Het eerste Repair Café is in 2009 opgezet in Amsterdam door een stadsdeelwethouder in de Watergraafsmeer. In 2010 werd de Stichting Repair Café opgericht. Tegenwoordig zijn er 2000 RP’s in 38 verschillende landen.
In Almere werd werd het eerste Repair Café geopend in 2012 op het
‘s Hertogenboschplein. Tegenwoordig zijn er in heel Almere 11 Repair Café’s. De 11e is onlangs geopend in de Nieuwe Bibliotheek.
Doel
Het repareren van elektrische apparaten betekent dat er minder hoeft te worden weggegooid, hoeft dan ook minder vernietigd te worden. Daardoor is het duurzamer en beter voor het milieu. Het maken van nieuwe apparaten kost veel meer energie…..en geld!
De Repair Café’s maken dus dat er minder afval komt en dat mensen goedkoper uit zijn.
De reparaties in het Repair Café zijn in principe gratis, maar mensen geven vaak een kleine bijdrage uit waardering voor het werk van de monteurs. Van al die kleine bijdragen worden gereedschappen en materialen gekocht.
De vrijwilligers
Op dit moment zitten er in het Repair Café in de Kringloper 5 vrijwilligers en een gastvrouw. Meestal zijn de monteurs technisch opgeleid. Omdat de vragen waarmee mensen naar het Repair Café komen, erg verschillend zijn, is men altijd op zoek naar mensen met specialistische ambachtelijke vaardigheden, zoals klokken maken of muziekinstrument maken. Dus heb je zin om eens in de maand een dag wat kleine reparaties te doen en mensen weer blij te maken, dan kan je je altijd aanmelden.
De vrijwilligers zijn met elkaar een hecht team, waar een heel gemoedelijke hartelijke sfeer heerst. Het is erg leuk om gewoon eens te gaan kijken, ook als je niet iets te repareren hebt.
PR voor het Repair Café
Om meer bekendheid te geven aan het Repair Café hangen er op meerdere plekken posters waarop plaats en tijd vermeld staan, waarop de vrijwilligers beschikbaar zijn.
Op internet kun je die informatie vinden onder repaircafe-almere.nl.
Ook op Facebook is het Repair Café te vinden, en wel onder Repair Café Almere.
Voor de Computerhelpdesk kun je op internet kijken bij Digiwijzer Almere. Daarin staan onder de pijl “Waar/Wie” alle digitale hulpmogelijkheden in Almere vermeld.
De vrijwilligers van de Computer Helpdesk werken ook samen met de mensen van Senior Live en die van de Bibliotheek.