Graffiti-muur

Er staat een nieuwe muur in het Beatrixpark. Het is een graffiti muur, met een schildering van bijen, in de kleuren zwart, geel en grijs. Je ziet hem al als je aan komt fietsen vanaf het fietspad vanaf het Koggepark. Kasper Jongejan maakte het ontwerp met een aantal anderen. Op zaterdag 10 februari is hij samen met zes vrienden de graffiti aan het aanbrengen, als ik hem opzoek.

Met verf in grote emmers, kwasten op stelen en met verschillende spuitbussen zijn de mannen aan het werk. Kasper is bewoner van Staatsliedenwijk en heeft vroeger in Stedenwijk gewoond. Al sinds 2001 komt hij in het Beatrixpark. Eerst als jongere om er te skaten en te hangen met zijn vrienden. Zelf had hij echter meer belangstelling voor graffiti en de hele cultuur hierom heen, dan voor het skaten zelf.

Urban art

Graffiti maakt deel uit van nieuwe cultuurvormen van jongeren, die ook wel urban arts genoemd worden. Volgens Kasper is het vooral een activiteit die je samen doet, lekker een dagje verven met vrienden. Jongeren laten elkaar zo hun beeldende talenten zien en daarin dagen ze elkaar ook uit. Volgens hem zijn er in Almere te weinig plekken waar jongeren zich kunnen uitleven en elkaar kunnen ontmoeten. Jongeren zijn niet echt gebonden aan hun wijk. Ze vinden elkaar op plekken als de skatebaan. Ze komen graag bij elkaar kijken. Zo komen er geregeld groepen uit Amsterdam of Rotterdam een dagje naar het park en gaan groepen uit Almere ook naar andere steden. Vorig jaar was er bij de opening van het skatepark een skate-event in het park, waar groepen jongeren uit het hele land naartoe zijn gekomen.
Dit soort plekken als hier in het Beatrixpark zorgen ervoor dat cultureel talentvolle jongeren in Almere willen blijven wonen. Ze zoeken door de verbinding met elkaar en de mogelijkheid om iets met hun talent te doen, minder snel hun heil in andere steden. Voor de leefbaarheid voor jongeren in de stad mogen er wat hem betreft nog veel meer graffiti-muren bij komen in de stad.

Lange aanloop

Kasper is er lang mee bezig geweest om de muur te realiseren. In 2022, na corona, kwamen er extra gelden vrij voor jongeren. De skatebaan is opgeknapt, maar het was niet de bedoeling dat de baan weer met graffiti overdekt zou worden. Vanaf die tijd heeft hij zich ingespannen om een graffiti muur naast de skatebaan te realiseren. Dat ging niet zo snel. Verschillende diensten van de gemeente, de welstandscommissie en ook de BBB (de beheergroep van bewoners van het Beatrixpark) hebben zich bemoeid met de plaatsing van de muur. Veiligheid, groen en het zicht op het bos speelden mee in de afwegingen. Uiteindelijk heeft de muur deze plek gekregen, aan het wandelpad aan de andere kant van het fietspad dat dwars door het Beatrixpark gaat.

Graffiti-makers

Kasper heeft een mode-opleiding gevolgd, maar is ook professioneel graffiti kunstenaar. Hij is nu vooral druk met het realiseren van nieuwe graffiti in de stad. Soms krijgt hij opdrachten waarbij de graffiti als kunstwerk op een muur komt. Dan moet het werk een hoge kwaliteit hebben, zodat het kunstwerk lang mee gaat. Bij deze muur is dat anders. Kasper en zijn vrienden hebben de muur ingewijd, maar na een tijdje zal er weer andere graffiti op de muur verschijnen. Kasper hoopt met deze schildering vooral anderen op te roepen om er ook iets moois van te maken.

 

Ondertussen heeft de hele muur een onderlaag van verf. Nu moeten de figuren worden afgewerkt. De mannen hebben onderling een taakverdeling gemaakt wie wat doet. Het zijn jongens die bv workshops graffiti geven, er zit een beeldende kunstenaar bij, maar ook mannen die het gewoon leuk vinden om een middag met anderen te schilderen. De verf kopen ze zelf.

 

Die middag kom ik Kasper toevallig nog eens tegen, maar dan op een grote foto in de bibliotheek. Hij staat daar op een klassieke manier afgebeeld als Zuiderzee strijder, samen met een hele andere groep jonge kunstenaars van allerlei pluimage uit de stad. Almere wordt steeds een stukje leuker.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Wijken in cijfers

De Kruidenstaat is een online krant voor Kruidenwijk en Staatsliedenwijk. Een krant voor en over de bewoners van beide wijken.

Kunst in de Kruidenwijk

Wanneer je wandelt door Almere, ook in de Kruidenwijk, zie je soms ineens een kunstwerk , bijvoorbeeld het hertje bij

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.