Natuurbeleving in de moestuin en op school.

Toen Will en Susan een paar jaar terug thuis met een paar moestuinbakken voor eigen gebruik begonnen, bleken de groentes uit eigen kweek veel beter dan die van de supermarkt te smaken! De tomaat proefde weer als tomaat en de komkommer weer als komkommer. Maar bovenal bleek het buiten zijn, het aandachtig observeren van de planten, het groeiproces en het verzorgen van de planten voor ontspanning te zorgen. Een tuin is een fijne plek om tot rust te komen, weg van de dagelijkse beslommeringen.

Al snel was het idee geboren om dit op kinderen over te brengen. Ieder kind zou de kans moeten krijgen om dit te ervaren! Niet lang daarna breiden zij hun moestuinconcept uit tot een heuse ‘belevingstuin’ in Kruidenwijk met daarin de teelt van biologische groente en fruit voor eigen gebruik en voor de kinderen van de lokale school alwaar zij een educatief project mee opstarten. Zo nu en dan wordt de opbrengst gedeeld met vluchtelingen en anderen die het hard nodig hebben.

Overzicht van het moestuincomplex

De kinderen van de school komen om de twee weken met hun juf naar de tuin en leren daar van alles op het gebied van moestuinieren. Er wordt ook aandacht besteed aan aspecten als milieu, duurzaamheden hergebruik van materialen. De kinderen hebben daar inmiddels hun eigen moestuinbak die ze onder begeleiding leren te onderhouden. In de moestuinbak worden hoofdzakelijk seizoensgroenten gekweekt, afgewisseld met bloemen en planten die weer onderling zorgen voor een gezonde balans (permacultuur). Er is veel interactie op de tuin waarbij de kinderen vaak ook spelenderwijs kennis opdoen van allerlei aspecten die betrekking hebben op de natuur.

Mocht er in de eigen bakken even niks te doen zijn, dan helpen de kinderen mee met de overige bakken die in de tuin staan. Zo leren ze veel over het kweken van diverse groentes en ook over het onderhouden van een tuin. In de basis krijgt elk kind de kans om te ervaren hoe het is om voor langere tijd buiten tussen de planten te zijn, te luisteren naar de vogels, de wind, de regen en te voelen hoe het is om je handen in de aarde te stoppen om flink aan de slag te gaan.

 

De kinderen reageren verschillend op het tuinieren. Sommigen willen bij de eerste les liever niet vies worden, maar zijn aan het eind van het seizoen weer kind! Spontaan graaien zij naar wormen in de aarde en stampen zij met de laarzen in de plassen. 

Andere kinderen zijn zó enthousiast, dat ze buiten het schoolproject om met hun ouders naar de Be(e) Garden komen om te laten zien wat ze allemaal op de tuin hebben gedaan. Voor hen is de tuin een uitlaatklep. 

Wil jij een keer met je kind(eren) naar de Be(e) Garden komen? Dat kan natuurlijk, maar wel alleen op afspraak.

Meer informatie? Bezoek de website.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Het Succesverhaal van Sandra

Sandra (52 jaar) doet vrijwilligerswerk in buurthuis Kardoes in Staatsliedenwijk. Ze woont ongeveer 21 jaar in Nederland, waarvan de afgelopen