Loting restkavels Gemberpad

Maandag 14 april was ik bij de informatieavond voor restkavels aan het Gemberpad. Als onderdeel van de pilot ‘Bouwen door de buurt – Kruidenwijk’ konden belangstellenden luisteren naar de initiatiefnemers, de maquettes bekijken en horen wat er nodig is om in aanmerking te komen voor één van de 3 kavel(tje)s. Zie de witte huisjes op de foto.

De belangstelling was erg groot. Zo groot dat de bijeenkomst was verplaatst van buurtcentrum het Kardoes naar de burgerzaal in het stadhuis. Er waren 59 aanmeldingen en met aanhang telde ik een 100 aanwezigen! Gerard Kok, gebiedsmanager Stad West, opende de bijeenkomst. Vervolgens sprak Jacqueline Tellinga, de projectleider ‘Bouwen door de Buurt’. Zij gaf een overzicht van het project. Waar liggen de kavels? Wat hebben de belangstellenden al ontvangen aan documentatie? En wat zijn de kosten om rekening mee te houden?


Het gaat dus om een project om zelfstandig een huis te mogen bouwen aan het Gemberpad. Het Gemberpad is het fietspad langs het water bij gebouw de Zeedauw op de grens van Kruidenwijk en Staatsliedenwijk. Van de zeven kavels waren er drie vrijgekomen elk met een oppervlakte van bijna 60m2. Het project heeft een paar bijzonderheden. Als eerste de eis dat de kaveluitgifte alleen geldt voor Kruidenwijkers of hun familie in de eerste of tweede lijn (kinderen, ouders, broers of zussen). Ook moet er dier- en plantvriendelijk gebouwd worden. Verder is een bouwvergunning nodig zoals van toepassing voor alle particuliere stadsbouw.

De gemeente maakt wel de grond bouwrijp en dat is al in augustus. De komende maanden zijn er daarom werkzaamheden en fietsers zullen moeten omrijden. Tot slot volgde een belangrijke mededeling: “Er lijken zoveel belangstellenden dat er geloot moet worden tussen de serieuze mogelijke inschrijvers. En dat zijn alleen de huidige aanwezigen zoals in de brief stond die in geheel Kruidenwijk was bezorgd” vertelt Jacqueline. Na enkele vragen bleek wel dat als er uiteindelijk minder dan drie inschrijvers overblijven, dan komen de kavels in de openbare verkoop op de website van de zogeheten kavelwinkel.


Daarna kwamen de initiatienemers aan het woord met enthousiaste verhalen. Zij hebben immers al een kavel en ook bouwplannen gemaakt. Ze zijn er inmiddels al 4! jaar mee bezig. Een van de vragen was waarom het Gemberpad is gekozen? Het antwoord: “Dat was niet makkelijk. We hebben de hele wijk doorgelopen en hadden 36 locaties. Daarna bleven er drie over. Na overleg met experts zoals de stadsecoloog was dit de enige locatie die aan alle eisen voldeed” aldus een toekomstige bewoner: Niet te dicht op andere bewoners, redelijk eenvoudig te vergroenen want nu is er alleen gras en riet, en aan te sluiten op voorzieningen zoals stadsverwarming. Het is ook een uniek project. De gemeente wil leren van deze pilot en met de resultaten kan het gemeentebestuur besluiten om er vervolg aan te geven.

Daarna was het tijd voor vragen. Als eerste waarom de kavels vrijkwamen. De reden was vooral omdat sommige deelnemers van het eerste uur inmiddels een andere woning hadden gevonden. Ook waren er technische vragen, vooral hoe je om moet gaan met het oppervlak en eventuele etages. Daar was een formule voor: Je mag niet meer dan 1,25 maal het bouwvlak bebouwen. Als voorbeeld: Op een bouwvlak van 100m2 kun je dan boven de begane grond een zoldertje van 25m2 maken. Maar kies je voor 65m2 begane grond, dan mag de tweede etage nog 60m2 beslaan. Maximaal mag de woning 7.80m hoog worden overigens. En tot slot de kosten. Daar was een voorbeeldbegroting voor. Daarin zaten de leges, voorbereidingskosten, een aanneemsom en een aantal stelposten. Uiteraard hangt een prijs van heel veel factoren af, maar met een voorbeeldwoning van een van de deelnemers zagen we dat je al snel rond de 300.000 EUR kwam. Het gaat dus niet echt om ‘tiny houses’ wat een aantal belangstellenden wel dacht. We zagen dan ook een aantal mensen wel eerder vertrekken.


Aan het einde kon iedereen zich rond de maquettes verzamelen om na te praten en vragen te stellen aan de initiatiefnemers. Daar werd druk gebruik van gemaakt. Al met al was het zeer informatief. Een mooi voorbeeld hoe er ook in onze wijk innovatief gebouwd kan worden. Anderzijds laat de belangstelling zien dat er nog veel woonruimte nodig is. En het papierwerk, de regels en vergunningen maken dat niet eenvoudiger. Dat speelt uiteraard in heel Nederland. De toekomstige bewoners hebben dat voorlopig achter zich gelaten. Of zoals een meneer het mooi verwoordde: “Ik woon al 40 jaar in Kruidenwijk maar ik wil graag gelijkvloers wonen met de mogelijkheid voor mantelzorg later. Dat ga ik nu bouwen en ik hoef hier niet meer weg!”.

Geschreven door Sjaak

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Straatpraat: Boodschappenprijzen

https://youtu.be/p-waALB2BNQ Januari is koud, kil en grijs begonnen. Ook op zaterdag 18 januari toen het Straatpraatteam, warm aangekleed, klaarstond om