De Staatsliedenwijk is diverser geworden en de doorstroming in de wijk is groot. Er zijn problemen met afval en speelruimte en soms is er weinig contact met anderen. Toch vinden veel bewoners hun wijk wel rustig en hun buren prima.
Dat zijn een paar van de uitkomsten van het onderzoek dat de Academie van de Stad in de Staatsliedenwijk heeft uitgevoerd. Daarin werd gevraagd hoe bewoners over hun wijk denken.
Er zijn 69 gesprekken gevoerd met buurtbewoners; op straat, in het Kardoes en door aan te bellen bij portiekflats en huizen. Verschillende mensen hebben eraan meegedaan: oude en jonge mensen, mensen met een verschillende culturele achtergrond, huurders van flats en mensen met een (koop)huis, mensen die al lang in de wijk wonen en mensen die er net zijn neergestreken.
De gemeente heeft dit onderzoek aangevraagd, omdat veel bewoners niet bereikt worden met brieven of uitnodigingen voor bewonersavonden. Op deze manier hoopte de gemeente een beter inzicht te krijgen in wat er leeft in de wijk.
De Academie van de Stad, een groep jonge onderzoekers, heeft het onderzoek uitgevoerd. Zij hebben de bewoners bevraagd op vier thema’s: wonen en leven in de wijk nu en in de toekomst, en deelname aan activiteiten en wijkbetrokkenheid nu en in de toekomst.
Wonen en leven in de wijk
Veel bewoners vinden dat ze best rustig wonen. Ze hebben soms last van afval, gebrek aan parkeergelegenheid en speelgelegenheid en er zijn wat klachten over de huizen. De contacten met de buren zijn wisselend. Vaak zijn die vriendelijk en prima, soms verloopt het contact minder goed. Er is veel doorstroming en dat maakt dat de bewoners minder een wijkgevoel ervaren dan vroeger. De veiligheid is groter dan een tijdje geleden, toen er veel overlast werd ervaren, maar die kan nog steeds beter.
Meedoen
Je ziet dat naar bewonersavonden veelal dezelfde mensen komen. Andere mensen weten weinig van de wijk en zijn daar ook niet zo mee bezig. Ze weten vaak niet waar ze het wijkteam of het buurthuis kunnen vinden. In en rondom buurthuis het Kardoes zijn veel sociale activiteiten en daar komt ook een groep bewoners die elkaar goed kent.
In Staatsliedenwijk West is een kleine groep bewoners heel actief. In het verleden is er daar veel misgegaan in de communicatie met de gemeente, nu verloopt deze goed. Er is sociale controle, dat wil zeggen dat er meldingen van overlast worden gedaan bij de politie, dat er een buurtapp is en een buurtpreventieteam dat problemen signaleert en doorgeeft aan de gemeente. Die meldingen werken goed als de gemeente en de politie meteen reageren.
Het contact met de gemeente is beter dan voorheen, maar bij veel bewoners is er nog steeds weinig vertrouwen. Dat wordt versterkt als meldingen niet worden opgevolgd en mensen eigenlijk niet weten waarom er niets gebeurt met hun melding. Duidelijkheid geven blijft dus heel belangrijk.
Veel mensen hebben niet zo veel contacten in de wijk, hoogstens in de straat. Er zijn drempels om met andere mensen in contact te komen, zoals taalverschillen, gebrek aan tijd en aan steun van anderen. Maar er zijn ook mensen die gewoon hun leven leiden en niet zo geloven in het nut van sociale contacten in de buurt.
De toekomst
Als er gevraagd wordt hoe bewoners hun toekomst in de wijk zien, vinden veel mensen het moeilijk om hier een antwoord op te geven. Ze hebben wel wensen, zoals een schonere wijk met minder afval, een speeltuin voor de kinderen of meer parkeerplekken. Ze hebben ook zorgen; over de verdeeldheid in de samenleving, over hangjongeren in de wijk en gebreken in de woning en over problemen in hun eigen leven. En ze hebben dromen, zoals over liefde en gezelligheid en activiteiten voor jong en oud, over een marktje in de buurt, etc.
Sommige mensen hebben ideeën, maar schrikken ervoor terug om zelf iets te doen om deze te realiseren.
Aanbevelingen
De Academie van de Stad geeft een aantal adviezen naar aanleiding van hun onderzoek. Ze raden de gemeente en ook de professionele organisaties aan om actief op pad te gaan om buurtbewoners te leren kennen. Benader mensen niet op één manier, maar kijk hoe je verschillende bewoners het best kunt betrekken bij buurtzaken. Luister en houd rekening met de omstandigheden waarin ze zitten. Houd ze op de hoogte, bijvoorbeeld met een nieuwsbrief. Zorg dat er een plek is waar bewoners met ideeën kunnen aankomen en help hen om die ideeën ook uit te voeren. Geef actieve bewoners erkenning en steun ze, bijvoorbeeld vanuit het wijkbudget. Bied gezelligheid in de wijk en zorg voor plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En de allerbelangrijkste aanbeveling is: zorg dat mensen zich welkom voelen.
Het onderzoek in Staatsliedenwijk heeft tijd en geld gekost, maar heeft ook veel belangrijke informatie opgeleverd. Niet alleen voor Staatsliedenwijk zelf, maar ook voor alle wijkactiviteiten die de gemeente de komende tijd, samen met bewoners gaat aanpakken.