De Heliotroop, een beeld van een buurtschool in Kruidenwijk

Op basisschool de Heliotroop spreek ik met directeur Evelien Haanappel en met Agnes, leerling uit groep 7 en lid van de Kinderwijkraad.

Sinds drie jaar is Evelien Haanappel directeur bij basisschool de Heliotroop in Kruidenwijk. Ze is trots op haar school en ze heeft het naar haar zin. Er is een fijne sfeer, zowel in het schoolteam als bij de leerlingen. Er is rust en er wordt met plezier gewerkt. En dat vindt Evelien belangrijk. De kinderen moeten zich veilig en welkom voelen op school. De school heeft zo’n 280 leerlingen in 11 klassen en het schoolteam bestaat, met iedereen erbij, uit 28 mensen.

Buurtschool

Evelien vindt de wijk leuk. De schoolbevolking is divers, de mensen zijn open en zeggen wat ze op hun hart hebben. Veel ouders hebben vroeger zelf op de school gezeten, toen deze nog een andere naam had. Ze kennen elkaar goed en gaan ook buiten de school met elkaar om. Aan hulp van ouders bij schoolactiviteiten heeft de Heliotroop dan ook niet te klagen. Het is een echte buurtschool: knus en overzichtelijk, met veel lijntjes naar de buurt.
De school heeft oog voor de omstandigheden waarin de kinderen opgroeien. Gezond eten moet er ook zijn voor gezinnen die het niet breed hebben. Daarom is er met hulp van het Jeugdeducatiefonds een voedselkast op school gekomen, waaruit ouders gezond eten kunnen halen, als ze daar zelf de middelen niet voor hebben. En er wordt wekelijks schoolfruit uitgedeeld aan alle kinderen.

De Vreedzame Wijk

Met de komst van de Vreedzame Wijk is de samenwerking tussen wijkorganisaties groter en gemakkelijker geworden. Evelien vindt dat alle deelnemers aan de Vreedzame School heel betrokken zijn bij de kinderen en ze vindt het leuk dat kinderen zelf ook actief meedenken en meewerken. Toch valt er nog veel te winnen in de samenwerking tussen de wijkorganisaties die met kinderen werken. Veel kinderen zijn bijvoorbeeld nog niet op de hoogte van andere activiteiten in de wijk, zoals van de activiteiten van de Multiclub.
Behalve met de organisaties van de Vreedzame School, werkt de school ook samen met de Taalschool die dichtbij zit. Veel kinderen uit de buurt stappen na de Taalschool over naar de Heliotroop.

Positief gedrag

Het motto van de school is “samen groeien tot de beste creatie van jezelf”.
“Samen” betekent voor de school dat kinderen voor elkaar zorgen. Oudere kinderen helpen jongere kinderen, bijvoorbeeld met gym of speciale activiteiten.
“Groeien tot de beste creatie van jezelf” betekent dat de kinderen niet alleen de basisvaardigheden leren, zoals taal en rekenen, maar dat op de school ook wordt gekeken wat ze voor andere mogelijkheden hebben. Sociaal gedrag en burgerschap is belangrijk. “We proberen dit op een positieve manier aan te leren, met het belonen van gewenst gedrag,” zegt Evelien. “De klas, maar ook kinderen zelf, kunnen muntjes verdienen als ze bepaalde dingen goed doen. Die muntjes zijn dan voor de klas. Ze mogen daarmee bijvoorbeeld langer buiten spelen of iets anders leuks doen.”

Kunst en cultuur

Bij een breed pakket, waarbij kinderen meer leren dan taal en rekenen, hoort ook aandacht voor Kunst en Cultuur. Want via de verschillende vormen van kunst komen kinderen in aanraking met andere wereldbeelden dan ze zelf van huis uit kennen. De kinderen van de Heliotroop gaan per schooljaar een keer naar een museum en ze bezoeken ook jaarlijks een voorstelling. Ze maken verder actief kennis met verschillende kunstvormen. Dat doen ze via het programma KID, Kunst Is Dichterbij dan je denkt. In dat programma zit een vaste leerlijn die aansluit op de andere lessen in school.

Samen met de Digitalis heeft de Heliotroop een creatief naschools programma. Kinderen kunnen dan zowel op de ene als de andere school naschoolse lessen volgen, maar je ziet dat de kinderen toch vooral naar hun eigen school gaan voor de programma’s. Daaraan kan je ook zien dat de Kruidenwijk uit verschillende stukjes bestaat.
Evelien is van plan om nog een flinke tijd op de Heliotroop te blijven werken. Het gaat goed en er is in de afgelopen jaren veel gebeurd, maar het kan altijd beter

Agnes vertelt over de Kinderwijkraad

Agnes is leerling van groep 7 en is vertegenwoordiger van de Heliotroop in de Kinderwijkraad. Agnes zit al 1,5 jaar in de Kinderwijkraad en ze vindt het werk in de Kinderwijkraad leuk en interessant. Interessant omdat je leerlingen van andere scholen leert kennen en hoort wat zij op school doen. Maar ook de samenwerking is interessant, want het is niet altijd makkelijk om het met elkaar eens te worden. Sommige kinderen zijn koppig en dan moet je veel met elkaar praten.
Het leukste van de Kinderwijkraad vind Agnes de actie die ze voor oudere mensen in de wijk hebben georganiseerd. Ze hebben voor hen in december een lunch verzorgd en met de school hebben ze meegedaan aan de kerstkaartenactie. Agnes heeft toen echt iets geleerd over wat eenzaamheid is, toen ze oudere mensen hoorde vertellen over wat ze doen op een dag en over wanneer ze hun kinderen zien.
Soms krijgen de kinderen van de Kinderwijkraad huiswerk. Dan moeten ze iets bedenken of met iemand moeten gaan praten. Ze hebben ook de taak om met de kinderen van hun klas over bepaalde onderwerpen te praten.

Verkiezingen

De nieuwe Kinderraad zal nu alleen nog bestaan uit kinderen van de Digitalis en de Heliotroop, omdat die scholen allebei in Kruidenwijk zitten. Dan hoeven de kinderen niet steeds zo ver weg te gaan voor vergaderingen en dan kunnen ze ook beter acties bedenken voor hun eigen wijk.
Agnes wil zich in de komende periode weer verkiesbaar stellen. Want de leden van de Kinderwijkraad worden steeds gekozen door hun medeleerlingen en door de leerkrachten van de groepen.
Voor de nieuwe verkiezingen van de wijkraad krijgen alle groepen een workshop, waarin ze gaan begrijpen wat er gebeurt in de Kinderwijkraad en hoe belangrijk het is dat alle kinderen meedenken over hun school en hun wijk. Als je mee wilt doen aan de Kinderwijkraad als vertegenwoordiger van je klas en school, moet je voor de verkiezingen een pitch houden. Dat is een korte presentatie waarin je vertelt wie je bent en wat je belangrijk vindt om te doen in de Kinderwijkraad.
Eigenlijk wilde Amy (begeleider van de Kinderwijkraad) dat de kinderen van de wijkraad zouden helpen met een presentatie over de wijkraad voor de klassen. Daarvoor zouden ze dan een powerpointpresentatie gaan maken. Maar de kinderen van de wijkraad vonden dat toch heel moeilijk en werden er zenuwachtig van. Nu gaat dat toch niet door.

 

De dingen die in de wijkraad gebeuren en besproken worden, zijn ook te lezen en te horen in de scholen. In de Heliotroop gebeurt dat in de nieuwsbrief, de Helioscoop.

 

Wat wil Agnes nog zeggen tegen de kinderen in de wijk? Ze hoeft er niet lang over na te denken: “Wees lief tegen mensen en zorg goed voor de natuur.”

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Straatpraat over fietspaden

Zaterdagmiddag 18 mei , we hebben een lekker plekje in de zon opgezocht. We stonden met de microfoon en camera