Buurtavond 22 november

Het was best druk op de buurtavond die de gemeente met bewoners georganiseerd had. Bijzonder, want deze bijeenkomst werd buiten Kruidenwijk en Staatsliedenwijk gehouden, in het Klankbord (gebouw van het Leger des Heils in Muziekwijk). Bovendien was het de hele dag al koud met sneeuwbuien en ijzel. Toch hadden zo’n 40 bewoners de moeite genomen om naar deze buurtavond te komen. Die begon al om 18.00u met een maaltijd van soep en broodjes. Er was dus ook even tijd om gezellig met bekende en minder bekende buurtbewoners bij elkaar te zitten.

Wijk- en gebiedsplannen

Zoals gebiedsmanager Gerard Kok vertelde, was de avond bedoeld om aandachtspunten op te halen die uiteindelijk in een wijk- en gebiedsplan terecht zullen komen. De gemeente zal die wijkplannen en het grotere gebiedsplan voor de zes wijken van Stad West gebruiken voor de ontwikkeling van dit gedeelte van de stad. Voor onze twee wijken is 2 ton uitgetrokken. Dat is uiteindelijk niet zo veel, maar later, als de plannen concreet zijn, kan er mogelijk nog geld bij komen. Een wijkplan is geen plan dat volgend jaar kan worden gerealiseerd, het is een plan voor de langere termijn. Maar zaken die sneller gerealiseerd kunnen worden, zullen ook snel opgepakt worden. Gemeente en bewoners gaan daarin nauw samenwerken.
De Staatsliedenwijk is aangewezen als pilot, dus als proefgebied. Daar gaat het eerst met een wijkplan gewerkt worden. Dat heeft als voordeel dat er extra geld beschikbaar is, maar het nadeel is dat er nog veel dingen eerst uitgevonden moeten worden.

 

Na deze inleiding gingen de aanwezigen in vier groepen uiteen. Er waren twee groepen met bewoners van Staatsliedenwijk en twee met bewoners van Kruidenwijk, aangevuld met mensen die in de wijk werken en mensen van de gemeente. Van elke wijk keek één groep naar wat er voor initiatieven in hun wijk zijn en wat er nog aangevuld moet worden. De andere twee groepen hielden zich bezig met de toekomst van hun wijk. Waar hebben de mensen zorgen over en waar zien ze kansen om daar iets aan te doen?

Zorgen

Aan het eind van avond deden de groepen aan elkaar verslag. Er zijn zorgen over het gebrek aan betaalbare woonruimte, over afval, over het gebrek aan zorg en aan voorzieningen voor jongeren. Er werd opgemerkt dat mensen tegenwoordig veel minder betrokken zijn bij elkaar en de buurt. Veel mensen leven op zichzelf en trekken letterlijk schuttingen op tussen hun eigen huis en de rest.
Wat verder opviel was dat veel initiatiefgroepen niet van elkaars bestaan wisten. Ook werd duidelijk dat de communicatie tussen bewoners en gemeente soms te wensen overlaat. Maar er is ook een ander beeld van de gemeente. Als je van je laat horen en je als buurtgroep eenmaal goede relaties hebt opgebouwd, is er ook veel mogelijk, vertelden verschillende buurtbewoners.

 

Kansen

Een kans voor de toekomst is het verbeteren van de communicatie tussen bewoners en de gemeente en professionals, maar ook het versterken van het onderling contact tussen buurtbewoners. Als mensen elkaar sneller tegenkomen en meer mensen elkaar kennen, wordt het ook gemakkelijker om samen problemen op te pakken.


In januari maakt de gemeente de aandachtspunten bekend voor de komende 2- 5 jaar. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt met de bewoners.

 
We houden je op de hoogte!

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Informatie-uur huisvesting

Het wijkteam krijgt vaak vragen over huisvesting en wonen. We zien en horen hoe moeilijk het tegenwoordig is om een