Uitbreiding islamitische begraafplaats

Leden van Ar Raza moskee in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten zijn de komende jaren verzekerd van een islamitisch graf in hun eigen stad. Hun islamitische begraafplaats Raza Ul Mawa in de Kruidenwijk krijgt er een grafveld bij. Dat veld is woensdagmiddag 29 mei j.l. officieel geopend.

Twee jaar geleden diende Ali Karamatali een aanvraag in bij de gemeente om de begraafplaats uit te breiden. Dat was nodig, omdat die steeds voller raakte. De begraafplaats was toen beschikbaar voor alle moslims uit Almere en van buiten de stad.
Het nieuwe grafveld is volgens Karamatali alleen nog bedoeld voor de leden van de Ar Raza moskee in Tussen de Vaarten: “Als dit ook voor iedereen opengesteld gaat worden, dan is het binnen de kortste keren vol. Daarnaast is elke gemeente verantwoordelijk om voor haar burgers een eigen islamitische begraafplaats te stichten”, zegt Karamatali.

Verloop islamitische begrafenis
Als de melding binnenkomt, is het de bedoeling dat de overledene binnen één à anderhalf uur opgehaald wordt. Vervolgens wordt de overledene mee genomen naar de Ar-Raza moskee in Almere. Daar worden de wassingen gedaan, de overledene wordt aangekleed in een lijkwade (niet gezoomd, niet genaaid). 3 lagen wit katoen voor de mannen en 5 lagen wit katoen voor de vrouwen . Na de wassing wordt het lijk in de kist gelegd, komen de familieleden om afscheid te nemen. Dit gebeurt allemaal heel snel. Wij begraven binnen de 24 uur. Omdat de Nederlandse Wet op de Lijkbezorging zegt dat je pas na 36 uur begraven mag worden, moet je een verklaring van geen bezwaar via de officier van justitie aanvragen. En dit bewijs van uitzondering op die wet moet voor elke overledene aangevraagd worden. Met deze verkregen goedkeuring ga je naar de gemeente, dit alles gaat digitaal. Na ontvangen verlof tot begraven van gemeente, kan tot begraven worden overgegaan. Meestal kan de overledene binnen de termijn van 24 uur begraven worden . Na het afscheid nemen, volgt nog een dodengebed in de Moskee en daarna gaan we naar de begraafplaats. Mensen die vroeg overlijden, kunnen op dezelfde dag begraven worden. Er zijn geen kantooruren, zolang er licht is, kan er begraven worden. Bij islamitische begrafenissen zijn geen vrouwen aanwezig. Er wordt slechts 1 persoon in een graf, voorzien van een grafkelder, begraven. De graven worden op volgorde van binnenkomst uitgegeven. Als een van de partners overlijdt en de ander partner ernaast wil komen liggen, dan kan het graf ernaast gereserveerd worden voor de partner. Graf is voor eeuwigdurend, een islamitisch graf mag nooit geruimd worden. Graf mag tevens nooit geopend worden. Kindergraven hebben een apart stukje op de begraafplaats. Ook foetussen worden begraven. De overledene wordt op zijn/haar rechterzijde gelegd met het gezicht naar het oosten.

 

Grafkelders
Grafkelders zijn al in het graf geplaatst. Mocht er een graf nodig zijn, moet er 60 cm diep gegraven worden, kan de overledene hierin geplaatst worden. Er wordt op het graf een heuvel zand gelegd, hierop wordt een sedum geplant, zo ontstaan er groene heuvels. Er komt een goudkleurig naambordje achter de heuvel te staan. Op deze begraafplaats kunnen 220 personen begraven worden. Dit is slecht een tijdelijke begraafplaats, er wordt door de gemeente naar nieuwe plekken gezocht.

 

Onderhoud
Onderhoud: er zijn twee, drie personen die tegen een onkosten vergoeding dit onderhoud doen. Het is veel werk, iedereen komt 1 à 2 keer per week. Het onderhoud heeft momenteel een beetje achterstand, omdat er bloemen ingezaaid waren. De familie van de overledene mag natuurlijk ook het graf bijhouden.

 

Bron: Dhr. Ali Karamatali
Bron: Omroep Flevoland

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Boot in de sloot

Als je door onze wijken fietst of loopt, zie je de nodige bootjes in het water liggen. Veel van deze

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.