Het is druk en gezellig in de grote ruimte bij buurthuis Kardoes. Verspreid door de ruimte zijn groepjes ouders en kinderen met elkaar aan het spelen of praten. Een kindje speelt met een grote houten vrachtwagen, twee anderen lopen rondjes om de tafel, terwijl ze hard lachen van plezier. Er zijn ouders die met hun kind spelen, anderen praten met elkaar.
Het is maandagmorgen, tussen half 11 en half 12. Dan is het altijd een gezellige drukte in buurthuis Kardoes. Er zijn vaak wel zo’n 15 tot 18 kinderen aanwezig. Er is dan OKI, de inloop voor jonge kinderen met hun ouders. Kinderen die nog niet naar school gaan, komen die ochtend samen met hun ouders om een uurtje te spelen. De toegang is vrij.
Wat is een OKI?
Samen met haar collega’s Daisy en Alexandra, heeft Desiree Hooijenga de begeleiding van de OKI, de Ouder-Kind Inloop. Net als Daisy is Desiree medewerker van het team het Jonge Kind van de Schoor. Alexandra, ook van de Schoor, is kinderopbouwwerker in de wijk. De OKI is niet alleen in het Kardoes, ook in andere stadsdelen zijn Ouder- Kind Inlopen.
Een OKI ochtend begint met een rondje waarin de ouders zich met hun kind voorstellen. Dan wordt er samen gezongen. Daarna is er vrij spelen. De OKI heeft een grote hoeveelheid speelgoed waarmee de kinderen al spelend allerlei dingen kunnen ontdekken. Zo leren de kinderen en hun ouders ook meteen de Nederlandse taal.
Waarom een OKI
Veel ouders, vooral moeders, zitten door de week thuis met hun kleine kinderen. Ze kennen vaak niet veel andere mensen in de stad. Zeker als ouders de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen, is dat een probleem, want ze raken het contact met anderen kwijt en dat is voor hun eigen taal en de taalontwikkeling van hun kinderen niet goed. Deze ouders weten meestal ook niet goed waar ze in Almere terecht kunnen met vragen of problemen. Kleine kinderen zijn ‘handenbinders’ zeggen ze wel eens. Je gaat met een klein kind niet naar een cursus of ergens anders heen. Je bent dus best wel aan huis gebonden als je kind nog klein is.
Als mensen bij het consultatiebureau merken dat ouders met hun kind behoefte hebben aan contact, verwijzen ze soms door naar de OKI. Zo krijgen kinderen en hun ouders betere kansen voor hun ontwikkeling. ‘Daarom is de OKI zo waardevol,’ vertelt Desiree. ‘Je ziet dat ouders elkaar leren kennen en dan ook buiten het OKI-uur met elkaar afspreken. Je ziet ook dat ouders vanuit de OKI gemakkelijker (samen) naar andere activiteiten gaan, zoals naar Minisamenspel of de voorschool (VVE-peuterspeelzalen) naar andere kinderwerkactiviteiten of een taalactiviteit.’
Elkaar ontmoeten is dus het belangrijkste doel van de inloop. Verder kunnen de ouders vragen stellen en krijgen ze informatie, zodat ze weten waar ze heen kunnen met bepaalde vragen of problemen. Voor de kinderen gaat het om samen spelen, met andere kinderen en hun ouders.
OKIDO
Om half twaalf worden de kinderen door hun moeders en een enkele vader in hun jasjes geholpen en in de kinderwagen gezet om naar huis te gaan. De kinderen zijn moe van het spelen en de indrukken van die ochtend. Tijd dus om wat te eten en een slaapje te doen.
Wil je meer weten over de OKI? Kijk op de website van de Schoor bij activiteiten. Of kom een keer kijken met je kind op maandag bij Kardoes.