Bewonerscommissie Catharanthus: We willen vooruit!

Tussen de busbaan en het fietspad langs het water in Kruidenwijk staan veel huizen van woningbouwvereniging Ymere. Zuly Croes en Mimi Ariesen zijn al lang de drijvende kracht achter de bewonerscommissie van deze huizen. Ze organiseren activiteiten voor de buurt, want ze geloven in buurten waar de mensen elkaar kennen en dingen samen doen. De Catharanthus is een mooie bloem. Ze hebben deze naam gekozen, omdat hij Vooruitgang betekent. Want Zuly en Mimi willen vooruit.

Zuly is al 18 jaar actief voor de bewonerscommissie van Ymere en Mimi al zo’n 15 jaar. Als alles goed gaat, heeft de Catharanthus er binnenkort weer een derde lid bij, een man die in de buurt van de AH woont, want daar heb je ook huizen van Ymere. Zuly en Mimi weten niet hoeveel huizen Ymere op dit moment precies in Kruidenwijk heeft. Het zullen rond de 350 huizen zijn.
Mimi is bij de bewonerscommissie terecht gekomen toen Ymere de Betere Buurtprijs uitreikte. Ze had allerlei ideeën en ontving toen € 1000 om haar plannen uit te voeren. Later wist ze ook via het wijkbudget geld te krijgen voor wijkplannen. Zo kwam er een muurschildering tot stand, is het hofje opnieuw ingericht en kwamen er narcissen op lege stukken grond te staan.

Vooral kinderactiviteiten

Bewonerscommissie Catharanthus onderhoudt contact met de bewoners. De commissieleden zijn de ogen en oren van de wijk. Ze organiseren ook elk jaar activiteiten. Daar komen vooral de kinderen op af. Ze hebben een grote buitenspeelactiviteit in een van de hofjes georganiseerd, waar alle kinderen ijs kregen van Pauls ijskar. Er zijn ook een keer activiteiten in de sporthal gehouden, onder leiding van de sportcoaches van de Schoor. En de Cantharanthus heeft eens een schoonmaakactie gehouden om zwerfvuil op te ruimen.

Los zand

“ De activiteiten worden goed bezocht, maar er zijn meer mensen nodig om te helpen. We zouden dan meer kunnen doen. Nu is het soms te druk om overzicht te houden”, zegt Mimi. Zuly vult haar aan: “Maar mensen bij de activiteiten van de bewonerscommissie betrekken, is hier moeilijk. De mensen zijn erg op zichzelf. Ze komen niet snel uit hun huizen, je moet ze eruit trekken. De ouderen vergrijzen en de jongere mensen hebben vooral contact met elkaar, maar niet zo snel met anderen. En door corona zijn de banden in de wijk nog losser geworden. Dat er in dit wijkje veel verschillende culturele groepen bij elkaar wonen, maakt de communicatie tussen de bewoners ook niet gemakkelijk.”

Wat gebeurt er in hun buurt?

Volgens Mimi en Zuly zijn er hun buurt veel werkende ouders en daardoor ‘sleutelkinderen’ die na school vaak alleen thuis zijn. Bewoners van de hofjes hebben last van kinderen die veel lawaai maken. Veel ouders zeggen er niet veel van als hun kinderen overlast geven. Er zijn ook veel bewoners die de regels over het storten van afval onvoldoende kennen. Daardoor wordt er veel afval gedumpt op de verkeerde plaatsen. Als dat afval daar maar blijft liggen, laten Zuly en Mimi het toch maar ophalen.
Het is niet makkelijk om als bewonerscommissie te groeien als je weinig steun van bewoners krijgt.

Woningverbeteringen

Als er iets mis is met de huizen, vertellen Mimi en Zuly dat aan hun contactpersoon van Ymere. Of ze brengen dit ter sprake in de grote vergadering van Ymere die zo’n drie of vier keer per jaar gehouden wordt.
Het is moeilijk om echte verbeteringen van de huizen tot stand te brengen. De dingen die kapot gaan worden gemaakt, maar echte woningverbeteringen zijn al lang niet meer uitgevoerd. De w.c.’s en badkamers zijn oud, de beveiliging van de huizen kan beter en op sommige plekken hebben bewoners last van schimmelplekken.
Ymere heeft veel moeten bezuinigen en wil ook graag nieuwe sociale woningen bouwen, in Almere, en vooral in Amsterdam. Dat kost veel geld en daarom heeft de woningbouwvereniging de laatste jaren ook weer veel woningen verkocht aan particulieren.
De bewoners klagen over hun huizen, maar komen zelf niet naar de ledenvergaderingen van de woningbouwvereniging. Daarom gebeurt er niet zo veel met klachten. Als er meer mensen zouden zijn die de woningbouwvereniging zouden aanspreken op gebreken van de woningen, zou Ymere daar sneller werk van maken, denken de dames.

Verbinding

Zuly komt van Aruba. Daar is het vanzelfsprekend dat mensen elkaar helpen. “Als ik jou kan helpen, dan doe ik dat, niet alleen als het gevraagd wordt. Het is heel gewoon dat je even bij iemand langs gaat en vraagt of die nog wat nodig heeft. Dat zie ik niet zo vaak in Nederland, alleen nog in mijn vriendenkring.” Mimi vindt het belangrijk dat er verbinding is tussen bewoners. Ze ziet dat veel mensen niets van elkaar weten.

“We willen meer, maar we kunnen alleen maar meer doen als we ook meer mensen in beweging kunnen brengen,” zegt Zuly. “We hebben flyers uitgedeeld, we zijn ook wel eens langs de deuren gegaan en we hebben een keer een welkoms-avond georganiseerd. Misschien gaan we nog met een vragenlijst langs de deuren, zoals ze dat ook in Almere-Haven hebben gedaan.”
Maar Mimi en Zuly zijn de jongsten niet meer en hopen dat er snel andere mensen bij de bewonersgroep komen die met nieuw enthousiasme en energie aan de slag willen.
Mimi: “Je hebt doeners en mensen die het papierwerk doen. We kunnen ze allebei gebruiken om vooruit te komen.”

Heb je zin om mee te doen aan deze bewonerscommissie de Catharanthus in Kruidenwijk of wil je een keer meehelpen bij een activiteit, laat dat weten via mailadres carharanthus1314@gmail.com

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Het Succesverhaal van Sandra

Sandra (52 jaar) doet vrijwilligerswerk in buurthuis Kardoes in Staatsliedenwijk. Ze woont ongeveer 21 jaar in Nederland, waarvan de afgelopen

Straatpraat over fietspaden

Zaterdagmiddag 18 mei , we hebben een lekker plekje in de zon opgezocht. We stonden met de microfoon en camera

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.