Met de FIXbrigade uit de kou

Een FIXbrigade helpt mensen met een laag inkomen gratis om hun huis energiezuiniger te maken. De gemeente Almere heeft samen met de Schoor sinds kort ook zo’n FIXbrigade opgezet om mensen te helpen die moeite hebben om hun energiekosten te betalen. Zij kunnen gebruik maken van de FIXbrigade bij het isoleren van hun huis door bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips, het vervangen van oude kitranden, het aanbrengen van radiatorfolie of brievenbusborstels en het vervangen van lampen.
De FIXbrigade Almere is nu vooral actief in Almere Haven, omdat daar de oudste en slechtst geïsoleerde huizen staan, maar de komende tijd gaat de brigade ook in andere wijken aan de slag.

De FIXbrigade

Ercan en Chaymae werken bij de FIXbrigade: Ercan is nu nog opbouwwerker in het wijkteam van de Kruidenwijk en Staatsliedenwijk, maar binnenkort is hij alleen nog maar aan het werk bij de FIXbrigade. Hij begeleidt daar de vrijwilligers (nu ongeveer 20) die als ‘fixer’ de werkzaamheden uitvoeren. Chaymae is projectcoördinator en onderhoudt het contact met gemeente Almere en FIXbrigade Nederland. Ook zorgt zij voor de materialen en organiseert zij het werk. Er zijn ook ‘hoofdfixers’ , technisch opgeleide mensen die de fixers ondersteunen bij de klussen. Naast hun technische kennis moeten zij ook goed met mensen kunnen omgaan.

Fixers melden zich soms vrijwillig aan om bij de FIXbrigade te helpen, maar er zijn ook veel mensen met een uitkering (van Werk en Inkomen) en mensen uit het AZC die klussen fixen. Ze krijgen op deze manier de kans een vak te leren en weer aan het werk te gaan.
De fixers werken maximaal 16 uur per week. Ze krijgen eerst een basistraining voor de werkzaamheden. Een dag per week krijgen de fixers les in taal, computervaardigheden, tochtwering, sociale vaardigheden en……als het nodig is krijgen ze ook fietsles!! Want de fixers gaan doorgaans met de (bak)fiets naar de klusadressen.

FIXbrigade Nederland zorgt voor de werkkleding en gereedschappen. Daarnaast steunt de gemeente Almere en ook de Rabobank Foundation deze FIXbrigade. Het werk gaat wel wat minder snel dan bij een professioneel klusbedrijf, want de fixers hebben extra begeleiding nodig. Ze hebben vaak lang niet meer gewerkt en hun motivatie wisselt. Gelukkig zijn er de begeleiders die daar tijd en aandacht voor hebben.

Wie kunnen zich aanmelden voor hulp van de Fixbrigade?

Mensen die een inkomen hebben op bijstandsniveau met een huis dat energielabel C heeft, komen voor deze hulp in aanmerking. De brigade doet echter niet alles om de woning te verbeteren, want sommige verbeteringen moet de woningbouwvereniging zelf uitvoeren.
Momenteel is de FIXbrigade vooral actief in Haven. De gemeente schrijft bewoners aan om ze in kennis te stellen dat de FIXbrigade actief is in Almere en dat ze aanmerking komen voor een eventuele Fix. Vervolgens bellen de hoofdfixers aan bij adressen om persoonlijk contact te leggen.
Dit helpt om het vertrouwen van de bewoners te winnen. De hoofdfixer doet vaak meteen een eerste onderzoek: wat is nodig om dit huis energiezuiniger te maken? Daarna wordt een afspraak gemaakt waarin de werkzaamheden worden voorbereid en afgesproken.

Succes

Ercan vertelt dat kleine ingrepen de FIXbrigade al tot een succes maken. Een man klaagde bijvoorbeeld dat er schimmel op de muren stond. Hij kreeg de tip om vaker een raam open te zetten. Dat bleek meteen goed te werken. Ook het aanbrengen van roosters in de vensterbank zorgt ervoor dat er meteen al veel meer warmte in huis is. In het gesprek na afloop merkt de FIXbrigade dan ook dat de mensen blij en dankbaar zijn met de energie-opknapbeurt.

Voor de fixers zelf kan hun werk voor de FIXbrigade nieuwe deuren openen. Zo was er een fixer die in Syrië architect was geweest. Hier moest hij weer van voren af aan beginnen. Een bewoonster bracht hem in contact met haar zoon die een bekend architect is. De man werkt nu op proef op een architectenbureau!

Wensen

De FIXbrigade heeft natuurlijk nog wel wat wensen: ze zouden graag zelf een busje willen hebben. Fietsen kan best lastig zijn bij regen, gladheid of storm. Tijdens de winterkou zijn er nu gelukkig tijdelijk twee busjes van de Schoor om materialen te brengen.
Ook zou de FIXbrigade graag een eigen gebouw willen. Voorlopig zitten ze nog in het TOMIN gebouw aan de Hollandse Kant.

 

Wil je ook graag hulp bij het energiezuinig maken van je huis? Bel dan naar 06 21 65 99 02 of stuur een e-mail naar energievragen@almere.nl.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

NL Doet in Kruidenwijk

Achterin Kruidenwijk, op het speelveld in het verlengde van de Sesamstraat langs het water, wordt er op zaterdag 16 maart

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.