De energieke wijk: Je huis isoleren

Veel mensen hebben hun energierekening het laatste jaar flink zien stijgen. Als je al niet zo veel geld hebt, is dat vaak een groot probleem. Een energieambassadeur of energiecoach ( bij de woningbouwvereniging) kan je helpen om je energiegebruik te verminderen. Frans Jan Schuurman is energieambassadeur bij Almeerminder en hij woont zelf in Kruidenwijk. Hij geeft ons tips, deze keer over het isoleren van je huis.

Frans Jan voert veel energiegesprekken, maar hij voert ook warmtescans uit. Voor jezelf is het terugbrengen van je energie vooral fijn voor je portemonnee.
Soms vinden mensen het moeilijk om een warmtescan of een energiegesprek aan te vragen bij ‘Almeerminder’. Ze zijn bang dat de gemeente of woningbouwvereniging zich met hun energiegebruik gaat bemoeien. Maar voor de gemeente is het vooral belangrijk om het energiegebruik van alle woningen terug te brengen. Zij zullen zich niet zo gauw bemoeien met jouw eigen energiegebruik. Maar als je wat gaat doen aan je energieverbruik, heb je daar vooral zelf profijt van.

Isoleren

Na besparen van energie is het isoleren van je huis een belangrijke stap. De warmte in het huis trekt altijd naar boven en gaat uiteindelijk door de muren, de vloer en het dak het huis uit.
De huizen in Kruidenwijk zijn tussen 1985 en 1992 gebouwd. Als de huizen een energielabel hebben, is dat label vaak wel goed, maar muren en ramen zijn vaak niet meer zo goed geïsoleerd als toen de woningen gebouwd werden. Vaak is er tocht. Je kunt deze opsporen door bv een wierookstokje of kaars voor een deur of raam te houden en te kijken of de vlam wordt weggeblazen. Is dat het geval, dan kun je de tochtstrips langs ramen en deuren gemakkelijk (laten) vervangen.
De ramen hebben dubbelglas, maar niet van de kwaliteit die er nu is. Vaak kun je in je kozijnen wel nieuw goed isolerend glas laten plaatsen. Het meest isolerend is triple glas, 3 dubbel glas.
Muurisolatie is moeilijker. De muren zijn in Kruidenwijk bij de bouw al vaak geïsoleerd, maar vaak is die isolatielaag beschadigd. Tussen de muren zit vaak veel troep en dan kun je niet zomaar opnieuw gaan isoleren. Wil je dus iets aan je muren doen, dan moet je deze eerst goed laten onderzoeken.
Vervolgens kan je over de isolatie van je vloeren nadenken. Er zit meestal wel isolatie onder de vloer, maar meestal is dat 5-6 cm piepschuim, terwijl je eigenlijk zo’n 20 cm nodig hebt voor isolatie van de vloer. Sommige mensen gaan over tot de aanleg van vloerverwarming, maar daar zitten ook voor- en nadelen aan. Tenslotte kun je nadenken over isolatie van het dak.

Warmtescans

Naast de energiegesprekken voeren de energieambassadeurs in de winter ook warmtescans uit. Ze kijken op welke plaatsen de warmte het huis uit lekt. Soms zijn het gebreken aan het huis – kapotte kozijnen, een vochtplek in de muur – die daarvoor zorgen. Dat gebeurt meestal vanuit de buitenklant van het huis, omdat de energieambassadeur dan niet het hele huis hoeft door te lopen. Maar een warmtescan in het huis zelf is eigenlijk veel betrouwbaarder, omdat regen, wind of de warmte-weerspiegeling van plekken buiten het huis dan geen rol spelen. Je kunt dus beter een warmtescan in huis laten uitvoeren. Na de warmtescan ontvang je een rapport met de foto’s die gemaakt zijn erop. Je kunt dan kijken wat je aan isolatie kunt verbeteren aan je huis.

 

Wil je een energiegesprek of een warmtescan, meld je dan aan via de website van Almeerminder, www.almeerminder.nl
En vind je het leuk om zelf energieambassadeur te worden, meld je dan aan op dezelfde website, want er is een grote behoefte aan energiegesprekken

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

NL Doet in Kruidenwijk

Achterin Kruidenwijk, op het speelveld in het verlengde van de Sesamstraat langs het water, wordt er op zaterdag 16 maart

NL doet in Kardoes

Op vrijdag 15 maart 2024 was er een NL doet activiteit in Staatsliedenwijk. Ruim 80 vrijwilligers en medewerkers van verschillende

Kunst in de wijk

Willem, onze fotograaf, kwam in de Vanillestraat deze ‘kattengevel’ tegen. De vrouw des huizes was zo vriendelijk om mij wat

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.