kastje gevuld met voedsel.

Weggeven wat anders weggegooid zou worden

Voedselkastjes, mini-biebjes, plantenstekjes, weggeefwinkels, etc. Om ons heen zien we steeds meer plekken waar mensen terecht kunnen met hun spullen en eten die ze niet meer gebruiken. Niet alleen grote organisaties houden zich hiermee bezig, maar juist steeds meer mensen maken hiervoor een plekje in hun eigen tuin. Naast dat je anderen ermee kan helpen, is het ook een mooie manier om duurzaam bezig te zijn. Je geeft je eten, boeken, etc een tweede kans. In Almere is een overzicht gemaakt van alle verschillende ruil-en weggeefinitiatieven: https://www.deschoor.nl/html/index.php?pid=1579 Om het zoeken makkelijker te maken zijn de pinnetjes op de kaart voorzien van een kleur. Iedere kleur betekent iets anders, zo staat blauw bijvoorbeeld voor miniruilbiebjes en geel voor voedselkastjes.


De laatste tijd neemt de animo om een voedselkast in je eigen voortuin te beginnen toe. Een groot deel van de voedselkastjes in Almere wordt gesponsord door het Zuster Corliesfonds. Een samenwerking tussen vijf verschillende Almeerse kerkgemeenschappen coördineert de plaatsing van de kastjes in Almere. Jeroen Haak is voor dit project het aanspreekpunt binnen de organisatie en hij beheert de website www.almere.voedselkasten.nl, waar naast de Zuster Corliesfondskasten ook overige Almeerse voedselkasten op staan. Bewoners kunnen zich aanmelden als ze een voedselkast in hun tuin willen plaatsen. Hij laat echter weten dat er voor dit jaar inmiddels meer aanvragen zijn voor kastjes, dan dat ze hadden voorzien. Het mooie aan dit project vindt hij de verhalen die je hoort. Hoe het voor veel mensen net het verschil kan maken. Bewoners die een kast hebben geplaatst merken dat de behoefte groot is. Soms is een kast in de ochtend net gevuld en moet er in de middag alweer bijgevuld worden. Jeroen is dan ook erg blij met de samenwerking met de Stichting Alle Handen Ineen, die wekelijks een ronde langs de kasten doet om ze bij te vullen.


Het succes van een voedsel- en ruilkast is afhankelijk van de betrokkenheid uit de buurt. Mensen die bereid zijn er iets in te stoppen voor een ander die het nodig kan hebben. Daarnaast zijn steeds meer beheerders van zo’n kast te vinden op social media, zoals Facebook, om bekendheid te geven aan hun kast. Mocht je een keer iets over hebben óf heb je zelf juist een keer wat nodig, denk dan eens aan het gebruiken van een ruil- of weggeefkast in je eigen buurtje.

Geschreven door Claudia

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Wijken in cijfers

De Kruidenstaat is een online krant voor Kruidenwijk en Staatsliedenwijk. Een krant voor en over de bewoners van beide wijken.

Geef ratten geen kans

Ratten komen af op etensresten. Bijvoorbeeld op brood dat voor de vogels en eendjes is gestrooid. Ratten knagen leidingen kapot

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.