IMD, jongerenwerk in de wijk

IMD. Het is geen afkorting van ingewikkelde woorden. Nee, IMD stamt af van het Berberse woord Imendi dat graan betekend. Een graanzaadje dat liefde nodig heeft om te kunnen ontkiemen, dat zorg, zon en water nodig heeft om te kunnen groeien. Dat vertelt Megan Swart, coördinator van IMD, de organisatie voor hulp aan jongeren, die sinds maart een plek heeft in het gebouw De Driehoek in de Staatsliedenwijk. De medewerkers van IMD helpen jongeren die dreigen tussen wal en schip te vallen. Ze doen het specialistisch jongerenwerk, jongerenwerk op school en jeugdhulp in Almere.

Specialistisch jongerenwerk

Een onderzoek van de gemeente heeft duidelijk gemaakt dat sommige jongeren een verhoogde kans hebben om in de criminaliteit terecht te komen. In bepaalde wijken van Almere, zoals Stedenwijk en Staatsliedenwijk, is dat risico groter dan gemiddeld. De gemeente Almere heeft IMD ingekocht om met deze jongeren aan de slag te gaan.

 

IMD is in 2017 opgericht in Amsterdam en richt zich op jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dat zijn vaak jongeren die het risico lopen tussen wal en schip te belanden. IMD probeert deze jongeren een duwtje in de rug te geven waar zij dat nodig hebben. Sinds maart dit jaar heeft IMD acht tot negen jongerenwerkers in Almere die jongeren begeleiden en net die extra stapjes bieden die ze nodig hebben.

 

Vaak worden de jongerenwerkers ingeschakeld wanneer er zorgen zijn over een jongere. Deze jongeren krijgen dan een coachingstraject. De jongerenwerker probeert hierin een goed beeld te krijgen van wat er speelt en wat de behoeften van de jongere zijn. Als er vertrouwen is opgebouwd, kan de werker de jongere stimuleren om stappen te zetten richting zijn of haar doelen. Zo kunnen jongeren bereiken wat ze graag willen en een positief netwerk om zich heen opbouwen. De jongerenwerkers kunnen ook meegaan naar belangrijke afspraken. Ze krijgen gelukkig voldoende tijd om écht te doen wat nodig is.

Jongerenwerk op school

Een ander project richt zich op jongeren op school. De jongerenwerkers leggen contact met jongeren tijdens de pauzes, bijvoorbeeld door een potje te voetballen of mee te doen aan activiteiten. Op die manier bouwen ze vertrouwen op en horen ze waar jongeren mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Soms komen jongeren zelf met hulpvragen, soms worden de jongerenwerkers getipt door docenten of een zorgcoördinator die zich zorgen maakt over een leerling. IMD is momenteel actief op het Echnaton, het Stad College en de Meergronden.

Jeugdhulp

Een derde onderdeel van IMD is het bieden van jeugdhulp. Jongeren zelf of hun ouders kunnen contact met IMD opnemen. Veel jongeren zijn blij als ze geholpen worden. De problemen waar jongeren mee te maken hebben, zijn heel verschillend. Soms zijn ze ook op zoek naar zichzelf. IMD probeert dan sturing en coaching te bieden. “Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor jongeren en hun weerbaarheid te vergroten,” zegt Megan. “Dat hoeft niet altijd alleen in gesprekken te gebeuren, soms juist door samen op pad te gaan.”

Samenwerken voor jongeren

IMD werkt actief samen met andere organisaties, “Wij geloven erin dat we samen meer bereiken dan alleen,” zegt Megan.


Wil je contact opnemen met IMD, dan kan dat via de website, e-mail jzva@stichting-imd.nl of telefonisch via 020 211 74 77.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Huisartsenpraktijk de Boog

“Het gaat goed met de Boog”, vertelt Chantal Peeters. Zij is praktijkmanager bij de Boog enorganiseert alles wat belangrijk is

Art Playground in zwaar weer

Het is al weer enige tijd geleden dat we je in de KruidenStaat lieten weten dat ArtPlayground zijn intrek had

Straatpraat: Vuurwerk afsteken

https://youtu.be/4YqDchW1qzg Als deze nieuwe Kruidenstaat uitkomt, zijn de Kerstdagen voorbij. We gaan op naar oudejaarsavond. En dat betekent oliebollen, appelflappen