Wanneer de Kruidenstaat komende maand uitkomt, is de Ramadan nog aan de gang.
In dit interview vertelt Sarron Verschoor wat de Ramadan voor hem betekent.

Aanleiding
Sarron is 2 jaar geleden moslim geworden. De geschiedenis van zijn ouders was de aanleiding hiervoor. Zijn moeder heeft de gekleurde kant (Surinaams) en zijn vader de witte kant (Nederlands). En als je dan naar die gekleurde kant kijkt, zie je dat zij in de geschiedenis een beetje weggeschreven zijn. En omdat hij heel erg geïnteresseerd was in die kant van zijn moeder, is hij daar verder gaan zoeken. En zo is hij met de Islam in aanraking gekomen.
Islam
De Islam is voor hem het ware geloof. De Ramadan is voor hem dan ook een gezellige maand: God staat dichter bij hem, dus hij aanbidt hem dan nog meer. De duivels staan altijd klaar om je dag te verpesten, nu zijn de duivels deze periode opgesloten, zo vertelt hij. Hij kan daardoor een nieuwe start maken om weer naar de Moskee te gaan, de Koran te gaan lezen, goede daden te verrichten , zodat je weer de goede kant opgaat. In de Islam bestaat de goede en de slechte kant van een gelovige en de duivel wil je steeds weer de verkeerde kant opsturen.
Het vasten
Het vasten is de mogelijkheid om je weer te herpakken. Als je in een moslim land woont is het wat makkelijker: gedurende de Ramadan zijn daar in hele straten tafels ingericht, iedereen komt bij elkaar, daar is meer gezelligheid en betrokkenheid.
De vastenperiode is de eerste week het lastigst, de tweede week gaat het al beter en de derde week weet je al niet beter. Iedereen heeft bepaald eten nodig om het vol te houden Sarron heeft roomijs en dadels nodig, daar haalt hij veel suikers uit. En door die hoeveelheid aan suikers kan hij mee blijven doen, met de Ramadan. Hij heeft in de bouw gewerkt en toen moest hij blokken van 120kg. tillen en dat viel hem zwaar. Hij is inmiddels vuilnisman geworden. Hij bidt 5x per dag :ochtendgebed, in de middag rond 12 uur , een laat middag gebed en dan heb je nog het avond- en nachtgebed. Tussen het ochtend- en nachtgebed mag je niet eten of drinken. Valt de Ramadan rond de zomer, dan is het langer licht, waardoor het dan lastiger is om vol te houden.
Ramadan
De Ramadan duurt 30 dagen. De stand van de maan bepaalt wanneer hij begint en eindigt. Dit wordt in Saoedi Arabië bepaald. De stad Mekka staat namelijk het dichtst bij de maan.
Sarron heeft gedurende de Ramadan ook contact met andere broeders. In Den Haag is hij broeders wezen opzoeken. Daar werd besproken wat ze zouden doen, waar ze gingen eten en bidden.
Een oud collega (ook Moslim) in Weesp heeft hij ook bezocht. De dag voor het interview heeft hij de Moskee in Almere Haven bezocht.
Suikerfeest
De afsluiting van de Ramadan is het Suikerfeest. Er is op dit feest een speciaal gebed rond 08.00uur ‘s morgens, om de Ramadan af te sluiten. Dit gebeurt vaak bij de Moskee, het liefst buiten Dit speciale gebed kan een aards beloning geven, waardoor deze bijzondere periode mooi afgesloten kan worden.