We weten nu al dat een wijkregisseur over het groen en het onderhoud van de wijk gaat en de gebiedssecretaris zich o.a. bezig houdt met het wijkbudget. In de serie mensen die belangrijke dingen voor de wijk doen, deze keer aandacht voor de gebiedsmanager, van Stad West, Gerard Kok.

Al 18 jaar is Gerard gebiedsmanager van Stad West. Samen met Karin, de gebiedssecretaris en Bianca, gebiedsadviseur, legt hij de verbinding van bewoners naar de gemeente en andersom. Hij zorgt dat initiatieven van bewoners bekendheid krijgen bij het college en bij verschillende afdelingen binnen de gemeente en dat ze meegenomen worden in het beleid. Andersom betrekt hij ook bewoners bij wat er in het stadhuis gebeurt en bedacht wordt. Hij werkt samen met de politie, woningbouw-verenigingen, welzijnsorganisaties, ondernemers en stadsbeheer. Zo krijgen plannen en goede ideeën de kans om ook waargemaakt te worden. Het gebiedsteam heeft te maken met allerlei onderwerpen: de bouw aan de Wisselweg, de verplaatsing van de Lidl, afval, maar ook overlast van bepaalde groepen en de aanplant van een groenstrook.
Gebiedsmanager, een brede functie
De breedheid van zijn functie vindt Gerard leuk. Er is altijd weer iets anders dat aandacht nodig heeft. Gerard heeft oorspronkelijk een opleiding milieukunde in Groningen gevolgd. Hij werkte bij het waterschap in Drenthe en later bij Rijkswaterstaat. Daarna maakte hij de overstap naar de gemeente. Hij was in de gemeente Baarn hoofd milieu en stapte daarna over naar Ede als hoofd wijkbeheer. Sinds 2007 is hij gebiedsmanager in Almere. Wat hij hier leuk vindt aan zijn werk, is dat de fysieke omgeving (bouwplannen en wijkbeheer), maar ook alle sociale kanten van een wijk erin aandacht krijgen.
Almere is een dynamische gemeente, vindt Gerard. Er gebeurt veel, vaak veel meer dan de meeste mensen weten. Er zijn ook behoorlijk wat problemen waar bewoners mee te maken hebben. De bewonerssamenstelling is de laatste jaren veranderd en diverser geworden. De problemen zijn nu ook complexer dan toen hij in Almere kwam te werken.
Resultaten omtrots op te zijn
Gerard vindt het belangrijk dat hij in samenwerking met bewoners en andere organisaties echt dingen kan realiseren. Resultaten waar Gerard trots op is: de realisatie van het Koggepark, de activiteiten in Noorderplassen, de totstandkoming van het Huis van Vrede, verschillende buurtkamers waar veel bewoners terecht kunnen, de plannen voor de Wisselweg waar ook een gezamenlijke ruimte komt voor bewonersactiviteiten. Als hij nog even verder denkt, kan hij nog wel meer resultaten aangeven uit de jaren waarin hij gebiedsmanager is.
Gerard ziet nog genoeg mogelijkheden om dingen te verbeteren, vooral in de communicatie. Bewoners moeten, wat hem betreft, eerder betrokken worden bij de plannen van de gemeente. Dat gaat helaas nog wel eens mis. Het helpt, als er korte lijnen zijn tussen bewoners en gemeente.
Het vraagt tijd om gesprekken te voeren met verschillende afdelingen en organisaties en met bewoners. Die gesprekken zijn vaak wel nodig. Soms stopt een plan, maar dan is er ineens een moment waarop de plannen ook voor anderen belangrijk worden en dan kunnen ze alsnog doorgaan.
Gerard werkt graag nog een paar jaar door als gebiedsmanager om plannen te realiseren.
Wijkplannen en aandachtspunten
Gerard heeft goed contact met de bewoners van de verschillende wijken. Op dit moment is hij druk met het gebiedsplan en de wijkactiepunten. Hij vertelt over de gesprekken in Staatsliedenwijk. Mensen van de Almere Academie zijn de wijk ingegaan en hebben veel bewoners gesproken over dingen die zij belangrijk vinden voor hun wijk. Ze hebben wel 70 mensen gesproken die anders niet zo gemakkelijk hun mening geven. De uitkomsten van die gesprekken worden meegenomen in de uitwerking van de wijkplannen.
Veel bewoners hebben online gereageerd op de vragenlijst op de website over wat zij belangrijke onderwerpen voor hun wijk vinden. Als het duidelijk is wat de bewoners als belangrijkste aandachtspunt hebben genoemd, worden er zo snel mogelijk plannen gemaakt voor verbetering. Samen met de bewoners, de gemeentelijke diensten en met wijkorganisaties. Niet alles kan natuurlijk meteen worden opgepakt. Daarom zal er ook een volgorde in belangrijkheid worden gemaakt.
De uitkomsten van de raadpleging onder de bewoners van Stad West zijn nog niet bekend. Maar we kunnen vast vertellen dat er op zaterdag 5 april een bewonersinloop is, waarop alle bewoners kunnen zien wat de resultaten van het onderzoek zijn. Op die middag is nog veel meer te doen. Je kunt kennis maken met bewonersgroepen die in je wijk actief zijn en er zijn kleine activiteiten voor jong en oud.
Daarover meer in de volgende KruidenStaat.