Gebiedssecretaris Karin Breedveld

Wijkregisseurs, wijkbeheerders, gebiedsmanagers en gebiedssecretarissen….
Wie werken er allemaal in de wijk en wie hebben er ‘wijk-‘ of ‘gebied-‘ in de omschrijving van hun functie? Deze maand een portret van Karin Breedveld.

Mensen die wel eens activiteiten in de wijk doen, zullen Karin wel kennen. Al ruim elf jaar is ze gebiedssecretaris van Almere Stad-West. Dat is dus voor Kruidenwijk en Staatsliedenwijk, maar ook voor Muziekwijk, Noorderplassen, Waterwijk en Stedenwijk.

Contact tussen bewoners en gemeente

Een gebiedssecretaris onderhoudt het contact tussen de bewoners en het stadhuis op sociaal maatschappelijk gebied. Niet op het gebied van de openbare ruimte, daar gaat de wijkregisseur over. Karin helpt bewoners als zij een goed idee hebben voor de wijk. Want goede ideeën van bewoners die ook echt uitgevoerd worden, vergroten de leefbaarheid van de wijk. Ze legt contacten met mensen en organisaties die kunnen helpen en ze helpt bij de aanvraag van wijkbudget. Dat geld is bestemd voor initiatieven van bewoners zelf en niet voor professionele organisaties, die vaak al op een andere manier subsidie krijgen. Het verwerken van de aanvragen voor het wijkbudget vraagt veel tijd.

Karin vindt het leggen en onderhouden van contacten met (actieve) bewoners het leukste deel van haar werk. Ze zou daar graag nog veel meer aandacht aan besteden en vaker de wijk in willen gaan: naar de buurtkamers, mee met de buurtpreventieteams, activiteiten bezoeken. Dat doet ze nu al heel veel, zoals op Burendag en NL Doet. Op die dagen gaat ze graag alle aangemelde activiteiten langs. Veel bewonersactiviteiten worden natuurlijk vaak in het weekend gepland en dan lukt het niet altijd om erbij te zijn.

Hoe word je gebiedssecretaris?

Karin heeft na de VWO een opleiding gedaan als douanebeambte. Maar toen ze in die sector ging werken, had ze daar al snel genoeg van. Het was lang niet zo spannend en intensief als ze verwacht had. Daarna is ze in Hilversum gaan werken en verwerkte ze de aanvragen voor de lokale omroepen. In dit werk heeft ze veel nieuwe ervaring opgedaan. Ze leerde waar haar kracht zit en wat ze echt leuk vindt. In 2001 kwam ze bij de gemeente Almere terecht als beleidsondersteuner bij de teams jeugd en cultuur. In 2013 stapte ze over naar haar huidige baan als gebiedssecretaris.
“Als gebiedssecretaris moet je geïnteresseerd zijn in mensen,” zegt Karin. “ Het is belangrijk dat je open en hartelijk bent en ook flexibel. En je moet vooral betrouwbaar zijn en doen wat je beloofd hebt.”

Kleine en grote bewonersacties

Karin is trots op de actieve bewoners in Stad West, die ze vaak al jaren kent: “Het zijn parels, waarmee ik niet alleen een zakelijke relatie heb, maar bij wie ik vaak ook persoonlijk betrokken ben. Veel van de buurtactiviteiten werken als een olievlek. Iemand begint met een plan en haalt er andere mensen bij. Mensen leren elkaar zo kennen en dan komen er weer nieuwe plannen. Die kleine en grote activiteiten met bewoners maken echt een verschil in de wijk. Mensen raken bij elkaar betrokken en helpen elkaar. Dat maakt het wonen in de wijk leuk.”

Karin vindt de Kerstactie in Kruidenwijk een mooi initiatief. Dit jaar is ze daar actief bij betrokken geweest, door ziekte van Anita. Dat was leuk om een keer te doen. Ze is zich er erg van bewust hoeveel werk het is en hoeveel ervaring er in het hoofd zit van iemand die zo’n actie al jaren uitvoert.
In de Staatsliedenwijk vindt Karin de actie om boodschappentassen te vullen van buurtbewoners die het moeilijk hebben, heel bijzonder. In verschillende wijken hebben buurtbewoners vanuit de Bonifatiuskerk voedselkastjes geplaatst voor mensen met weinig geld. Dat was ook een mooi project, vindt ze.

Wijkbudget

Karin heeft heel wat werk aan het voorbereiden en verwerken van de aanvragen van wijkbudget. Vorig jaar zijn er 70 bewonersaanvragen gedaan in de 6 wijken. Dit jaar is er zo’n € 56.700 beschikbaar voor de wijken van Stad West. Uit alle wijken komen jaarlijks aanvragen. Vanuit Stedenwijk worden er veel aanvragen gedaan. Daar zijn drie buurtlokalen die hun activiteiten voor een groot deel bekostigen met wijkbudget. Het is vanouds een wijk waar mensen met weinig geld veel voor elkaar doen.

 

Het wijkbudget wordt heel belangrijk gevonden om bewoners tegemoet te komen en enthousiast te houden voor hun wijk. Enige jaren geleden wilde de Gemeenteraad het wijkbudget nog afschaffen. Dat leverde toen een geweldige hoeveelheid protesten op. Met een actiegroep vanuit verschillende bewonersgroepen werd een film gemaakt, waarin wijkinitiatieven zich presenteerden en aan de raadsleden lieten zien hoe belangrijk ze zijn voor hun wijk. Het gevolg van dit protest was dat de raad het wijkbudget heeft gelaten zoals het was. De regels zijn nog steeds ongeveer hetzelfde als vroeger, alleen moeten de aanvragen voor wijkbudget tegenwoordig digitaal worden ingediend, via de website, www.almere.nl/subsidies/wijkbudget. Dit gebeurt nu zo, vanwege het archiveren van de aanvragen en de privacyregels.

 

Heb jij een goed idee voor je wijk en wil je eens kijken of dat ook te realiseren is, dan kan je altijd bij Karin terecht. Je kunt contact met haar opnemen via kbreedveld@almere.nl of tel. 06 52783832.
Als je er met je aanvraag via de website niet uitkomt, dan wil Karin je graag helpen.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Toekomstplannen centrumgebied

Almere is nog steeds een stad in ontwikkeling. Voor het centrumgebied bestaan er plannen voor veel meer woningen, ook in

Vuurwerkregels Almere

We hebben voor je uitgezocht wat de regels zijn voor vuurwerk in de wijk. Hieronder vind je de belangrijkste informatie

Wijkenquête

Woon je in Kruidenwijk, Literatuurwijk, Muziekwijk, Noorderplassen, Staatsliedenwijk of Stedenwijk en wil je meedenken over de toekomst van je wijk?