Manuel, wijkbeheerder bij Goede Stede

Niet alleen de gemeente heeft mensen die hun werkgebied in een bepaalde wijk hebben, ook woningbouwverenigingen werken met wijkbeheerders. Deze keer een interview met Manuel, wijkbeheerder voor de wijken in Stad West van Goede Stede.

Wat doet een wijkbeheerder?

Manuel is een energieke man die graag over zijn werk praat. Hij is heel betrokken bij de mensen met wie hij te maken heeft. Het omgaan met mensen vindt hij het leukste van zijn werk.

 
Eigenlijk is het voor hem niet zo gemakkelijk om te vertellen wat hij precies doet als wijkbeheerder, want elke dag is anders. Hij vergelijkt zijn werk graag met het werk van een huismeester. Je hebt de huismeester oude stijl, die met zijn schroevendraaier aankomt als het licht uitvalt. En je hebt de huismeester nieuwe stijl. Die zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk klachten ontstaan, door goed te kijken wat er in het huis gebeurt en door contacten met bewoners te onderhouden, zodat hij op tijd weet waar het fout kan gaan. Zo’n soort huismeester voelt Manuel zich, iemand die signalen vroeg hoort en oppakt.

 
Manuel is veel in de wijken. Als mensen klachten hebben, gaat Manuel kijken wat er aan de hand is. Hij praat met mensen en probeert een oplossing te vinden, soms met behulp van de politie of de gemeente, soms met het wijkteam. Vaak heeft hij te maken met overlast, soms met onderhuur of criminaliteit.

 
Hij vindt het belangrijk dat hij als wijkbeheerder duidelijk is en goed inzicht geeft in wat hij kan én wat hij niet kan doen voor mensen: Je moet ook nee kunnen zeggen. En een goed netwerk is ook belangrijk. Je moet de wijkagenten kennen en weten wie wat doet bij de gemeente. Maar het is ook prettig als je contacten hebt met de moskee en het buurthuis.

Hoe word je wijkbeheerder?

Voor hij in april 2024 bij Goede Stede ging werken heeft hij heel wat andere dingen gedaan. Hij is na het voortgezet onderwijs begonnen in een groothandel voor sigaren en werd daar al gauw magazijnchef. Hij heeft even gewerkt als nachtportier en is later in het hotelmanagement terecht gekomen. Daar heeft hij ook een opleiding in gedaan. Ondertussen heeft hij ook nog even bij de marechaussee gewerkt. Hij werkte als faciliteitsmedewerker in een montagebedrijf dat verhuizingen deed. Zo kwam hij uiteindelijk terecht in het wijkbeheer in Amsterdam bij een kleine organisatie. Technische kennis had hij nog niet zo veel, daar heeft hij toen een opleiding voor gevolgd.

 
Bij woningbouwvereniging Ymere heeft Manuel 15 jaar gewerkt, standplaats Almere Buiten en later Almere Haven. Maar hij werd overgeplaatst naar Weesp, was dat voor hem het moment om verder te zoeken naar ander werk. Hij was aardig verknocht geraakt aan Almere als standplaats. Nu is hij al weer zo’n acht maanden wijkbeheerder van Kruidenwijk en Staatsliedenwijk en de andere wijken van Stad West.

Leuk en lastig

Soms vraagt Manuel zich af waarom mensen doen wat ze doen. Waarom slopen ze dingen? Waarom slaan ze elkaar of hun kinderen? Veel mensen trekken zich maar weinig aan van andere mensen. Hij denkt dat alles te maken heeft met communicatie. Veel buren kennen elkaar niet, hebben soms wel last van elkaar, maar durven daar niet zo goed iets van te zeggen. Daardoor worden de problemen vaak groter.

 
Het is leuk als je als wijkbeheerder samen met bewoners iets positiefs kan doen voor de wijk. Zo heeft Manuel een keer samen met kinderen afval opgehaald. Er zijn toen wel 15 zakken vuil verzameld.

Renovatie Kruidenwijk

Wat een uitdaging is, is de renovatie van woningen in Kruidenwijk rond de Basilicumweg. De woningen daar zijn nu 40 jaar oud. Het gaat om de renovatie van 242 woningen. De badkamer, wc en keuken worden vervangen, de gevel en kozijnen worden vernieuwd, er komen nieuwe dakpannen en zonnepanelen. De verbeteringen worden niet in de huur verrekend.

 
Manuel heeft veel contact met de bewoners daar en komt in gesprekken met hen van alles tegen. Er zijn veel slechte tuinen, er is eenzaamheid en er zijn mensen die van alles verzamelen. Het is dus een hele klus om deze renovatie voor alle bewoners positief uit te laten pakken.

 
Maar Manuel is positief ingesteld en hij gaat deze uitdaging graag aan. Voorlopig blijft hij nog wel even aan het werk bij Goede Stede.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kunst in de Kruidenwijk

Wanneer je wandelt door Almere, ook in de Kruidenwijk, zie je soms ineens een kunstwerk , bijvoorbeeld het hertje bij

De Digitalis opgepimpt

Als je het schoolgebouw van de Digitalis binnenloopt, heb je niet de indruk dat je in een school bent. De