Ik heb in mijn jonge jaren niet de ambitie gehad om agent te worden. Ik ben begonnen in de horeca. Maar na een bepaalde tijd kwam ik erachter dat horeca toch niet mijn ding was. Misschien leuk als zomerwerk of stageplek. En omdat een paar vrienden van mij bij de politie zaten, is door hun verhalen mijn interesse gewekt.
Politieagent worden
De opleiding die ik gevolgd heb in 2009, duurde toen nog 3 jaar. Toen ik solliciteerde voor agent was ik 18 jaar en had ik niet zoveel levenservaring. Mijn motivatie om agent te worden was dat ik graag met mensen wilde werken.
Plus- en minpunten van het werk
Positief aan dit werk is, is dat geen dag hetzelfde is. Je weet nooit van te voren wat er gaat gebeuren. Als je buiten rijdt naar aanleiding van een 112 melding (noodhulp zoals wij dat noemen), dat is de ene dag heel anders, dan wat een andere dag je brengt. Die afwisseling maakt het werk leuk.
Als ik een minpunt van het werk zou moeten noemen is dat de administratie. Je ontkomt er niet aan. Als iemand aangehouden wordt, buiten op straat, zal er ook iets van op papier moeten komen. En dat is belangrijk, want je moet wel kunnen verantwoorden waarom je iemand aangehouden hebt, dat moet je met redenen omkleden, wat waren bijvoorbeeld de omstandigheden. Deze administratie kan nog wel eens veel tijd in beslag nemen. De genoteerde gegevens worden in de rechtszaak gebruikt, ze vallen onder ambtshandelingen. We hebben een coördinator van dienst, die de stukken ook doorleest. Gewoon iemand met een andere blik, iemand die niet bij de zaak betrokken is geweest. Zodat ook voor de Officier van Justitie en de rechter de genoteerde gegevens duidelijk zijn.
Werkplekken
Ik zit vanaf mei in Almere, dus een goed half jaar. Ik ben begonnen in Lelystad, daar heb ik een paar jaar gewerkt. Vandaar ben ik overgestapt naar de binnenstad van Utrecht. In de binnenstad van Utrecht was het heel leuk werken. Op deze werkplek was het druk qua meldingen. Veel overlast van zwervers en drugsoverlast. Je hebt daar veel horecagelegenheden, dus ook meldingen van openbare dronkenschap en veel winkeldiefstallen. Hier in Almere is de meldingendruk lager, maar de casussen zijn wel diverser. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meldingen van huiselijk geweld en verkeersongevallen. Dit maakt het werk op een andere manier uitdagend dan in een binnenstedelijk gebied.
Digitaal wijkagent
Ik ben in Almere aangesteld als digitaal wijkagent. In Utrecht heb ik op deze relatief nieuwe functie binnen de politie gesolliciteerd. Er speelt steeds meer online binnen de samenleving. Wij willen als politie daar ook aanwezig zijn. Zoals een ‘normale’ wijkagent door zijn wijk surveilleert, surveilleer ik online. Ik bekijk groepen op Facebook, maak online contact met een melder en geef advies. Daarnaast woon ik bijeenkomsten bij die gericht zijn op het voorlichten van wijkbewoners over digitale veiligheid.
Ik spreek op die manier direct met wijkbewoners over de uitdagingen waar zij tegenaan lopen op het internet, bijvoorbeeld tijdens het internetbankieren of aankopen doen bij webshops. Helaas worden er veel mensen opgelicht via internet. Wij, als politie, horen ook van melders dat zij geen aangifte hebben gedaan. Dit kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld een klein schade bedrag, maar vaak speelt schaamte ook mee. Slachtoffers denken vaak: hoe heb ik zo dom kunnen zijn? Ik zou willen meegeven dat dit gevoel voorstelbaar is, echter niet terecht. Oplichters worden steeds slimmer en een foutje is snel gemaakt. Doe dus vooral aangifte als u opgelicht bent! Met uw aangiftes kunnen we zaken onderzoeken en verdachten opsporen!
www.facebook.com/DigitaalWijkagentAlmereWestPoort
www.instagram.com/wijkagentdigitaalawp/