Als wijkkrant wilden we wel eens wat meer weten over hoe de veiligheid in de gemeente geregeld is. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iemand van de gemeente die hierover iets kan zeggen.
Margreet is adviseur veilige wijken. Dat werk doet ze nu 1 jaar voor de gemeente Almere. Bij veiligheid in de wijken kun je denken aan het voorkomen van woninginbraken, overvallen en straatroof, auto- en fietsendiefstal. Veiligheid heeft niet alleen te maken met toezicht en het aanpakken van criminelen, maar ook met genoeg verlichting op straat en het opruimen van rommel. Bewoners voelen zich veiliger als er meer gemeenschapsgevoel in een wijk is, als mensen bereid zijn om op elkaar en elkaars huizen te letten en elkaar aan te spreken op dingen die niet wenselijk zijn (sociale controle).
We spreken elkaar op het stadhuis. Daar is Margreets werkplek, maar ze is ook regelmatig op allerlei andere plekken in de stad te vinden. Ze vertelt dat de gemeente met veel organisaties in de stad samenwerkt om meer veiligheid in de wijken te krijgen; met de politie, het Openbaar Ministerie en natuurlijk ook met de buurtpreventieteams.
Margreet houdt de cijfers in de gaten op wijkniveau, ze kijkt welke criminele activiteiten er in de wijken plaatsvinden en bespreekt met alle partners wat ze kunnen doen om de criminaliteit te verkleinen.
Woninginbraken
Margreet overlegt ook met de woningbouwverenigingen. Het aantal woninginbraken is in Almere, en ook in andere steden van Nederland fors afgenomen. Rond de coronaperiode waren de aantallen nog lager. Na corona zijn de aantallen niet echt toegenomen. In Almere zien we tot nu toe in 2024 een kleine stijging van woninginbraken t.o.v. 2023.
Ter voorkoming van woninginbraken, kan iedereen zelf actie ondernemen. De gemeente heeft een preventieadviseur in dienst die woningbouwverenigingen advies geeft over hang- en sluitwerk. Ook bewoners van Almere kunnen zelf advies aanvragen over hoe ze hun woning veilig kunnen maken.
Meer daarover vind je op: https://www.almere.nl/veiligheid/woninginbrakenhttps://www.almere.nl/veiligheid/woninginbraken
De gemeente en de woningbouwverenigingen hebben veel gedaan om de veiligheid rond de huizen in Almere te vergroten. Sinds de corona is het aantal inbraken een tijdje heel laag geweest. Nu stijgt het weer een beetje. Je ziet overal dat het aantal inbraken na de corona eerst heel laag was en nu weer wat gaat stijgen. In Almere is het aantal woninginbraken niet hoger of lager dan op andere plaatsen in het land.
De gemeente heeft ervoor gezorgd dat de woningbouwverenigingen extra subsidie kunnen krijgen als ze bij renovaties van huizenblokken het hang- en sluitwerk verbeteren. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, waardoor de huizen veiliger worden.
Margreet is er trots op dat er in de afgelopen 10 jaar veel meer samenwerking is gekomen tussen de gemeente, de politie en de woningbouwverenigingen. Daardoor is het aantal de woninginbraken echt afgenomen.
Buurtpreventie
De buurtpreventieteams zorgen ervoor dat meer mensen zich veilig in hun wijk voelen. Ze lopen regelmatig door de wijk en geven aan de politie of gemeente door wat ze aan onveilige situaties tegenkomen. Ze helpen om de wijken schoon, heel en veilig te houden. Dat valt niet altijd mee. Daarom is de samenwerking tussen bewoners, gemeente, woningbouwverenigingen en politie ook zo belangrijk. Om die samenwerking te versterken wordt jaarlijks in oktober het Donkere Dagenoffensief georganiseerd. Dan gaan de buurtpreventieteams op stap met mensen die met veiligheid te maken hebben, zoals iemand van de politie, van de gemeente, van het jongerenwerk. Meer daarover lees je in het verslag van het Donkere Dagenoffensief in Staatsliedenwijk.
Een tijdje geleden werd er veel ingebroken en geld verdiend met babbeltrucs aan huis. Op dit moment zijn er brievenbus-hengelaars actief. Het blijft dus oppassen.