Verslag van de buurtavond op 8 juli voor Staatsliedenwijk en Kruidenwijk
Bij de ingang van buurthuis Kardoes zit een man met een accordeon liedjes te spelen. Mensen die langs hem naar binnen lopen, neuriën mee. Ze krijgen een gekleurde post-it mee met de vraag om daarop te schrijven waar ze trots op zijn in hun wijk. Binnen staan groepjes mensen met een kopje soep en een broodje met elkaar te praten.
Het is de start van een buurtavond met bewoners uit Staatsliedenwijk en Kruidenwijk, die de gemeente heeft georganiseerd op 8 juli. Het is de bedoeling dat de bewoners vanavond de voornaamste onderwerpen benoemen die in hun wijk spelen. De buurtavond was aangekondigd via actieve wijkgroepen en facebook. In het totaal zijn er zo’n veertig bewoners naar deze bijeenkomst gekomen.
Aan het begin van de avond heerst er een gemoedelijke stemming onder de bewoners. Maar als de grote groep in vieren wordt gesplitst en mensen van dezelfde wijk samen verder praten, zit er toch veel emotie bij sommige bewoners. ‘Ik ben nergens trots op,’ hoor ik iemand zeggen. Later hoor ik verhalen over mensen die proberen om hun wijk te verbeteren, maar tegen allerlei muren oplopen; gemeenteambtenaren die luisteren en vervolgens niets doen, slechte communicatie en bureaucratie, andere buurtbewoners die niet meewerken.
Alle aanwezige bewoners voelen zich betrokken bij hun wijk. Veel van hen doen ook vrijwilligersklussen in hun wijk of straat of hebben dat in het verleden gedaan. Soms zijn deze bewoners positief over mensen met wie ze binnen de gemeente te maken hebben. Anderen moeten nu ‘eerst zien, dan geloven’. Het zal bij hen even duren voor ze (weer) vertrouwen in de gemeente krijgen. Maar al deze mensen hebben wel de moeite genomen om naar de buurtbijeenkomst te komen om te vertellen wat ze tegenkomen in hun wijk.
Gebiedsmanager Gerard Kok vertelt waarom deze buurtavond georganiseerd is. De gemeente is bezig om het wijkgerichte werken meer aandacht te geven. Via wijk- en gebiedsplannen zullen de belangrijkste onderwerpen in de komende jaren meer aandacht krijgen. De aanpak van veel hardnekkige problemen kost geld, dus kan de gemeente niet alles in een keer oppakken. Daarom heeft ze inbreng nodig van bewoners. Niet alleen kunnen buurtbewoners het beste aangeven hoe het is om in hun wijk te wonen, ze zijn ook nodig om mee te denken en mee te werken bij de aanpak van die problemen.
Na deze inleiding praten de bewoners in kleine buurtgroepen verder over de dingen die zij in hun wijk tegenkomen. In sommige wijken zijn de uitdagingen groter dan in andere wijken. Staatsliedenwijk heeft te maken met veel overloopproblemen uit de binnenstad en heeft ook een cultureel sterk gemengde bevolking, die niet zo gemakkelijk te bereiken is. Afval, overlast en slecht onderhoud zijn daar de grootste klachten. De problemen zijn in het ene buurtje van Staatsliedenwijk meer voelbaar dan in een andere buurt of straat. In de omgeving van de Prinsenstraat gebeuren nu veel positieve dingen met behulp van de bewoners. Maar in het wijkgedeelte rond buurthuis Kardoes is het veel moeilijker om bewoners bij elkaar te brengen om bijvoorbeeld samen het afval- en overlastprobleem aan te pakken.
Ook in Kruidenwijk zijn verschillen. Wonen in een huurwoning in Kruidenwijk Oost is weer anders dan in een koopwoning in Kruidenwijk West. In Kruidenwijk West zijn veel mensen actief, bijvoorbeeld in het groen. Daar kennen en helpen veel mensen elkaar in hun straat. Daar zijn de mensen ook positiever over hun wijk. In Kruidenwijk Oost is er veel meer doorstroming van bewoners, zijn er meer gebreken in de woningen en is er minder sociale controle.
Ook in Kruidenwijk vertellen de bewoners over slecht onderhoud en (parkeer)overlast, over afvalbakken die in de weg staan, zodat hulpdiensten niet snel ter plekke kunnen zijn. Ze praten over de moeilijkheid om nieuwe bewoners bij de straat en wijk te betrekken en over ouderen die niet altijd de aandacht krijgen die nodig is. Er zijn in Kruidenwijk veel bewoners actief, maar alles staat of valt met een goed samenspel met de gemeente. De buurtpreventie bijvoorbeeld mist op dit moment een goed contact met de politie en dat is niet erg stimulerend voor de vrijwilligers.
Aan het eind van de avond vertelt een woordvoerder uit elke groep wat er is besproken en wat voor deze bewoners de belangrijkste wijkpunten zijn. Daarna wordt er even teruggekeken naar de buurtavond. Hoewel niet iedereen meteen het vertrouwen heeft dat de gemeente iets gaat doen met de dingen die gezegd zijn, zijn de aanwezige bewoners positief en voelen zich vanavond gehoord. Het is prettig om andere buurtbewoners te ontmoeten om met hen eens uitgebreid stil te staan bij wat er speelt in de wijk.
Deze buurtavond is de eerste avond waarop buurtbewoners zijn uitgenodigd om de belangrijkste opgaven voor hun wijk te benoemen. In oktober volgt een nieuwe avond met hopelijk meer bewoners en bewonersgroepen die er nu nog niet bij waren. Ondertussen overlegt de gemeente met een kleine groep bewoners hoe ze van deze avonden een succes kunnen maken. Ze bespreken hoe de benoemde problemen kunnen worden omgezet in wijkplannen voor de komende paar jaar. Later worden die wijkplannen weer verwerkt in een gebiedsplan voor heel Almere Stad-West.
In oktober komt er een nieuwe buurtavond ter voorbereiding van de wijk- en gebiedsplannen. Iedere buurtbewoner is dan weer welkom om mee te praten en mee te denken. Meer informatie over de datum en de invulling van deze buurtavond vind je in de volgende Kruidenstaat.
In oktober komt er een nieuwe buurtavond ter voorbereiding van de wijk- en gebiedsplannen. Iedere buurtbewoner is dan weer welkom om mee te praten en mee te denken. Meer informatie over de datum en de invulling van deze buurtavond vind je in de volgende Kruidenstaat.