Gemeente helpt bewoners bij asbestverwijdering

Het is behoorlijk vol in het zaaltje van buurthuis Karwij. Vijftien bewoners van huizen in de buurt van de Albert Heijn zitten om de tafel, samen met Kars Ketelaar van de gemeente en onafhankelijk adviseur René. Op hun daken ligt asbest, dat verwijderd moet worden. De gemeente helpt deze particuliere huiseigenaren bij asbestverwijdering én isolatie van de daken van hun woningen.

Proefproject

Asbest is gevaarlijk. Niet zolang het gewoon vast in de woning ligt, maar als het gezaagd wordt of afbrokkelt, is het kankerverwekkend voor de omgeving. Als er brand komt, kan het er zelfs op uit draaien dat heel Kruidenwijk gesaneerd moet worden. Daarom wil de gemeente serieus werk maken van asbestverwijdering.
Wethouder Alexander Spong (SP) is in Kruidenwijk een proefproject voor asbestverwijdering gestart, dat misschien ook in andere wijken van Almere wordt herhaald. Het gaat om hulp aan woningen in het blokje Mirtestraat, Wollegrasweg, Basilicumstraat. Daar moeten ongeveer 24 woningen nog asbest van hun daken verwijderen. De huizen zijn tussen 1985 en 1989 gebouwd en de daken zijn oud en aan vervanging toe. Door een combinatie te maken van asbestverwijdering en het isoleren van het dak, kunnen de bewoners nu maximaal gebruik maken van verschillende subsidieregelingen die er op dit moment nog zijn (van het rijk en ook van de gemeente Almere). De gemeente helpt hen hierbij.

Samen aanbesteden is goedkoper

Op deze woensdagavond 12 juni buigen de bewoners zich over het aanbod van verschillende aannemers die het dak willen vervangen, in combinatie met warmte-isolatie. Het is de bedoeling dat de bewoners een gezamenlijke aanbesteding doen, zodat het werk efficiënt en dus ook goedkoper kan worden uitgevoerd.
Kars laat een plaatje zien met de subsidiemogelijkheden voor de bewoners. Een dak vervangen kost zo’n €17.000, maar met verschillende subsidies kunnen de kosten voor de bewoners teruggebracht worden tot € 7.600. Bewoners die op 125 % van het minimuminkomen zitten, kunnen zelfs 80% subsidie krijgen voor de asbestverwijdering en een nieuw dak met isolatie. Er zijn ook mogelijkheden voor een afbetalingsregeling. En als een bewoner ook nog andere energiemaatregelen, zoals zonnepanelen, in zijn huis wil, is dat nu extra voordelig.

Kennis en ervaring delen

Tweeëntwintig huiseigenaren hebben positief gereageerd op een oproep van de gemeente om gezamenlijk de asbestverwijdering aan te pakken. Kars, ambtenaar van de dienst stadsontwikkeling, adviseert de bewoners. Hij doet dat samen met René van het bedrijf de Wonderdokter. Die weet veel van warmtetechnologie en heeft een ruime ervaring met asbestverwijdering en alles wat daarbij komt kijken. Kars en René hebben de bewoners bij elkaar gebracht en geven hen steeds informatie over de vervanging van het dak. Er is een kerngroep van vier bewoners gevormd: Joke, Lia, Herman en Danny. Zij gaan mee naar aannemers om offertes op te vragen en houden contact met de andere bewoners. Uiteindelijk moeten alle bewoners zelf toestemming geven voor de vervanging van hun dak.

 

De bewoners zijn positief over de manier waarop de gemeente Almere hen adviseert en met hen overlegt. Ze krijgen alle informatie en kunnen hun vragen en hun zorgen gemakkelijk naar voren brengen. Elke stap wordt samen met de bewoners gedaan. Deze weken van juni worden nog de laatste dingen besproken. Het is de bedoeling dat daarna in september het werk van start gaat en dat in oktober de daken vervangen en geïsoleerd zijn.

 

Voor een woningeigenaar is het dak vervangen natuurlijk een grote investering. Maar als je meedoet met dit project, heb je wel een nieuw asbestvrij dak met goede warmte-isolatie, dat weer jaren mee kan.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Graffiti-muur

Er staat een nieuwe muur in het Beatrixpark. Het is een graffiti muur, met een schildering van bijen, in de

NL doet in Kardoes

Op vrijdag 15 maart 2024 was er een NL doet activiteit in Staatsliedenwijk. Ruim 80 vrijwilligers en medewerkers van verschillende