Aandacht in de Taalkamer

In het lokaal boven bij Buurthuis Kardoes is het propvol. Er zijn wel 21 mensen gekomen naar de Taalkamer. Iedereen zit in een halve cirkel achter de tafels, met een werkblad voor zich. Laaziza legt de bezittelijke voornaamwoorden uit; wanneer je ‘jou’ (het boek is van jou) schrijft en wanneer het ‘jouw’ moet zijn (jouw boek). Ze geeft al zo’n acht jaar taalles op het buurtcentrum en begeleidt verschillende taalgroepen.

In de buurthuizen zijn groepen Taal in de Wijk, vaste taalgroepen voor mensen die al een beetje Nederlands kunnen spreken, schrijven en lezen(A1). Er zijn ook conversatiegroepen, waarin de deelnemers met elkaar over van alles in gesprek gaan: over wonen in Nederland, de kinderen, werk, toeslagen, etc.
De Taalkamer van Laaziza op dinsdagmorgen is een beetje lezen, een beetje oefenen en een beetje praten. De groep is vooral bedoeld voor mensen die nog nauwelijks de taal spreken en maar gebrekkig kunnen lezen en schrijven. Maar deze dinsdagmorgen zijn er ook mensen aanwezig die al langer les volgen bij Laaziza, want zij benutten graag elke kans om de Nederlandse taal beter te leren. Best een uitdaging voor een vrijwillig begeleider om iedereen steeds iets nieuws te laten leren.

Helpen in veel talen

Het helpt dat Laaziza een Marokkaanse achtergrond heeft en al 30 jaar in Nederland woont. Ze heeft vroeger in verschillende landen in de diplomatie gewerkt en kan gemakkelijk schakelen tussen Nederlands, Arabisch, Engels en Frans. Haar Marokkaanse Arabisch is niet voor alle groepen gemakkelijk te volgen. Daarom praat ze meestal in de Egyptische variant. Dat is gemakkelijker te verstaan voor mensen uit Syrie, Irak en Iran.
Laaziza kent veel mensen en veel mensen kennen haar. Dat komt ook omdat ze een lange tijd het inloopspreekuur heeft gedaan en veel mensen met praktische zaken heeft geholpen. Voor veel mensen is het moeilijk om zich te redden in Nederland met zijn vele formulieren, instanties en vragenlijsten. Voor mensen die de taal gebrekkig kunnen spreken en begrijpen, is die Nederlandse samenleving dubbel zo moeilijk te begrijpen.

Taallessen om mee te kunnen doen

Laaziza vindt het belangrijk om mensen taalles te geven. “Veel mensen willen graag beter Nederlands kunnen begrijpen en praten en willen daar ook wat voor doen. Ik vind het leuk om die mensen te helpen die vooruit willen, niet lui zijn en die hun kansen pakken. Taal is zo belangrijk om verder te komen in het leven!”

Vanwege haar gezondheid is Laaziza niet het hele jaar meer als taalvrijwilliger beschikbaar. Tijdens de Ramadan heeft ze de lessen even stilgelegd en binnenkort gaat ze op vakantie. Het is moeilijk om een vervanger te vinden die haar lessen dan overneemt. “Je moet als begeleider flexibel zijn en de lesinhoud vaak aanpassen aan wat er in de groep ter sprake komt. En je moet begrip voor mensen hebben. Dan pas kan je een klik met mensen krijgen, zodat mensen gemakkelijker kunnen leren. De sfeer in de groep is ook erg belangrijk. Het is fijn dat er nu veel materialen zijn vanuit Taal in de Wijk om de lessen goed te kunnen geven. ”

De Taalkamer in Buurthuis Kardoes is op dinsdagmorgen van 10-12 uur en is gratis toegankelijk.

 

Ken je mensen die slecht Nederlands spreken en graag hun taal willen verbeteren, dan zijn zij welkom bij de Taalkamer. Als deze mensen voor langere tijd taallessen willen gaan volgen, dan zijn er meer mogelijkheden. Je kunt hiervoor contact opnemen met het Taalinformatiepunt, van maandag tot vrijdag tussen 10.00-12.00u in de Nieuwe Bibliotheek. Kijk hiervoor ook op de website ‘Beter lezen en schrijven’..

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Weggeefwinkel Mengelmoes

Op elke dinsdag en donderdagochtend is de Weggeefwinkel Mengelmoes in Staatsliedenwijk open. Je vindt er kleding, klein huisraad en houdbare