Succesverhaal Wijkteam: Fatima

Fatima (55 jaar) is stagiaire in het wijkteam. Zij is ongeveer 13 jaar geleden met haar gezin naar Nederland gevlucht vanwege politiek geweld in haar land van herkomst. In haar land van herkomst behoorde zij tot een familie die werd beschouwd als de politieke tegenstander van de heersende regering. Om die reden gebruiken we in dit artikel niet haar echte naam en benoemen we ook haar land van herkomst niet.

Wie is Fatima?

Fatima is in het dagelijks leven echtgenoot en moeder van een 20 jarige zoon die momenteel op de Universiteit van Leiden studeert. In haar land van herkomst was ze Psycholoog van beroep en deed ze heel goed werk in een kliniek. Toen zij 13 jaar geleden naar Nederland vluchtte kwam zij terecht in het AZC. Daar begon voor haar een nieuwe fase in haar leven. Net als in haar land van herkomst heeft ze helaas ook in het AZC heel veel narigheid meegemaakt. Gelukkig is zij van karakter iemand die niet opgeeft en heeft zij doorgezet. Door haar doorzettingsvermogen kwam zij uiteindelijk terecht op haar huidige opleiding Social Work. Haar verleden en ervaringen hebben gemaakt dat zij haar huidige werk in het wijkteam met heel veel passie kan doen.

Haar leven in land van herkomst

In haar land van herkomst kwam zij op voor de rechten van vrouwen. Ook andere leden uit haar familie vochten voor de rechten van de lokale bevolking maar werden hierdoor uitgesloten, opgesloten of zelfs geëxecuteerd. Ze benoemd als voorbeeld dat zij voor haar studie psychologie niet werd geaccepteerd op de universiteit. De regering had familieleden van politieke tegenstanders verboden om te studeren. Gelukkig kon zij nog wel terecht op een privé universiteit alwaar zij haar studie heeft kunnen volgen en afronden. Na haar studie heeft zij een tijdje gewerkt in een kliniek en deed er heel mooi werk.

Een nieuwe start in Nederland

Op gegeven moment werd het te gevaarlijk voor haar en haar gezin om in het land te blijven wonen. Hierdoor zijn zij naar Nederland gevlucht. Helaas kwam er in het AZC ook nog een einde aan haar huwelijk. Zij is in die tijd gescheiden van haar man en werd als gevolg hiervan gedwongen uit het AZC gezet. Gelukkig had zij lokaal familie wonen die haar hebben opgevangen en naar het wijkteam hebben gebracht. Doordat ze al statushouder was kon ze via het wijkteam praktische ondersteuning krijgen in het vinden van een eigen woning en kreeg toen ook een taalmaatje toegewezen via de VMCA.

Carrière in Nederland

Helaas heeft zij een lange weg moeten bewandelen om uiteindelijk te komen waar ze nu is. Het liefste was ze ook hier in Nederland als psycholoog aan de slag gegaan. Door verkeerd advies van haar toenmalige begeleider bij een destijds betrokken instantie ging zij een driejarige opleiding volgen op het ROC. Toen ze bijna haar opleiding moest afronden kreeg zij een nieuwe klantmanager bij de gemeente die gelukkig opmerkte dat zij helemaal verkeerd zat. Ze is toen onmiddellijk gestopt en kon kort hierna een schakeljaar op de Vrije Universiteit volgen.

 

In de tussentijd was haar diploma al via het Nuffic gewaardeerd en was toen duidelijk geworden dat zij na haar schakeljaar nog 2 jaartjes hoefde te studeren voor het behalen van haar bachelor in psychologie. Voor haar leek er toen eindelijk licht in de tunnel te schijnen. Helaas maar voor korte duur want al gauw bleek het in de praktijk niet zo eenvoudig. Er moest bijvoorbeeld nog heel veel inhoudelijke informatie opgevraagd worden uit haar land van herkomst over de vakken die zij er had afgerond. Toen de VU dit proces wilde gaan opstarten brak de Corona pandemie uit waardoor de universiteiten voor langere periodes gesloten waren. De communicatie tussen de universiteiten verliep vervolgens zeer stroef met als gevolg dat zij haar studie op de VU niet kon voortzetten.

 

Uiteindelijk heeft zij hierdoor het besluit genomen om in september 2023 een andere HBO opleiding te gaan volgen. Ze koos voor Social Work omdat zij vanuit haar ervaringen graag anderen die dezelfde problemen ervaren, wil bijstaan.

Stage bij het wijkteam

Fatima loopt nu als Maatschappelijk werker stage bij het wijkteam. Ze vindt het fijn dat ze vanuit haar ervaringen mensen in nood kan bijstaan, maar erkent wel dat werken in het wijkteam vraagt om een brede kijk. Voor haar voelt het wijkteam nu nog aan als zwemmen in een oceaan. De mogelijkheden zijn eindeloos evenals de hulpvragen die er binnenkomen. Je moet echt als generalist (allesweter) te werk gaan en moet over van alles wat weten. Voor haar is dit een enorme uitdaging, maar ze is gelukkig een echte doorzetter met het hart op de juiste plek. Haar stage is voor haar pas een succes wanneer ze bewoners met hulpvragen zelfstandig kan bijstaan en de weg kan wijzen.

Aandachtspunten in de wijk

Ondertussen loopt ze al een paar maandjes mee in het wijkteam en krijgt ze meer inzicht in de problemen in deze wijken. Graag zou ze in haar stage wat willen doen aan preventie. Het valt haar op dat bewoners het wijkteam pas opzoeken wanneer de problemen al groot zijn. Graag wil zij een manieren bedenken hoe bewoners in een eerder stadium te bereiken om hen weerbaarder te maken tegen problemen die op hun afkomen. Concreet denkt ze aan workshops of voorlichtings sessies over verschillende onderwerpen.

Een laatste boodschap en blik op haar toekomst

Haar boodschap aan lezers is om niet op te geven en te geloven in je eigen kracht. Blijf niet stil zitten en ga door. In haar eigen leven heeft zij heel veel pech op haar weg gehad, maar desondanks is ze niet blijven stilzitten. Waar een weg voor haar dicht ging, zocht ze naar een nieuwe weg om vooruit te blijven gaan. Ze kon helaas niet als psycholoog aan de slag in Nederland, maar ze blijft geloven dat de weg die zij nu bewandelt haar uiteindelijk wel daar zal brengen.

 

Wil jij net als Fatima ook jezelf blijven ontwikkelen? Eventueel een oude carrière weer oppakken? Of iemand die hierin met je meedenkt? Bij De Schoor is er een initiatief genaamd ‘de Participatie Fabriek’. De Participatiefabriek begeleidt werkzoekenden uit Almere bij het maken van concrete stappen naar een betaalde baan. Het terugvinden van de eigen waarde door het (her)ontdekken van het eigen talent is daarbij het uitgangspunt.

Geschreven door Het wijkteam

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de

Sonila

Grenzen stellen en ruimte geven

Een kijkje in de opvoeding van nieuwe Nederlanders In Kruidenwijk en Staatsliedenwijk wonen veel mensen die niet in Nederland zijn

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.