Een nieuwe bestemming voor de Gateway Diner

Na zes jaar leegstand heeft de Gateway Diner in Beatrixpark nieuwe huurders gekregen. Met hulp van de gemeente wordt het pand een culturele ontmoetingsplek voor jongeren, een ArtPlayground.

Oorsprong

De Gateway Diner heeft oorspronkelijk in Amerika gestaan. Hij werd in 1939 gebouwd. De Almeerse ondernemer Martin van der Voort heeft in 1994 het gebouw gekocht en getransporteerd naar Nederland. In 2010 heeft het historische restaurant een plek gevonden in het Beatrixpark. In deze nieuwe plaats, was de Gateway Diner meteen het oudste gebouw van de stad.

Leegstand

In de Gateway Diner in het Beatrixpark heeft eerst een Amerikaans Barbecue/Grill restaurant gezeten. Helaas ging deze onderneming in 2014 failliet. Er heeft daarna nog een andere ondernemer in het pand gezeten. Ook deze onderneming is failliet gegaan. Het laatste plan voor de Gateway Diner was om er een pannenkoekenrestaurant van te maken. Maar ook dit idee ging niet door. Een van de moeilijkheden voor een restaurant op deze plek is dat er geen goede parkeermogelijkheid is en de ondernemers het er vooral van mooi weer moeten hebben.
De laatste jaren stond het pand leeg en werd het verwaarloosd. Er werden al hekken rondom het pand geplaatst om verdere sloop door kwaadwillende bezoekers tegen te gaan.

Nu zijn de meeste hekken verwijderd en hangt er een bordje met de tekst dat ArtPlayground binnenkort de deuren gaat openen. Binnen in het gebouw zijn er wijzigingen aangebracht, zodat de ruimte geschikt is voor de culturele bestemming die de nieuwe huurders gaan gebruiken.

Initiatiefneemsters

Drie vrouwen, Sandra, Rosa en Nancy hebben het initiatief genomen om in de Diner een culturele ontmoetingsplek voor jongeren te maken. Eerst gaan ze aan de slag met de jongeren, daarna komen er ook activiteiten voor families en kinderen. De initiatiefneemsters vinden het belangrijk dat er in de buurt van het Beatrixpark een plek is waar jongeren contact met elkaar kunnen hebben. Dat moet niet alleen een ontmoetingsplek zijn, maar ook een plek waar jongeren creativiteit met elkaar ontwikkelen. Vandaar dat in het pand een Artplayground wordt ingericht, met o.a. een studio en een multifunctionele dansvloer.
De Gateway Diner blijft qua stijl hetzelfde, beneden kan er nog steeds een kopje koffie van een barista worden genuttigd.
Omdat de gemeente Almere en het Cultuurfonds Flevoland subsidie hebben verstrekt, is de huur voor de eerste twee jaar gewaarborgd.
Het tijdstip waarop de jongeren welkom zijn in dit pand, wordt vermoedelijk in september.

In de komende wijkkrant vertellen we je meer over dit culturele initiatief voor jongeren.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

De energieke wijk: Je huis isoleren

Veel mensen hebben hun energierekening het laatste jaar flink zien stijgen. Als je al niet zo veel geld hebt, is dat vaak een groot probleem.

Van Rattenvangers tot Buurtpreventie

Rattenplaag in de Staatsliedenwijk In het afgelopen maanden zijn er in buurtcentrum Kardoes in Staatsliedenwijk diverse bewonersavonden geweest. Tijdens deze

Met de FIXbrigade uit de kou

Een FIXbrigade helpt mensen met een laag inkomen gratis om hun huis energiezuiniger te maken. De gemeente Almere heeft samen