Vrouwendag 2024 in het Kardoes

De buurtkamer van het Kardoes organiseerde op 7 maart al een hele dag met activiteiten rondom Vrouwendag, met diverse verwenmomenten en een heuse ‘empowerment speech’.

Omdat de Buurtkamer nu eenmaal op donderdag bij elkaar komt , werden de activiteiten ter gelegenheid van Vrouwendag (eigenlijk pas 8 maart) al op 7 maart georganiseerd. Angela en Alueskia van het Wijkteam hadden Sarena Ostby gevraagd een half uur de aanwezige vrouwen inspirerend toe te spreken, maar voor die tijd konden vrouwen zich ook laten verwennen: Er waren 2 nagelkunstenaressen die de nagels van de vrouwen prachtig versierden en er werd een workshop- gegeven in bloemschikken. Daar konden de vrouwen een prachtig bloemboeketje voor zichzelf maken. Later op de middag was er nog de gelegenheid om te leren hoe je een vaas of fles mooi kon maken door te bekleden met mozaïek.

Het was kortom een gezellige drukte in het Kardoes, waarbij iedereen die dat wilde, vandaag gratis aan een heerlijke warme lunch kon meedoen. De sfeer zat er goed in en het was een heel divers gezelschap dat om kwart over één door Alueskia toegesproken werd. Zij legde uit waarom Sarena gevraagd was om een Empowerment Speech te houden.
Alueskia benadrukte in haar inleiding, dat vrouwen vaak over heel veel vaardigheden beschikken; zij zijn moeder, geliefde, huishoudster, kinderjuf, boekhoudster, manager en ga zo maar door. Toch voelen vrouwen zich vaak heel onzeker en reageren dan vaak een beetje verlegen als ze hierover een complimentje krijgen. Het doel van de toespraak die Sarena zou houden, was nu om de vrouwen meer trots op zichzelf te laten zijn, in hun kracht te zetten, zoals dat tegenwoordig heet.

 

Sarena heeft de afgelopen tijd een aantal cursussen gegeven aan clienten van de Gemeente Almere om hen ook meer in hun kracht te zetten, zodat ze met meer zelfvertrouwen aan de slag konden gaan om (weer) op eigen benen te staan. Sarena vertelde over een aantal vrouwen uit de geschiedenis, die tegen de heersende wetten ingegaan waren, zoals Rosa Parks, die in de bus van haar werk naar huis, niet meer opstond voor een blanke man of vrouw, of Katherina Johnson uit de film Hidden Figures, die door haar kennis het Amerikaanse ruimtevaartprogramma vooruit geholpen had. Geen grote activisten, maar vrouwen die wel een grote impact hadden op de rol van de vrouw in de wereld.

Sarena onderstreepte dat je moet blijven geloven in je droom, doe wat goed is voor jezelf, zoals haar Amerikaanse vader haar geleerd had. Daarbij hoef je niet alleen maar strijdbaar te zijn, maar moet je ook goed zorgen voor jezelf. Er werd heel aandachtig geluisterd en actief meegediscussieerd door de vrouwen, die vaak in hun strijdbare moeders een voorbeeld hadden gezien. Af en toe kwam er ook onderling een leuk gesprek op gang. En tijdens de discussies werden er door de Buurtkamer ook nog een paar lekkere snacks uitgedeeld, wat een verwennerij!!

Tenslotte heb ik nog twee aanwezige vrouwen kunnen helpen om naar de website van De nieuwe bibliotheek te gaan, waar ze zich aan wilden melden voor gratis computertraining. Een eerste stap op weg naar EMPOWERMENT !?

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de

Weggeefwinkel Mengelmoes

Op elke dinsdag en donderdagochtend is de Weggeefwinkel Mengelmoes in Staatsliedenwijk open. Je vindt er kleding, klein huisraad en houdbare