Het Succesverhaal van Sandra

Sandra (52 jaar) doet vrijwilligerswerk in buurthuis Kardoes in Staatsliedenwijk. Ze woont ongeveer 21 jaar in Nederland, waarvan de afgelopen zeven jaar in Almere. Ze heeft twee prachtige kinderen en is onlangs ook oma geworden, iets waar zij heel trots op is. Sandra vertelt aan ons hoe zij als vrijwilliger terecht is gekomen in buurthuis Kardoes.

Sandra is geboren in Colombia. Ze heeft vanwege een moeilijk verleden met haar ex partner lang een geïsoleerd leven geleid. Als gevolg hiervan kwam zij niet met veel mensen in contact die Nederlands spreken. Daardoor beheerste zij de Nederlandse taal niet goed.

Via haar klantmanager bij de gemeente kwam Sandra terecht bij de Participatiefabriek. De Participatiefabriek is een afdeling van De Schoor die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding biedt. Zij volgde taallessen en kreeg hulp bij het vinden van vrijwilligerswerk. Zo kwam zij terecht bij buurtcentrum Kolkzicht in Almere Centrum. Hier werd ze voor een paar uurtjes in de week als vrijwilliger ingezet bij verschillende activiteiten. Omdat het zo goed ging met haar in Kolkzicht, werd zij gevraagd om ook in buurtcentrum Kardoes te ondersteunen. Nu werkt ze dus in beide buurthuizen met heel veel plezier en volgt ze nog altijd taallessen om haar taalniveau te verhogen.

De dag van Sandra

Haar taken in de buurthuizen zijn verschillend. Van het bereiden van een heerlijke maaltijd voor de buurtlunch, tot het verzorgen van de koffie en thee voor de bezoekers. Ook ondersteunt ze de seniorengroepen bij activiteiten zoals sjoelen en bingo. Sandra stemt regelmatig af met haar begeleider in het buurthuis over haar taken. Ze krijgt daarin de ruimte om zelf aan te geven wat ze leuk vindt. Als ik haar vraag welke activiteiten zij graag doet, kan zij hierin geen keuze maken. Sandra vindt namelijk alles leuk. Zolang zij in contact kan zijn met mensen en iets waardevols voor hen kan betekenen, is zij gelukkig. Een grote pluspunt voor haar is dat zij nu de kans krijgt om de Nederlandse taal beter te gaan beheersen.

Hobby's

Van karakter is Sandra een zeer behulpzame vrouw. Als zij niet in het buurthuis is, dan helpt zij thuis haar buurvrouw met werkzaamheden in en rondom haar huis. Dit doet zij met heel veel liefde. Ze heeft verder ook een vriendenkring opgebouwd via het buurtcentrum en gaat regelmatig met hun een kopje koffie drinken in het centrum.

Tips

Sandra richt haar advies aan vrouwen. Zij adviseert vrouwen om niet bij de pakken neer te zitten. Er is genoeg te doen in de buurthuizen. Je kan je er goed ontwikkelen en vrienden maken terwijl je van alles leert. Ook is het niet nodig om je onzeker te voelen over je taalgebruik, want in het buurthuis hebben de medewerkers en vrijwilligers heel veel geduld en nemen ze de tijd om je van alles te leren. Zij helpt zelf graag de nieuwe vrouwen die binnenkomen en wijst ze dan de weg.

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Maak dan gerust een afspraak met het wijkteam om de mogelijkheden te bespreken.

Op verzoek van de geïnterviewde is Sandra’s naam veranderd.  Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Geschreven door Het wijkteam

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.