Op donderdag 18 januari 2024 was er een Nieuwjaarslunch met alle betrokken partners van de Vreedzame wijk. De lunch was in Het Karwij op de Lavendelplantsoen. Aanwezig waren de buurtsportcoaches van Talent In Opleiding (TIO), de gemeente Almere, Kleur in Cultuur, De Schoor, Stichting Collage, Kinderopvang Zonnepret, Art Playground, basisschool Digitalis en woningbouwcorporatie Goede Stede. En ook wij van de Kruidenstaat waren er!


Na een creatief spel met als thema de Grondwet, werd er kort weer even stilgestaan bij de doelstellingen en pijlers van de Vreedzame wijk. Vervolgens gaven Amy en Agnes, de trekkers van de Vreedzame Wijk in Almere, een voorproefje van de activiteiten die het aankomend jaar op het programma staan. Er komen nieuwe basistrainingen, voor partners die bij de Vreedzame wijk willen aanhaken. Er komen oudertrainingen voor ouders die bijvoorbeeld willen leren hoe je kunt omgaan met conflicten en de polarisaties in de maatschappij. En er start ook een train-de-trainercursus voor wie interesse heeft om zelf Vreedzame-Wijk-trainer te worden.


Op dit moment worden er 300 gastlessen gegeven aan kinderen van verschillende scholen in de wijken. Daar komen idee├źn en wijkacties uit voort. Ook gaat er een kinderraad aan de slag, die bedenkt wat ze belangrijke onderwerpen vinden in elke wijk, die moeten worden aangepakt.


Op 1 februari 2024 is het eerste overleg van de vreedzame werkgroep. In deze werkgroep stemmen verschillende organisaties hun activiteiten op elkaar af. Ze kijken hoe ze de principes van de vreedzame wijk zo goed mogelijk in de praktijk kunnen brengen.


Alle partners van de Vreedzame Wijk gaan zelf actief aan de slag om de Vreedzame wijk breed aandacht te geven bij de ouders en kinderen die zij bereiken. In het aankomend jaar gaat er gewerkt worden aan een intentieverklaring. Deze zal in samenwerking met de kindercommissie en alle partnerorganisaties worden samengesteld. Op de Nationale Buitenspeeldag in juni zal deze intentieverklaring worden ondertekend. Op de Buitenspeeldag zal er ook een manifest gepresenteerd worden met wijkacties.


Wil je meer weten over de Vreedzame Wijk en alle acties? Neem dan contact op met Amy Rotgans, vreedzaamalmere@gmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *