Kunstambassadeurs

Een enthousiaste kunstambassadeur: Diane Carp

Al in 2013 was er een kunstambassadeurs programma vanuit Museum De Paviljoens. Toen dit museum moest sluiten wilde Marie Josee Roselaers dit programma graag voortzetten. De opzet was op de meer dan 150 kunstwerken in onze openbare ruimte, meer onder de aandacht van de bewoners te brengen. In 2019 lukte het om Stichting DKOR (Design en Kunst Openbare Ruimte) op te richten die zich met dit programma ging bezighouden: zoeken van mensen die Kunstambassadeur willen zijn onder meer om deze kunstwerken te beschermen en te verzorgen.


In september 2020 heeft deze stichting de eerste stap gezet voor samenwerking met de Almeerse scholen. DKOR heeft toen Diane Carp gevraagd om dit stuk educatie vorm te geven: Kunstambassadeurs geven dus ook lessen over deze kunstwerken, zowel binnen als buiten. Hierdoor leren leerlingen niet alleen de kunstwerken bij hun school, maar ook op andere plekken in de stad kennen. DKOR maakt deze kunsteducatie-lessen op maat voor de verschillende scholen.


Stichting DKOR telt nu 70 vrijwillige Kunstambassadeurs. Een deel heeft een speciale training gevolgd om interactieve rondleidingen door Almere te doen met leerlingen, maar ook met volwassenen. Voor de vrijwilligers worden ook ondersteunende activiteiten georganiseerd, zoals bezoek bij kunstenaars thuis of een wandeling door Art Zuid in Amsterdam. Marie Jose is nu bezig een update te maken van haar boek ‘Beelden in Almere’ en heeft ook een kwartetspel ‘Buitenkunst Almere’ gemaakt, te koop bij de VVV.


Maar iedereen kan Kunstambassadeur worden. Het is al genoeg als je een beeld in Almere, dat je aanspreekt, goed in de gaten houdt en als er iets mee is of onderhoud nodig is, dat meldt bij Stichting DKOR. Ook kun je je als vrijwilliger inzetten bij evenementen en festivals, zoals Groentesoep Almere Buiten, Poort Sociaal, Open Atelierroute etc. Nieuwe kunstambassadeurs krijgen zelfs een foto met het uitgekozen kunstwerk in Almere Deze Week.


Projecten die Diane Carp voor 2024 op het programma heeft staan zijn:

– een educatieprogramma voor groepen 5 en 6 samen met KIDD (Kunst is Dichterbij Dan je Denkt) van de Bonte Hond
– buurtwandelingen vanuit buurtcentra van en samen met De Schoor. Samen een ommetje van een uurtje maken en kunst kijken. Kunstambassadeurs bieden deze wandelingen door de eigen wijken van bewoners aan voor een frisse kijk op en discussie over hun eigen omgeving.


Iedere inwoner van Almere kan een buurtwandeling aanvragen. Ook ideeën of wensen voor een nieuw kunstwerk zijn welkom. Vanuit Nobelhorst en Poort zijn verzoeken gekomen om, samen met Kunstambassadeurs, te kijken naar wat er mogelijk is voor hun wijk.


Info: www.kunstambassadeurs.nl
Instagram: KunstambassadeursAlmere

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Vrouwendag 2024 in het Kardoes

De buurtkamer van het Kardoes organiseerde op 7 maart al een hele dag met activiteiten rondom Vrouwendag, met diverse verwenmomenten

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de