Van de ideeën voor het project Bouwen door de Buurt in Kruidenwijk, wordt één project binnenkort gerealiseerd. Aan het Gemberpad bij de Korianderbrug komen 8 koopkavels aan het water. Achter het kinderdagverblijf De Zeedauw staat al een bordje.
De toekomstige bewoners zijn inmiddels al 2 jaar bezig met de plannen hiervoor. Zij hebben elkaar via dit project ontmoet. Ze hebben zich alleen of als stel aangemeld. Maandelijks komen ze bij elkaar om de stand van zaken te bespreken. De groep bewoners varieert in leeftijd van jong tot oud.
Een van deze bewoners is Jan Willem. Hij heeft zich nog niet zo lang geleden bij dit project aangesloten, toen een ander plan om zijn woning toekomstbestendig te maken (zijn zoon in zijn woning en voor hem een gelijkvloerse woning in de tuin), op te veel problemen stuitte. Jan Willem vindt het fijn om samen met anderen de plannen uit te werken. Hij vindt Bouwen door de Buurt een goed idee.
DE BOUWPLANNEN
Het plan bestaat uit acht kavels aan het Gemberpad langs de waterkant. Er zijn 2 kavels waarvan de bewoners zijn afgehaakt, omdat ze andere woonruimte hebben gevonden of de kosten toch te hoog vonden. Deze kavels worden later via de kavelwinkel te koop aangeboden. Voor Jan Willem is deelname mogelijk doordat hij zijn huidige woning kan verkopen.
De deelnemers bouwen allemaal hun eigen huis, waarbij ze op onderdelen zoveel mogelijk zullen samenwerken. De rij van acht verschillende woningen zal onderbroken worden door openbaar groen met bomen en struiken. Het groen voor de huizen blijft openbaar, voor iedereen toegankelijk, en zal ingezaaid worden met een kruidenmengsel. Dat is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Bovendien komt er een bijenonderkomen en mogelijk worden er vleermuiskasten geplaatst.
De voorkant van de woningen is naar het fietspad gericht. Dat bevordert de sociale veiligheid voor zowel de fietsers als de bewoners. De achterkant zal ter hoogte komen van de waterkant. Er mag een klein balkon boven het water worden gebouwd en ieder kan zelf kiezen voor een tuintje of terras op de eigen grond. Ook komen aan deze kant nestelmogelijkheden voor zwaluwen en andere vogels.
PROCEDURE
Het bestemmen van de grond voor dit project heeft veel voeten in de aarde gehad. Toen de plannen in concept klaar waren, is er op 11 mei 2023 een inspraakavond geweest. Daar zijn enkele tientallen omwonenden geweest, die positief hebben meegedacht.
Omdat het plan niet in het huidige bestemmingsplan past, moest er in samenspraak met een bureau een onderbouwing voor het plan worden geschreven. Dat heeft veel geld gekost. Nu moet het gemeentebestuur beslissen of het plan doorgang kan vinden. Eind juni 2023 is er een werkbezoek geweest van een aantal raadsleden. De verwachting is dat de bebouwing van het stuk grond in februari zal worden goedgekeurd. Dan is er nog zes weken beroepstermijn en daarna kan er begonnen worden met de fundering van de grond. Die laten de toekomstige bewoners samen aanleggen.
De bomen die nu op de kavels staan, zijn pas een paar jaar geleden geplant en kunnen verplaatst worden. Een deel ervan wordt aan de andere kant van het fietspad herplant, de andere blijven tussen de kavels staan.
Jan Willem is enthousiast en heeft er zin in. Als alles gaat zoals gepland, wordt in 2024 begonnen met de bouw en staan de huizen er in 2025.
Meer informatie hierover is te vinden op https://winingbouwatelier.nl/experiment/bouwebn-door-de-buurt en op https://gemberpadalmere.carrd.co. Op https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/straatje-erbij-maar-dan-wel-in-voor-en-door-de-buurt/ vind je meer over de achtergrond van Bouwen door de Buurt.
Foto’s archeologisch onderzoek: Adrianne Norman
Met de FIXbrigade uit de kou
Een FIXbrigade helpt mensen met een laag inkomen gratis om hun huis energiezuiniger te maken. De gemeente Almere heeft samen