Tip van de energie ambassadeur: De spouwmuur

Wie denk er nu aan isoleren? Het is warm en de verwachtingen voor deze zomer zijn dat het best warm zal blijven. Toch rolde onlangs een brief op mijn deurmat met de mededeling dat ik nu mijn spouwmuurisolatie kan opwaarderen en dat ik daarmee tot wel € 600,— per jaar kan besparen op mijn rekening van de stadsverwarming (ingeval van een hoekwoning). Met mijn verbruik van iets meer dan 20 GJ ( gigajoule)is het afgelopen jaar van mei 22 tot en met april 23 en een tarief van rond de € 76,30 per GJ zou dat neerkomen op misschien wel 8 GJ minder inkoop. Dat is aanlokkelijk. Dus heb ik de website bezocht van de organisatie die de brief heeft gestuurd.


Die organisatie blijkt een adviesdienst die alleen via de computer en op basis van de door mij ingevulde gegevens een advies geeft. Vervolgens kan er dan bij een installateur een echt advies met een echte offerte worden aangevraagd. In de brief wordt geschreven over uitgezakte spouwmuurisolatie van de woningen die in de Kruidenwijk staan (bouwjaar tussen 1974 en 1994). Het lijkt er dus op dat het hard nodig is om gebruik te maken van het aanbod.


Als je denkt dat je spouwmuur niet meer zo goed isoleert, is er op zich niets op tegen om in zee te gaan met de briefschrijvers, maar onduidelijk is welk voordeel je daaraan zou hebben.
Ik vind het belangrijk om in mijn spouwmuur te laten kijken met een camera. Door gaten te boren in de voegen van de buitenmuur en daar met een camera in de spouw te kijken, krijg ik een goed beeld van de isolatie-situatie. Is de spouwmuur ingezakt, zijn er vuilresten?
Ik zou dus eerder kiezen om met een installateur een spouw-onderzoek te laten uitvoeren en met die kennis een offerte te laten maken. En ik zou die installateur tevens laten voorrekenen wat de verwachte energiebesparing zal zijn. Ook zou ik nog een tweede en derde installateur vragen, zodat ik kan vergelijken wat de verschillende installateurs adviseren. Zo zou ik het zelf aanpakken, als ik denk dat ik mijn spouwmuurisolatie kan verbeteren.


Frans Jan Schuurman

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Verschillende handen, foto gemaakt door: Floor Bastiaans

De Vreedzame wijk van Start in Kruidenwijk

De Vreedzame Wijk is van start gegaan in Almere. Op initiatief van basisschool Digitalis bouwt Stichting Vreedzaam samen met actieve bewoners en wijkorganisaties verder aan een positief sociaal klimaat in de Kruidenwijk, Staatsliedenwijk en Waterwijk.

Nieuws vanuit de Vreedzamewijk

In Kruidenwijk, Staatsliedenwijk en Waterwijk starten we dit jaar met de Vreedzame wijk.
In de wijk wonen we, spelen we en leven we samen, dat klinkt logisch maar dat is niet altijd makkelijk.

De energieke wijk: Je huis isoleren

Veel mensen hebben hun energierekening het laatste jaar flink zien stijgen. Als je al niet zo veel geld hebt, is dat vaak een groot probleem.