Even voorstellen: Mohamed Amine Touhami

© eigen foto

Mohamed Amine Touhami woont sinds 2004 in Almere. Hij leeft samen met zijn vrouw en drie kinderen in Almere. De afgelopen 15 jaar heeft hij gewerkt als maatschappelijk werker in Amsterdam en Almere met verschillende specialismen zoals het GGZ, dementie en interculturele hulpverlening.

Kun je meer vertellen over jouw functie in het wijkteam?
Mijn functie in het wijkteam is om als maatschappelijk werker de bewoners wegwijs te maken en te ondersteunen bij hun vragen. Mijn rol is om de bewoner de juiste aandacht te geven om eigen verhaal te doen en in kaart te brengen waar hij of zij behoefte aan heeft. Vervolgens is het mijn doel om de kern van de hulpvraag helder te krijgen en samen de mogelijkheden van de bewoner, de wijk en de stad te benutten. Hierin benut ik evengoed de kennis en ervaring van mijn collega’s in het wijkteam. Mijn streven is altijd om de burger te helpen aan een effectieve oplossing en de eigen kracht te versterken.

Wat vind jij het leukst aan die functie?
Het bijzondere in mijn werk is dat ik door deze functie in het wijkteam een sterkere band ervaar met de bewoners en wat er allemaal gebeurt in de wijk. Dat is trouwens een dagelijkse ontdekking voor mij. Door de verschillende persoonlijke verhalen van de bewoners en actieve professionals in de wijk te horen, leer ik de kracht van de wijk beter kennen en waar ik mijn bijdrage aan kan leveren.

Wat gaat volgens jou uitstekend in de wijken? Succesverhalen?
Aangezien ik pas januari 2023 gestart ben in het wijkteam ben ik steeds meer mooie verhalen aan het meemaken. De aanwezigheid van buurtcentra waar zinvolle activiteiten worden georganiseerd en die gedragen worden door de positieve professionals en betrokken wijkbewoners die vaak als vrijwilliger actief zijn. Ik voel de warmte meteen als ik bijvoorbeeld in een buurtcentrum zoals Het Kardoes kom en zie hoe waardevol een ontmoetingsplek kan zijn voor de mensen. Een plek waar de bewoner in contact kan blijven met de medemensen om eigen emoties en ervaringen te blijven delen en nieuwe talenten te ontdekken.

Wat kan volgens jou beter en hoe kunnen we dat bereiken?
In de wijk zie ik hoe iedereen het belangrijk vindt dat de mensen naar elkaar omkijken en verbondenheid voelen met de buurt. Tegelijkertijd zie ik dat er verschillende kansen zijn die beter benut kunnen worden om de kracht van de bewoners in te zetten. Een buurvrouw of buurman die geïsoleerd leeft of een buurman die graag zijn levenservaring wil benutten deze aan elkaar te koppelen via een (bestaand of nieuwe) buurtactiviteit. De bewoners die proactief zijn en anderen verbinden aan de sociale activiteiten wil ik graag meer ondersteunen vanuit het Wijkteam. Meer interactie tussen de werkers van het wijkteam en de bewoners over wat de wijk leefbaarder en socialer kan maken voor jong en oud. Er zijn de komende tijd meerdere momenten gepland waarbij we zichtbaar en pro-actiever in de wijk zullen zijn om het gesprek aan te gaan met de buurtbewoners.
Andere belangrijke aandachtspunt is alert te blijven naar de jongeren. hoe we als wijkteam kunnen bijdragen dat de jeugdigen hun tijd en talenten zo goed mogelijk en nuttig invullen. Hiermee kunnen we de verleiding naar negatieve invloeden en gedragingen beperken. We moeten samen de positieve prikkels voor de jeugdigen bereikbaarder maken zoals sport, kunst, zinvolle ontspanningsactiviteiten in de wijk.

Geschreven door Het wijkteam

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Even voorstellen: Ercan Ates

Ercan Ates is van origine Turks en al ruim 40 jaar woonachtig in Nederland. Hij is gelukkig getrouwd en heeft vier mooie kinderen. Voor Ercan geldt dat humor in de dagelijkse werkzaamheden een noodzaak is.

Geef ratten geen kans

Ratten komen af op etensresten. Bijvoorbeeld op brood dat voor de vogels en eendjes is gestrooid. Ratten knagen leidingen kapot