Sinds vorig jaar augustus is de oude brandweerkazerne in Staatsliedenwijk in gebruik genomen als noodopvang voor asielzoekers. Aanvankelijk kwamen er vooral Oekraïners te wonen, op dit moment worden er zo’n 120 mensen vanuit de hele wereld opgevangen. Het gaat vooral om alleenstaande mannen en vrouwen, maar sinds kort wonen er ook enkele gezinnen. De opvang is een tijdelijke opvang om de grote toestroom van vluchtelingen in het land op te vangen. Sommige bewoners wonen al bijna een jaar in deze noodopvang, maar er zijn ook veel bewoners doorgestroomd naar andere opvang of naar een woning. Het Rode Kruis heeft de dagelijkse leiding. Naast de vaste medewerkers werken er zo’n vijf, zes vrijwilligers.
Rebecca ten Hage werkt al vanaf het begin als vrijwilliger vanuit het Rode Kruis in de noodopvang. Ze is aanspreekpunt zijn voor bewoners en helpt bij het eten. Naast deze gewone bezigheden zorgt ze voor de kledingwinkel. Daar kunnen bewoners gratis kleding ophalen op de dinsdagochtend van 11 tot 1. De tweedehands kleding komt van de medewerkers zelf en van buurtbewoners en hun vrienden. Soms komt er ook kleding van de weggeefwinkel van Kardoes of wordt er met hen kleding geruild. Er is vooral veel dameskleding en kinderkleding.
Rebecca leidt me rond. De eerste noodopvang zat in muziekwijk in een bedrijfspand, maar omdat dit te klein was, is de noodopvang naar de brandweerkazerne verplaats. De grote garage waar de auto’s vroeger stonden, is nu de eet- en verblijfzaal van de bewoners. Een enorme zaal, kaal en sober ingericht. Hier en daar zitten groepjes bewoners wat met elkaar te praten. Er staan wat keukenspullen en kookplaatjes, maar het meeste eten wordt centraal aangevoerd en hier uitgedeeld.
De slaapkamers van de vroegere brandweermannen worden nu bewoond door groepjes van zes mannen of vrouwen per kamer. Er is een enorme sportzaal. Dat is fijn want de bewoners hebben niet veel te doen en dus veel tijd om zich zorgen te maken. Ze kunnen nu een keer in de week taalles volgen, ze kunnen sporten, er is een knutselmiddag en er zijn twee meditatiemomenten. Maar verder is het voor de meeste bewoners vooral wachten hoe hun zaak verder gaat. Rebecca vertelt dat de bewoners blij zijn als ze iets kunnen doen. Soms doen mensen mee met vrijwilligersklusjes in de stad, zoals muren schilderen of in de tuin werken. Een groepje bewoners helpt mee in de schoonmaak van het pand.
Op de vraag wat bewoners uit Kruidenwijk en Staatsliedenwijk voor het project kunnen doen, vertelt Rebecca dat er in de kledingwinkel vooral behoefte is aan mannenkleding en mannenschoenen. (Engelse) boeken zijn ook welkom. Die kan je afgeven bij de receptie. En er is nog steeds grote behoefte aan leuke en nuttige (taal)activiteiten om het leven van de bewoners wat aangenamer te maken.