Wie is Rick van Rooijen

Rick van Rooijen woont al sinds 1990 in Kruidenwijk, dicht tegen de rand van het Beatrixpark aan. Hij en zijn vrouw namen zich voor om iets voor het Beatrixpark te doen als ze niet meer zouden werken. Maar al een paar jaar voor zijn pensioen bij de bank begon het groen in Ricks bloed te kriebelen. Hij gaf zich op als vrijwilliger bij de BBB (Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark) en begon mee te helpen met het groenonderhoud in het park en de siertuinen. Inmiddels is hij, naast de maandelijkse zaterdagmiddag werkmiddag met de hele beheergroep, elke week wel in het park iets aan het doen. Van graspaden maaien tot mezenkasten schoonmaken.


Na zijn pensionering meldde hij zich aan bij de VMCA, de Almeerse Vrijwilligerscentrale, als tuinvrijwilliger voor bewoners van Almere die hun tuin niet zelf kunnen onderhouden. Aanvankelijk konden die mensen, als ze ouder waren dan 70, bellen naar de VMCA en hulp vragen aan de bemiddelaar, die ze aan de telefoon kregen. Die vroeg dan een beetje door naar wat er aan de hand was en zocht daar een tuinvrijwilliger bij. Er zijn natuurlijk niet genoeg vrijwilligers om iedereen te kunnen helpen en dus werden degenen die het het hardst nodig hadden, zoveel mogelijk geholpen.


Sinds medio vorig jaar kan iedereen echter zijn hulpvraag digitaal (online) op de site van het VMCA zetten: Almere voor elkaar (VMCA.nl). Dat was nodig omdat er niet genoeg vrijwilligers waren om alle aanvragers aan de telefoon te woord te staan. Hulpvragers kunnen nu zelf op de site melden wat er nodig is en dan kan de hulpaanbieder via de mail contact zoeken. Rick vindt dat wel een beetje jammer, omdat het meer moeite kost om hulpvrager en hulpaanbieder bij elkaar te krijgen, Maar hij heeft in de eerste periode een flink aantal contacten overgehouden, die hem rechtstreeks om hulp vragen. Ongeveer 1/3 van die vaste klanten komen uit Kruidenwijk, maar hij helpt ook mensen uit andere wijken in Almere. Omdat hij van het werken buiten in de natuur zo is gaan genieten, heeft hij zich daarna ook nog aangemeld bij De Groene Buur.


De mensen van De Groene Buur zetten zich in om het groen in de woonwijken te bevorderen. Zo helpt Rick mee de wijk mooier te maken door zwerfafval te rapen, plantjes te zetten bij de boom naast zijn huis, met tegels wippen in de buurt om meer groen in de tuinen te krijgen en binnenkort gaat hij als De Groene Buur op pad om de mensen te helpen om geveltuintjes aan te leggen. Bij zijn onderhoudswerk in andermans tuinen, ziet hij hoe er steeds meer tegels in de tuinen gelegd worden.


Bij de tuinen die hij al een paar jaar in onderhoud heeft, is hij vaak 1 a 1,5 uur kwijt voor het weghalen van onkruid tussen de tegels. Als hij de eerste keer komt is er vaak wat meer te doen en is hij ook wat langer bezig. Hij brengt zijn eigen gereedschap mee en voert het groenafval ook weer af. Hij komt dan ook met een bakfiets voorrijden, zodat hij alles makkelijk mee kan nemen.
Behalve al dit vrijwilligerswerk voor het groen in de directe omgeving, helpt Rick ook nog bij een kinderopvang (bso en kdv) met het onderhoud van de schooltuin en van de prachtige tuin bij Zorgcentrum Flora (op de voormalige Floriade).
En in de wintermaanden werkt hij mee als vrijwilliger bij het initiatief MeerBomen.nu.
Dat is het uitgraven en verzamelen van zaailingen van bomen en struiken op plaatsen waar die geen overlevingskans hebben. Die zaailingen worden naar een bomen hub gebracht en vandaar weer uitgedeeld aan particulieren die bomen kunnen planten. Op die manier zijn dit jaar zeker 7.000 bomen ‘gered’.


En om zoveel mogelijk mensen te interesseren voor de natuur in en om onze wijk, zorgt Rick ook nog vanuit de BBB elke maand voor een stukje over groene ontwikkelingen in het Beatrixpark in onze wijkkrant, de Kruidenstaat!! Veel groener kan iemand toch niet zijn. Hopelijk zullen zijn groene inspanningen veel bewoners inspireren!!!

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.