Busbaan in Almere met in de verte de slangentoren

De geschiedenis van de slangentoren

Veel mensen kennen de Slangentoren bij de voormalige Brandweerkazerne in de Staatsliedenwijk. De ontwerper van deze toren was dit keer geen architect, maar een kunstenaar Lon Pennock. Voor het bouwen van dit project is nauw samengewerkt tussen architect, kunstenaar en brandweerlieden. 


De toren was gebouwd om de brandslangen te drogen te hangen. Er zitten in totaal 32 meter buizen aan de buitenkant, verwerkt in vuurrode stalen frames. Hierin konden 200 slangen verticaal te drogen hangen. De brandslangen waren gemaakt van katoen of vlas. Ze werden na de bluswerkzaamheden gewassen en gespoeld. Dit alles werd gedaan om schimmel in de slangen te voorkomen waardoor een langere levensduur ontstond. In de nok van de toren bevindt zich een windenergiemolen. Daaronder hangt een koker van gesmookt transparante panelen. De poten van de toren staan in en om de brandweerkazerne, die als een oud-Limburgse hoeve gebouwd is. Op 9m hoogte zit er een knik in de buizen, waardoor het bovengedeelte van de toren smaller is, dan de onderkant. 


De Slangentoren had ook nog een andere functie. De buitenkant van de Slangentoren werd gebruikt voor Brandweeroefeningen. Hiervoor zijn aan de buitenzijde van de toren verschillende terrassen aangebracht, waarop de oefeningen konden plaatsvinden.


De Slangentoren is benoemd tot icoon van Almere, een representatief symbool voor de stad. En is belangrijk als cultuurhistorisch erfgoed. Omdat het één van de eerste bouwwerken is in Almere Stad, wordt het ook wel als monument beschouwd. 


SW Vastgoedverbetering werd ingeschakeld om de toren kunstzinnig in stand te houden. Helaas werd door SW Vastgoedverbetering bij de Slangentoren chroom-6 ontdekt. Chroom -6 is een gevaarlijke stof voor de gezondheid, wat voorkomt in staalconstructies. SW Vastgoedverbetering heeft Cocoon Holland ingeschakeld om het chroom-6 te behandelen. Cocoon Holland gaf aan dat zij hun conserveringsproduct, een speciale coating, over de staalconstructie heen kon aanbrengen. Er hoefde eerst alleen te worden schoongemaakt en schuren was niet nodig. Door dit nieuwe coatingsysteem is de toren voor lange tijd beschermd tegen corrosie. Bovendien zijn de kunstplaten in de toren vervangen voor nieuwe en zijn de bovenste stalen kozijnen ook in hun geheel vervangen.


De Brandweer zit sinds 2022 niet meer in Staatsliedenwijk, maar huisvest momenteel in Poort: Argonweg 107.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.