De Vreedzame Wijk is van start gegaan in Almere. Op initiatief van basisschool Digitalis bouwt Stichting Vreedzaam samen met actieve bewoners en wijkorganisaties verder aan een positief sociaal klimaat in de Kruidenwijk, Staatsliedenwijk en Waterwijk.
De klas en de school worden gezien als een mini-maatschappij, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Zie ook www.devreedzame.school. “Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor verschillen tussen mensen.”
Onder schooltijd wordt hier hard aan gewerkt door scholen. De behoefte ontstond om de geleerde vaardigheden van de kinderen ook door te trekken naar de plekken en activiteiten waar kinderen na schooltijd actief zijn; in de wijk waarin de scholen geworteld zijn. Overal in het land zijn zo vreedzame wijken ontstaan. Het doel is dat de wijk meekrijgt welke vaardigheden de kinderen op school leren en dat zij dat ook kunnen oefenen op plekken buiten school. Denk aan het meedenken over nieuwe speelplekken of veilig verkeer in de buurt. Iedereen gebruikt dan dezelfde woorden en werkt vanuit een gemeenschappelijke pedagogische visie, van ouders tot jongerenwerkers, van de wijkagent tot de medewerker in de naschoolse opvang.
In de Kruidenwijk, Staatsliedenwijk en Waterwijk is iedereen van harte uitgenodigd om een steentje bij te dragen. Inmiddels zijn er al verbindingen versterkt tussen actieve bewoners, Digitalis, Heliotroop, De Kameleon, De Schoor, Talent in Opleiding, De Nieuwe Bibliotheek, Sciandri, BSO’s, Collage, Kleur in Cultuur, De Kruidenstaat, Stad & Natuur, en gemeente Almere. Alles vanuit de gedachte: ‘samenleven kun je leren’. Niemand wordt geboren met een democratisch gen. We leren hoe je samen besluiten kunt nemen, hoe dat werkt, hoe je met elkaar tot betere plannen kunt komen. Zo starten we binnenkort met gastlessen op de scholen en vragen we aan kinderen om mee te denken over de vraag ‘hoe kunnen we de Koningsspelen en Buitenspeeldag nog meer van de kinderen zelf maken’. De ideeën die kinderen daar met elkaar over uitwerken worden dan met wijkpartners uitgevoerd. Zo wordt er echt geluisterd naar elkaar.
We willen allemaal het beste voor de wijk en niemand kan dat alleen realiseren.
Partijen bij elkaar brengen en een gemeenschappelijke basis ontwikkelen om op een prettige manier samen te kunnen leven is op zich niks nieuws. Maar mensen hebben een kader nodig om op terug te kunnen vallen, en om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Kinderen laten zien hoe dat kan. Volwassenen kunnen daar een mooi voorbeeld aan nemen.
Wees welkom om je aan te sluiten!
Voor meer informatie: www.devreedzamewijk.nl
Contactpersoon: Monique van Dijk m.vandijk@vreedzamewijk.nl