Kunst in Kruidenwijk

Ze zijn er en je ziet ze ook. Er is meer kunst in de wijk te zien dan je denkt. Maar vaak kijk je niet heel bewust naar kunst. En de meeste mensen weten helemaal niets over de kunstwerken. Vaak ga je anders naar kunst kijken als je iets meer over het kunstwerk weet. Daarom vind je in de komende maanden steeds een stukje in de Kruidenstaat over kunst in de wijk.
Deze eerste keer gaat het over het beeld Zonder Titel van Steef Roothaan.

Zonder Titel

Op het Saffraanplein, vlak voor de Lidl staat een beeld dat lijkt op een hert op een rotsblok. Het beeld staat sinds 1990 in de wijk, maar eerst had het een plek op de Basilicumweg. Toen het Saffraanplein in 2014 opnieuw bestraat en betegeld werd, kwam het beeld daar te staan. Het dier zelf is van gietijzer, de sokkel is van staal.
Hoewel het gebeeldhouwde beest zelf niet zo groot is, is het hele beeld met het voetstuk -wat ook wel de ‘sokkel’ wordt genoemd 4 meter. Het voetstuk is groot, waardoor het hert boven de omgeving uitkijkt.
De kunstenaar heeft het beeld ‘zonder titel’ genoemd. Voor hem gaat het kunstwerk niet echt over een hert, maar meer over hoe iets een monument wordt. Als je iets op een voetstuk plaatst, wordt het meteen belangrijk en kijken de mensen er tegenop. Mensen op een voetstuk stralen macht uit en worden verheerlijkt. Ze tronen hoog boven de gewone stervelingen uit. Maar de kunstenaar heeft geen mens maar een dier op een voetstuk gezet en dat is verwarrend en roept vragen op, als: Waarom een hert? Wat ziet dat hert wat wij niet zien? En daarmee wordt je fantasie geprikkeld.

Over Steef Roothaan

Steef Roothaan is in 1954 geboren. Hij heeft in Rotterdam op de kunstacademie gezeten en is daar later ook les gaan geven. De kunstenaar houdt van tekenen en maakt daarom vooral silhouetachtige beelden. Hij vindt ‘monumenten’ interessant en probeert om zijn kunstwerken te verbinden met de plek waar het beeld wordt neergezet. In Flevoland vind je ook in Ens nog een beeld van dezelfde kunstenaar.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

NL doet in Kardoes

Op vrijdag 15 maart 2024 was er een NL doet activiteit in Staatsliedenwijk. Ruim 80 vrijwilligers en medewerkers van verschillende

Wijken in cijfers

De Kruidenstaat is een online krant voor Kruidenwijk en Staatsliedenwijk. Een krant voor en over de bewoners van beide wijken.

Geef ratten geen kans

Ratten komen af op etensresten. Bijvoorbeeld op brood dat voor de vogels en eendjes is gestrooid. Ratten knagen leidingen kapot

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.